Instalirao sam jedan communicaotor koji trenutno koristim u LANu ali na windowsu.
Taj isti prog sam skinuo na linux, ver. za linux, i pokusao da ga pokrenem ali bezuspjesno.
Preblem je slijedeci:
Ime.tar.gz > otpakovan bez problema > novi direktorij :
poddirektoriji
bin (ovdje mi se nalazi fajl za pokretanje programa)
kada po root uradim
/dokumenti/direktorij…# ./fajl
kaze mi ./Communicator: error while loading shared libraries: libqtintf-6.5-qt2.3.so: cannot open shared object file: No such file or directory
odem u lib direktorij i pokusam staviti chmod 755 na taj isti fajl koji ne moze da nadje, opet isti problem.
Pokusam da sve fajlove kopiram iz lib u bin dir, opet isti problem, opet ista poruka.
Inače preporuka je da (ako imaš izbora) tražiš verziju programa koja je specifično za tvoju distribuciju ili da tražiš statički linkovanu verziju (npr. kao što je to fino ponuđeno na download stranici Opere).
nema opcija biranja za koju distro, samo taj neki programicic par stotina Kb i to je to.
windows communicator se program zove, i izasao je nekada 2004.
Mrka kapa, taj program je pisan u Kylixu, i bez poprilicno petljanja, nece proraditi.
Prvo koja ti je distirbucija, onda ti trebaju Kylix2 biblioteke kylix2libs-qt i to vezane za QT 2.3, a ne kylix3libs vezane za QT 3.x. Eh onda, bi moglo to i proraditi.
Ima… ja sam uspijevao instalirati Kylix programe tako što sam pronašao prastari RPM sa Kylix bibliotekom (http://kylixlibs.sourceforge.net/) pa sam ga instalirao sa --force --nodeps ali i to je bilo na malo starijim distribucijama (Suse 9.3, Mandriva 2005). Na posljednjoj generaciji neće nikako raditi.
Posto nece da radi na novim verzijama ovja progi za linux, isti fol ima i za windows. Da li je moguce koristiti tu verziju za windows na linuxu preko wine ? Ako jeste molim Vas da mi kazete kako se wine koristi imam na instaliranog na sistemu.