Ethernet vs. DSL

Pozdrav,

naizmjenično koristim ethernet na poslu i DSL kući. U meniju Postavke -> Mrežne konekcije imam konfigurisan eth. pod Wired i ADSL pod DSL i nekoliko wireless podešavanja koja (pretpostavljam) nisu bitna za ovu temu. Ako se želim konektovati na net na poslu, prvo moram izbrisati ADSL iz DSL menija i tek onda konekcija usjeva. Ako ne uradim tako, klikom na applet na panelu uopšte ne dobijam ethernet kao opciju da bi se mogao konektovati. Dakle, kad želim ponovo koristiti ADSL kući, svaki put moram raditi Postavke -> Mrežne konekcije -> DSL -> Add … i tako dalje. To mi je pravi smor i pomalo priglupo da radim svaki put, jer sigurno postoji jednostavno i elegantno rješenje za ovakav slučaj.

Pozdrav.

[quote=big.muzzy]Pozdrav,

naizmjenično koristim ethernet na poslu i DSL kući. U meniju Postavke -> Mrežne konekcije imam konfigurisan eth. pod Wired i ADSL pod DSL i nekoliko wireless podešavanja koja (pretpostavljam) nisu bitna za ovu temu. Ako se želim konektovati na net na poslu, prvo moram izbrisati ADSL iz DSL menija i tek onda konekcija usjeva. Ako ne uradim tako, klikom na applet na panelu uopšte ne dobijam ethernet kao opciju da bi se mogao konektovati. Dakle, kad želim ponovo koristiti ADSL kući, svaki put moram raditi Postavke -> Mrežne konekcije -> DSL -> Add … i tako dalje. To mi je pravi smor i pomalo priglupo da radim svaki put, jer sigurno postoji jednostavno i elegantno rješenje za ovakav slučaj.

Pozdrav.[/quote]
posoji : npr. napravi skripu gdje ces sve dodati sto se tice konkcije i onda je samo ./script.sh.

./script…zavisi koji isp, i td

Izgleda došlo vrijeme da naučim praviti skripte :)) Pretpostavljam da je korak prvi, ‘otvori gedit text editor’ … :)) Zaista nikad to nisam radio i neznam ni kako se radi. Dakle, trebala bi mi pomoć od A do Ž. Za početak, koji podaci o mreži su potrebni da bi se mogla napraviti odgovarajuća skripta i gdje ih naći. Pretpostavljam, da je najlakše iz terminala … kojom komandom? :slight_smile:

Trebalo bi ti raditi ako iskljucis u DSL konekciji da se automatski konektuje.

Nisam te baš najbolje razumio.

Nisam te baš najbolje razumio.[/quote]
Edit connections