FAN brzina na max nakon wake-up

Svaku put kad se laptop probudi iz sleep-a fan se vrti na max brzini i tako radi dok god ne uradim restart. Da skratim pricu ovakvo je stanje:

boby@HP:~$ cat /proc/acpi/fan/*/state
status: off
status: on

a kad uradim echo 3 | sudo tee /proc/acpi/fan/FAN2/state (ovao sam nasao na netu) fan se smiri i sve je ok.

Medjutim kad temp poraste on se vise ne pali nego stalno vrti na nekoj min brzini tako da ni to ne valja.

Sta mogu uraditi da bi to radilo normalno tj. da radi kad treba a kad ne treba da se ugasi? Kad startujem sistem iznova sve radi ok (fan se ubrzava i usporava po potrebi).

HP 6735b i kubuntu 10.01

[quote=boby]Svaku put kad se laptop probudi iz sleep-a fan se vrti na max brzini i tako radi dok god ne uradim restart. Da skratim pricu ovakvo je stanje:

a kad uradim echo 3 | sudo tee /proc/acpi/fan/FAN2/state (ovao sam nasao na netu) fan se smiri i sve je ok.

Medjutim kad temp poraste on se vise ne pali nego stalno vrti na nekoj min brzini tako da ni to ne valja.

Sta mogu uraditi da bi to radilo normalno tj. da radi kad treba a kad ne treba da se ugasi? Kad startujem sistem iznova sve radi ok (fan se ubrzava i usporava po potrebi).

HP 6735b i kubuntu 10.01[/quote]
jel AMD CPU?

nekad sam se bakćao sa tim sad sam ispo iz fola kako ne nosam laptop, pretraži powernowd, acpi -V nekad je to bilo za to :slight_smile:

Jeste AMD Dual Core QL60.

boby@HP:~$ sudo acpi -V
Battery 0: Unknown, 98%
Battery 0: design capacity 5100 mAh, last full capacity 4468 mAh = 87%
Adapter 0: on-line
Thermal 0: ok, 59.0 degrees C
Thermal 0: trip point 0 switches to mode critical at temperature 105.0 degrees C
Thermal 0: trip point 1 switches to mode passive at temperature 100.0 degrees C
Thermal 0: trip point 2 switches to mode active at temperature 90.0 degrees C
Thermal 0: trip point 3 switches to mode active at temperature 80.0 degrees C
Thermal 0: trip point 4 switches to mode active at temperature 60.0 degrees C
Cooling 0: LCD 0 of 24
Cooling 1: Processor 0 of 3
Cooling 2: Processor 0 of 10
Cooling 3: Fan 1 of 1
Cooling 4: Fan 1 of 1
Cooling 5: Fan 0 of 1
Cooling 6: Fan 0 of 1
Cooling 7: Fan 0 of 1

sudo powernowd

powernowd: PowerNow Daemon v1.00, © 2003-2008 John Clemens
powernowd: Found 2 scalable units: – 1 ‘CPU’ per scalable unit
powernowd: cpu0: 950Mhz - 1900Mhz (2 steps)
powernowd: cpu1: 950Mhz - 1900Mhz (2 steps)

Sta sad? Gledao sam help za ovo dvoje ali nista korisno.

Cak i ako ne nadjes neko rijesenje, nije toliko ni lose ako se fan vrti. Osim ako radis na bateriju, onda je bitno. Meni je jedno vrijeme na Gentoo-u se konstantno vrtio na full, mrsko mi bilo da trazim rijesenje. I tako jedno 3 mjeseca. Uglavnom, jede bateriju ali ne steti hardware-u.

A ne znam, kad treba ici spavati onda nervira, bucan bude kad je ogromna tisina.

Ma nervira i ovako. Prejako se cuje.

A kako da ja napravim da se nesto pokrene (skripta) nakon “budjenja”? Stavicu ono da ga utisam i gotovo. Ako se pregrije ugasicu ga.

