Sta je najgore sto se moze desiti prilikom instalacije?
Opcenito, sta je problem s ovom distro?
Problem je los community Zato nemoj koristiti debian ;)))
Debian je u biti vrlo solidan distro, ali nije toliko orjentisan na poÄŤetnike (ili rekli bismo - Windows usere), odnosno nedostaju mu neki GUI alati za konfiguraciju koje druge distribucije imaju.
Hanumica nije windows user zna ona i po konzoli …
Nisam ni mislio da jeste
[quote=hanumica]Sta je najgore sto se moze desiti prilikom instalacije?
Opcenito, sta je problem s ovom distro?
:)[/quote]
Nema problema s ovom distro
Pa ako imas Sarge na DVDu najgore sto se moze desiti je da ti stariji kernel (2.6.8) ne prepozna nesto hardvera, zato predlazem netinstall i ja licno preferiram testing (etch) repozitorij mada dosta ljudi koristi unstable (sid). Sto se tice konfigurisanja, ne slazem se s vedranom, istina nema neki GUI ali koristi dialog ncurses interface tako da je poprilicno jednostavno. Za instalaciju softvera imas odlican GUI alat zove se Synaptic i moj savjet da preko njega instaliras software osim ako isljucivo znas sta trazis, onda apt-get kicks ass.
slazem se sa adioe3… do sada sam koristio suse na serverima i sad polako prelazim na debian ( sid )… sarge na dvd.u dodje sa 2.4.27 i 2.6.8 kernelima, ali instalacija preko mreze je sasvim super ( koliko postoji brza veza prema netu, ili neki apt-proxy u lokalnoj mrezi ).
Pozdrav
Ice
Da ali nema neki kontrolni centar iz kojeg bi se GUI pozivao nego moraš znati šta kucati iza dpkg-reconfigure. Po mom dosadašnjem iskustvu korisnici se dijele na one koji nemaju problema sa editovanjem fajlova direktno i one koji uopšte neće da znaju za konzolu…
Ma sad mi se vise ni ne koristi.
Nekako je “nedemokraticna” distribucija :lol:
Ma evo sad cemo mi ako Bog da poceti praviti BHLD. Kad bude gotova 2.0 - ima svi da predjemo na BHLD … stalno koristenje je najbolji bug testing
Debian sid sam prije par dana instalirao bez ikakvih problema. Koristio sam netinstall boot cd (cca. 100 MB) i nakon toga dodao unstable repository. Dosta je bleeding edge, nisam imao hardwarskih problema, sve u svemu preporuÄŤio bih instalaciju.