[quote=exorcism]DadoV: prije svega nauci pisati kako treba…
Ova prica je vodjena par puta… jednostavno su izabrali i pomirite se sa tim…[/quote]
Glede pisanja: nazalost nemere bolje - ovo je najbolje sto mogu! Bosanski progovorim par puta godisnje a jos manje citam. Ako je tesko citati - preskoci to sto ja pisem :mrgreen:
Ako ti diskusija nije interesantna nemoj je ni citati. Ni meni nije sve sto se pise na forumu zanimljivo, ali ipak nezabranjujem drugima da diskutuju. Upravo kroz diskusiju se dolazi do najboljih ideja.
I na kraju zasto bi se pomirili sa necim sto smatramo da je lose? ULK je uradio jako dobar posao na promociji Linuxa i softvera otvorenog koda i pokazao da ima potencijala pokrenuti jednu kampanju kao sto je otvoreno pismo o kom vedran pise.
Sada je vlada izabrala jedno rjesenje za naredne tri godine. Za tri godine se dosta toga moze desiti. Ako se nije moglo nesto odlucujuce sprovesti dialogom sa vrhom drzave zato sto sadasnji politicari smatraju drzavu svojim feudalnim vlasnistvom onda treba traziti druge uglove “napada”. Ovo sto se desava u Zenici jako ohrabruje.
Onda to sto ULK clanovi instaliraju Linux po skolama i fakultetima je jedna fantasticna stvar. Omladini, a i nastavnicima, na taj nacin Linux dode kao nesto sasvim normalno. Ako je tesko doci do ministara u vladi, onda je lakse doci do lokalnih politicara i njima predstaviti Linux kao alternativu, specijalno ako je i neka lokalna IT firma u to ukljucena i moze doci sa konkretnim poslovnim prjedlozima!
Iskreno, vjerujem da smo uradili mnogo toga, ali nista (osim pisma) ne pamtim da je imalo onaj zanos DebConfa – da su apsolutno SVI bili ukljuceni. I to i jest nas vjeciti problem – imamo ogromne potencijale (citaj: obrazovane ljude svjesne IT situacije i sa dovoljno znanja da je promijene) ali nikad se ne radi intenzivno. Mislim zasto bi – na kraju krajeva ne bi ni credits dobili.
Po mom misljenju, jedino vrijedno sto bi moglo iz ove rasprave nastati je barem malo zanosa da se pocne vise radit na toj promociji – instaliraj OSS komsiji, nauci nekoga da radi u Linuxu, pokazi ljudima zasto je bolji! I onda sa konkretnim rezultatima na papiru poslati pismo ministarstvu sa jasnim opisom koliko bi to bilo korisno! Slazem se sa Vedranom – svi kazu “kupi nam intrajneta” ali svakom ako kazes “hajd’ ja to uradim bolje za 20.000 KM nego on za 2 mil KM”, pocesat ce se po glavi, barem malo. Sve u svemu, promote, promote, promote!!!
Koliko je u BiH kompanija koje nude profesionalna IT rjesenja za poslovne korisnike, bazirana na Linux-u? Iskreno, ja ne znam ni za jednu.
Ukoliko se ovo ne promijeni, tesko je da se moze ocekivati popularizacija open source tehnologija. Malo je reci da je nerealno ocekivati da ce vlada dozivjeti informaticno prosjetljenje, i odjednom pocetiti da potencira OSS iz cista mira.
[quote=NM 156]Koliko je u BiH kompanija koje nude profesionalna IT rjesenja za poslovne korisnike, bazirana na Linux-u? Iskreno, ja ne znam ni za jednu.
Ukoliko se ovo ne promijeni, tesko je da se moze ocekivati popularizacija open source tehnologija. Malo je reci da je nerealno ocekivati da ce vlada dozivjeti informaticno prosjetljenje, i odjednom pocetiti da potencira OSS iz cista mira.[/quote]
takvih kompanija nece biti sve dok neko sa ovog foruma ne osnuje svoju vlastitu pa pocne ulagat u to …
Profesionalnije/pouzdanije/jeftinije je kad neko od ULK-ovaca postavi Postix mail server za neku firmu srednje veličine, nego kada “profesionalci” preporuče i prodaju MS Exchange.
