ovako danas sam instalirao sebi linux ubuntu 9.04 skinuo sam sa njihove stranice…i sad imam par pitanja u vezi linuxa jer nisam nikad na njemu radio…e ovako…
kao prvo:
Kako da pokrenem Exe fajlove na linuxu da mogu svoje programe od racunara instalirat…posto moram audio da instaliram da bi zvuk imao il ako ne jos bolje kako da pokrenem mp3 pjesme na linuxu jer kad pokrenem nesto mi pise kao MPEG-1 (MP3) decoder tako nekako…sta je to…kako da muziku slusam…
kao drugo:
Ovo je drugi internet sto nesto koristim al ja imam wireless internet i sad sam konektovan na signal koji hvatam al kako da napravim ono gdje da upisem korsnicko ime od neta i password da se fino konektujem…
Pa bi vas molio ako znate…jer nista nemogu exe pokrenut a svi programi su mi exe…a i muz nemogu slusati…pa bi molio odg ko zna…
i da pitam skinuo sam amsn messenger za linux i to nemogu isto instalirat…molio bi ako moze neko makar nocas da mi pomogne il cu inace poludit ovako nit muzike nit ista
Što se tiče mp3, mislim da bi instaliranje vlc playera trebalo riješiti pitanje codec-a. Ako ne, instaliraj ubuntu-restricted-extras, što će riješiti ne samo mp3 nego i flash i ostalo. Pogledaj uputstvo s ovog linka
Što se tiče zvuka i ostalog vezano za hardware, na Ubuntu ti neće trebati milion driver-a kao na Windows-u. Ubuntu je vjerovatno prepoznao većinu tvog hardware-a, ako već ne sve. Uglavnom radi na principu: uštekaš i radi
Kakvi su to programi koje želiš instalirati (ti .exe file-ovi)? Ne zaboravi da Linux nije Windows. Za većinu aplikacija koje si koristio na Windows-u možeš naći alternativu (često puno bolju od one dostupne na Windows-u). O ovome možeš naći puno podataka na Net-u. Npr. pogledaj ovaj link
P.S. Inače, ako želiš instalirati neki program, nemoj skidati s Interneta, nego idi na System > Administration > Synaptic Package Manager. Kada zatraži password unesi ga i u prozoru koji se zatim otvori jednostavno potraži (Search) program koji želiš instalirati, selektuj i instaliraj (Apply). Synaptic će pronaći program, instalirati njega i sve pakete koji su potrebni da bi program radio i, što je jako bitno, javit će ti svaki put kada bude dostupna nova verzija programa da ga update-uješ, ako želiš.
Što se tiče wirelessa i ukucavanja šifre - slično pitanje je bilo već desetak puta, postoji više načina logiranja na wireless što ovisi od ISPa (internet providera) tako da je najlakše da javiš koji provider koristiš ili da pitaš njih. Koristi pretragu!