Prilikom podjele HDD sam napravio malu grestu, naime nisam dobro procijenio, stavio sam 1 gb na /navigate i oko 500 mb na swap. Kako mogu dodati jos prostora ?
Yatim nisam siguran je li mi prepoynao graficku, slika je malo ruyna. Inace imam GeForce 4 TI sa 128 mb rama, ona 4200.
Svaka cast, a sad fino pobrisi taj Mandrake koji je pobajat i nabavi neku noviju distribuciju (najbolje opet Mandrakea kad si se vec naucio malo) i sve to fino ponovi. Cini mi se da je u novijim Mandrakeima prepznavanje hardvera puno bolje, pa fino nastimaj i zvucnu, tastaturu itd itd
[quote]
Uh…[/quote]
Ma nista, uradio jednom, uradices i drugi put cini mi se da treba izaci (ili je vec izasla 10. verzija), vjeruj ogromna je razlika, pogotovo pocetniku - kde 3.2 ( u tebe je vako 2.2.2), kernel 2.6.3 (tebi mozda 2.4.5) itd itd Mozda ti ove napomene ne znace mnogo ali to je nesto kao da imas win98SE, a ima vec XP.
Drz’ se ti jos Mandrakea, jedno ti je mislim problem nabavit CD-ove. Mozda neko na ovom forumu to ima?
Cisto informativno me zanima - jel’ to onaj Mandrake sto je svojevremeno dolazio na CD-u Mreze?
Ozbiljno, stvarno je prestara verzija. Noviju možeš dobiti u ULKu.
Sporost - jel to ona 166 MHz mašina? [-( Poslušaj me: uzmi Mandrake 9.2 i na izboru paketa za instalaciju poisključuj sve one opcije. Kada te pita šta dalje izaberi opciju “Minimal system with X”. Onda kada završiš instalaciju koristi naredbu “urpmi imeprograma” da dodaš još par programa, one na linku Stariji računari.
Moj savjet:
Ako ti je brzina važna koristi gnome ali ces se raznovrsnosti koju KDE pruža morat odreći.
Kernel 2.6 je sporiji od kernela 2.2.2 ali zato sadrzi niz novihih drivera, (uostalom 2.6 nećeš moći instalirati na staru mašinu). Na novijim mašinama se ta brzina neprimjijeti. Nemora značiti da su noviji programi brži ili sigurniji od starijih ali eto svako od nas ima fazu gdje je “verziska Đankoza”. Potrudi se da urediš swap kako treba ( neznam kako se to na mandrakeu radi) i izaberi sebi neki dobar file-system kao npr. ext3 jer su to oasnove na kojima radi tvoja masina. Onda instaliras gnome i nakon toga pokupiš suđe sa stola i počistiš mrve jer znaš da niko nevoli neuredno radno mjesto.
…a ako imash konekciju kojm se hvalish na bih.net forumu onda http://www.linuxiso.org/ i biraj do mile volje dist. …download ISO, przi i isprobavaj …sretno…
Uz malo čitanja tekstova koji su dostupni na http://start.linux.org.ba izbjegao bi postavljanje ovakvih pitanje. Takođe funkcija “search” ili pretraživanje kako se ovdje zove na forumu bi ti dala odgovore na 90% stvari vezanih za linux.
PS
Zar nije vrijeme da se napiše TEKST za forum o tome kako da se postavljaju pitanja i na koji način.
Sve ovo što sam napisao je dobronamjerno i sa tim neželim da odvratim " nove korisnike linux-a" od traženja pomoći/informacija na forumu.