“Profesionalno” prvenstveno u smislu da iza njega stoji odgovoran poslovni subjekt, odnosno firma koja se ugovorom obavezuje na korisnicku podrsku. Sa aspekta firme kupca, nije isto kada posao obavlja lokalni haker (“neko od ULK-vaca”), ma kako on bio sposoban i potkovan znanjem, i kad taj posao obavlja “prava” firma.
Masa firmi, pogotovo onih vecih, ne zeli ni da cuje za rjesenje ukoliko iza njega ne stoji neko ko odgovorno nudi korisnicku podrsku. Neko koga ce moci da vuku za rukav u slucaju da nesto nije uredu, i kome su za to spremni debelo platiti.
Poznat mi je slucaj jedne americke nevladine organizacije koja djeluje na ovim podrucjima, u kojoj je odgovorni manager glatko odbio 3 puta jefiniju ponudu, i ugovor vrijedan 100k dolara dodjelio kompaniji sa boljim renomeom (pri cemu su oba rjesenja bila bazirana na proprietary tehnologijama). Jednostavno, pare nisu problem, i u tim okolnostima covjek se odlucio se za rjesenje za koje je vjerovao da ce mu buducnosti zadati manje glavobolje. Masa firmi spremna je uloziti puno vise novca u rjesenje koje bi se na duge staze moglo pokazati kao “isplativije”, ma kako neracionalna njihova procjena o isplativosti bila. Poenta: nekad ne valja ni biti prejeftin. Ovdje izlazimo iz domena znanja i argumenata, i ulazimo u mracne vode biznisa u kojima zakoni logike i zdravog razuma prestaju da vrijede
Profesionalnije/pouzdanije/jeftinije je kad neko od ULK-ovaca postavi Postix mail server za neku firmu srednje veličine, nego kada “profesionalci” preporuče i prodaju MS Exchange.
A ima i domaćih firmi koje takve stvari rade…[/quote]
hmmm… opet sa oprostenjem seres… (oprostite moderatori itd…). ali fakat se preseravas.
[quote=NM 156]“Profesionalno” prvenstveno u smislu da iza njega stoji odgovoran poslovni subjekt, odnosno firma koja se ugovorom obavezuje na korisnicku podrsku. Sa aspekta firme kupca, nije isto kada posao obavlja lokalni haker (“neko od ULK-vaca”), ma kako on bio sposoban i potkovan znanjem, i kad taj posao obavlja “prava” firma.
Masa firmi, pogotovo onih vecih, ne zeli ni da cuje za rjesenje ukoliko iza njega ne stoji neko ko odgovorno nudi korisnicku podrsku. Neko koga ce moci da vuku za rukav u slucaju da nesto nije uredu, i kome su za to spremni debelo platiti.