I osjecas se kao da ce nesto crknuti? Znalo mi se to desavati ali stane nakon odredjenog vremena. Jesi li pokusao prebaciti npr na powersave

[quote=Wizz]I osjecas se kao da ce nesto crknuti? Znalo mi se to desavati ali stane nakon odredjenog vremena. Jesi li pokusao prebaciti npr na powersave

[/quote]
Evo sad sam probao ali mi nista ne utisa kuler. Ali ovo radi: echo 3 | sudo tee /proc/acpi/fan/FAN2/state
Kako sad na napravim od toga skriptu koja ce se pokretati kad se sistem “budi”? Mislim znam napraviti skriptu ali gdje da je stavim da bi se pokretala znaci na wake-up?

Jel ti kuler inace glasan il samo nakon wakeupa? Ako te dobro kontam ti ga suspendas (to RAM) ili hibernate (to HDD)? Meni je ventilator bio ko turbina Boeinga 747 dok nisam rastavio laptop i sklonio debeli sloj prasine koji se vec bio skorio (doslovno je bila kocka prasine koju sam izvuko iz laptopa).

Cistio sam ga nedavno i cistim skoro svakih 6 mjeseci. Kuler je bucan samo nakon wakeup-a. Da, na windowsu ovo radi kako treba.

Wake from suspend ili hibernate?

suspend. hibernate radi kako treba, tj. kuler se ponasa kako treba

Ma nervira i ovako. Prejako se cuje.

A kako da ja napravim da se nesto pokrene (skripta) nakon “budjenja”? Stavicu ono da ga utisam i gotovo. Ako se pregrije ugasicu ga.[/quote]
napraviš svoj regulator :slight_smile:

u cron staviš da svaki minut mjeri tmp, zavisno od toga pališ/gasiš motore (ako si našo te komande z apaljenje gašenje)

OK nasao sam neke nove stvari. Pored onog sto sam pisao za max speed fun-a problem koji nisam naveo je taj da se laptop i ne probudi svaki put iz sleep-a, tj. kad ga wakeup-ujem on se ukljuci i radi normalno ali nema slike. Sve funkcionise i mogu se presaltati i u konzolu za ALT + F1.

Sada sam nasao na netu prog koji radi super s2ram. Koristeci njega komp se svaki put budi ali i dalje FUN radi ko lud. Onda sam nasao da uklonim skriptu /usr/share/initramfs-tools/hooks/thermal i onda se fun ne pali nakon wakeup-a, ali se opet ne pali ni kad se ugrije komp. Moze li se sta u ovoj skripti procackati?

Ne pomaze ova skripta nista. Nasao sam jos pomoci na https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/acpi/+bug/77370

boby@HP:/proc/acpi/thermal_zone/CPUZ$ cat trip_points
critical (S5): 105 C
passive: 100 C: tc1=1 tc2=2 tsp=100 devices=CPU0 CPU1
active[0]: 90 C: devices=FAN0
active[1]: 80 C: devices=FAN1
active[2]: 60 C: devices=FAN2
active[3]: 45 C: devices=FAN3
active[4]: 35 C: devices=FAN4

Na 44 stepena fan se ugasi.

Ok rijesenje je na stranici u postu iznad. A posebno za moj model napraviti skriptu u /etc/pm/sleep.d/99skripta sa sadrzajem

#!/bin/sh

case “$1” in
hibernate|suspend)

Stopping is not required.

;;
thaw|resume)

Because the noise is caused by the FAN3, don’t touch to the others !

echo -n 3 > /proc/acpi/fan/FAN3/state; # disable
      echo -n 0 > /proc/acpi/fan/FAN3/state; # enable again

done
;;
*) exit $NA
;;
esac

Skripta ima gresku - ne znam zasto, jbg.

Ili ti je viška linija “done” ili ti fali neka linija između thaw|resume) i komentara.

Kako sam presao na opensuse ovaj problem sa fan-om se desi od 10 wakeup-a nekih 2 puta. Kernel je 2.6.37. Ako nekom bude ovo od pomoci pa eto da javim. Dalje, ako neko ima isti problem moze pokusati sledece: Kad “probudi” racunar neka ga pusti da radi tako na punoj brzini fan-a nekih 5 minuta i nakon toga ga opet posalje na sleep. Postoji mogucnost da ce tada kad ga probudi biti sve u redu. Neko ce mozda sada reci da je ovo specificno samo za moj racunar, ali mozda neko ima isti. :slight_smile: Mada mislim da bi to rijesilo problem i na drugim racunarima koji imaju iste simptome. Ako nekog zanima pojasnjenje nek javi pa cu objasniti…pozz svima