Poznat mi je slucaj jedne americke nevladine organizacije koja djeluje na ovim podrucjima, u kojoj je odgovorni manager glatko odbio 3 puta jefiniju ponudu, i ugovor vrijedan 100k dolara dodjelio kompaniji sa boljim renomeom (pri cemu su oba rjesenja bila bazirana na proprietary tehnologijama). Jednostavno, pare nisu problem, i u tim okolnostima covjek se odlucio se za rjesenje za koje je vjerovao da ce mu buducnosti zadati manje glavobolje. Masa firmi spremna je uloziti puno vise novca u rjesenje koje bi se na duge staze moglo pokazati kao “isplativije”, ma kako neracionalna njihova procjena o isplativosti bila. Poenta: nekad ne valja ni biti prejeftin. Ovdje izlazimo iz domena znanja i argumenata, i ulazimo u mracne vode biznisa u kojima zakoni logike i zdravog razuma prestaju da vrijede :)[/quote]
u tom slucaju firma unajmi par ljudi koji ce radit samo taj posao za koji ne zele da rizikuju, vec se odradi plan/project management i edukuju se ljudi za bas to sto njima treba - ako vec lova nije problem (btw. nisam jos vidio kompaniju koja se tako razbacuje lovom osim naravno nekih koji svoj budget podmiruju iz drzavnih zaliha poreza i inih gluposti )
Opet kao i Adis kažem: definiši “profesionalno rješenje”. Ako pod tim podrazumijevaš implementaciju i integraciju gotovih FOSS rješenja - masa firmi će ti to uraditi. U nekim oblastima (Internet hosting /web, mail, DNS/, IP telefonija, clustering, file storage, Oracle itd.) ustvari lakše je nabrojati firme koje odbijaju da podrže FOSS rješenja. U drugim (podrška za desktop) praktično niko. Razvoja aplikacija na Linuxu trenutno gotovo da i nema, uglavnom sitnije stvari. Kao što rekoh, to bi se začas promijenilo DA IMA POTRAŽNJE.
Firma najprije treba investirati u ljude koji znaju raditi pod Linuxom, odnosno u preedukaciju postojećih. Vjeruj da se najbolji inžinjeri i programeri ne bave ITom nego su većinom ili manageri ili su u obrazovanju, znači ljudi koji kod nas praktično rade integraciju i software development su uglavnom prosječni ili ispodprosječni programeri. Pa ti sad pogledaj npr. svoju generaciju na faxu, uzmi prosjek i zapitaj se ko od njih zna raditi sa Linuxom. Dakle, potrebna je investicija u ljude, da bi se ta investicija isplatila mora biti dugoročne potražnje za Linux rješenjima. Takvo nešto ne može doći samo od sebe, potrebno je da država i velike firme zauzmu stav, a ja sam siguran da ove naše firme znaju šta bi onda radile
Da ne govorim da postoje pravi pravcijati “Microsoft corporate trollovi”, ljudi koji se predstavljaju kao sistem integratori, a blate FOSS rješenja gdje stignu, ali nećemo sad o tome.
Mislim da je preduslov za potražnju ponuda. U tome slučaju kupac ima izbor i moze odlučiti šta mu se više isplati, što može rezultirati većom ili manjom potražnjom.
Da se razumijemo, ja ovdje govorim o razvoju informacionih sistema, jer je uglavnom to (htjeli mi to priznati ili ne) sfera djelovanja vecine IT profesionalaca. Sam softver predstavlja tek jednu, doduše bitnu, kompomentu informacionog sistema. Tu je jos podrska, edukacija, rad sa korisnicima itd. Desktop OS čak nije od primarnog značaja, moguće je kompletna rješenja zasnovati na webu, pri čemu korisnik ne mora znati šta se vrti sa druge strane. U toj situaciji do izražaja ne dolaze problemi koje bi prosječan korisnik imao sa Linux-om. Ipak, čak i tu FOSS rješenja nisu zastupljena koliko bi mogla biti, a ja mislim da je primarni razlog za to nepostojanje ozibiljnih firmi koje razvoj IS-ova baziraju na FOSS-u.
Ukratko, na tenderima za veliki broj projekata mogu učestvovati i firme koje nude web rješenja korištenjem tehnologija: PHP/MySQL, Error: ASP.net | The ASP.NET Site Server, Java/Oracle, RoR/PostgesS, nebitno. Hajmo reći da bi po ovom pitanju stanje za FOSS moglo biti puuno bolje
Ako ćemo se uzdati u državu i velike kompanije, nadasve je optimistično nadati se da će se u dogledno vrijeme izaći iz ovog začaranog kruga
Onda je to koka-jaje problem. Kakve koristi ima IT firma od toga što će investirati u razvoj Linux ponude? Ponuđačima je svejedno šta nude dok god imaju profit. Kupci su ti kojima trebaju biti važni otvoreni standardi i mogućnost kasnije migracije na drugo rješenje, znači kupac mora tražiti FOSS rješenja. Nešto ne vjerujem da mali privatnici razmišljaju tako dugoročno.
PREUZETO SA JEDNOG OD FORUMA:
"Francuski parlament na otvorenom izvornom kodu
Počevši od juna sledeće godine, računari u kancelarijama zastupnika u francuskom parlamentu koristit će softver baziran na principima otvorenog izvornog koda. Kroz projekat će ukupno 1.154 računara francuskih parlamentaraca preći na operativni sistem Linux, paket kancelarijskih aplikacija OpenOffice, pretraživač Interneta Firefox, kao preglednik elektroničke pošte baziran na principima otvorenog izvornog koda (još nije odlučeno koji).
Celi projekat je bio predmet studije kompanije Atos Origin, čiji rezultati su uverili predstavnike francuske nacionalne skupštine da pređu na otvorena rešenja. U studiji je pokazano da rešenja bazirana na principima otvorenog izvornog koda mogu biti prilagođena potrebama pojedinih zastupnika u parlamentu, tako da bi trebala osigurati značajnu uštedu usprkos početnim troškovima vezanim uz migraciju i obuku korisnika…"
[quote=BosniaCNC]PREUZETO SA JEDNOG OD FORUMA:
"Francuski parlament na otvorenom izvornom kodu
Počevši od juna sledeće godine, računari u kancelarijama zastupnika u francuskom parlamentu koristit će softver baziran na principima otvorenog izvornog koda. Kroz projekat će ukupno 1.154 računara francuskih parlamentaraca preći na operativni sistem Linux, paket kancelarijskih aplikacija OpenOffice, pretraživač Interneta Firefox, kao preglednik elektroničke pošte baziran na principima otvorenog izvornog koda (još nije odlučeno koji).
Celi projekat je bio predmet studije kompanije Atos Origin, čiji rezultati su uverili predstavnike francuske nacionalne skupštine da pređu na otvorena rešenja. U studiji je pokazano da rešenja bazirana na principima otvorenog izvornog koda mogu biti prilagođena potrebama pojedinih zastupnika u parlamentu, tako da bi trebala osigurati značajnu uštedu usprkos početnim troškovima vezanim uz migraciju i obuku korisnika…"[/quote]
U ovom je slucaju drzava bila koka a Aros Origin jaje (kao i u vjerujem barem 90% svih slucajeva) jer je Arosu dat zadatak da ispita ekonomsku isplativost od strane nekog od drzavnih organa.
Ustvari je prelazak na slobodni kod bila politicka odluka (za Francusku je 1.000 Win licenci zanemarljiva suma ako se uzme u obzir koliko ruckovi Jacques(a) Chirac(a) kostaju ) jer je malo nezgodno cuvati dokumentaciju, ponekad osjetljivog sadrzaja, u formatu ciji je kod vlasnistvo jedne strane sile. Osim toga je to dobro za Francuske IT firme.
Aros je dakle samo utvrdio da prelaz na otvoreni kod nece biti skuplji od sadasnjeg sistema sa Win.
@ DadoV Mislim da drzava ovdje cini jedan korak koji ce se kasnije razgranati na ostale oblasti, znaci neko mora zapoceti, a ostali ce slijediti primjer. A to je vec jedna suma koju je tesko izracunati
De ba prodaji šta već prodaješ negdje drugo. Ja se makar preser*vam iz svoje glave, a ne neke cisco/sun/ms brošure.[/quote]
imas rupu u glavi pa se preseravas ili sta ??? i ja ti iz svoje glave to govorim pa ti skontaj…
De ba prodaji šta već prodaješ negdje drugo. Ja se makar preser*vam iz svoje glave, a ne neke cisco/sun/ms brošure.[/quote]
imas rupu u glavi pa se preseravas ili sta ??? i ja ti iz svoje glave to govorim pa ti skontaj… ;-)[/quote]
Da nisi pogrjesio forum exorcism? Malo si mi kinky nastrojen :roll: