Premijer Federacije BiH Ahmet Hadžipašić i direktorica Microsofta BiH Lejla Zukić - Krivdić potpisali su danas u Sarajevu trogodišnji Ugovor o strateškom partnerstvu. Riječ je o dokumentu koji regulira pravo korištenja najnovijih Microsoftovih programskih paketa, te međusobne dugoročne odnose potpisnika, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH. - Potpisivanjem Ugovora Vlada FBiH potvrđuje opredijeljenost za aktivnu provedbu Zakona o zaštiti intelektualnog vlasništva. Osim legalizacije programskih paketa, Ugovor otvara mogućnost primjene najnovijih informacionih tehnologija u radu Vlade FBiH i svih njenih službi i, na taj način, efikasnijem radu - kazao je premijer Hadžipašić, izrazivši uvjerenje kako je ovo tek prvi korak u dugoročnoj i pravoj partnerskoj suradnji. Direktorica Microsofta BiH Lejla Zukić - Krivdić je istaknula je kako Ugovor predstavlja i temelj uvođenju novih tehnoloških rješenja u rad Federalne vlade. To je posao koji će biti povjeren domaćim informatičarima, što će u mnogome doprinijeti i otvaranju novih radnih mjesta u IT industriji u FBiH.Nadalje, on demonstrira opredjeljenje Microsofta za uspostavom dugoročne suradnju s vladama, akademskim institucijama i privatnim kompanijama u zajedničkom naporu čiji je cilj razvoj lokalne ekonomije, te omogućavanje zemljama da, putem korištenja savremenih tehnologija, ostvare bolju poziciju na globalnom tržištu.
Odluka je donekle razumljiva - realno sumnjam da u bih u ovom trenutku ima dovoljno kapaciteta za razvijanje i administraciju sopstvenih softverskih rjesenja. Medutim politicari su ti koji na kraju krajeva upravo snose odgovornost za to.
Ovo je jednostavno najudobnija odluka. Nemoras nista misliti ni planirati - MS sve sreduje, samo im dobro plati.
Zbog cega uzasna?
Ako neko stiti svoja intelektualna vlasnistva on je zlocinac, ako neko uspije (bez obzira na moj stav o Microsoftu) da zavlada trzistem on je properitivni gad,ako se Vlada upusta u vec osmisljene strategije (a recimo da na vrhu nisu opsti papci) valjda ima konkretnih razloga.
Kategorizirati kao uzasnu je opsti FUD!
Realisticno je da nivo Informatike u BiH katastrofalan, i realisticno je da nema alternative (ili ima )…to bi trebalo ocjeniti kao uzasno!!!
[quote=die7]Zbog cega uzasna?
Ako neko stiti svoja intelektualna vlasnistva on je zlocinac, ako neko uspije (bez obzira na moj stav o Microsoftu) da zavlada trzistem on je properitivni gad,ako se Vlada upusta u vec osmisljene strategije (a recimo da na vrhu nisu opsti papci) valjda ima konkretnih razloga.
Kategorizirati kao uzasnu je opsti FUD!
Realisticno je da nivo Informatike u BiH katastrofalan, i realisticno je da nema alternative (ili ima )…to bi trebalo ocjeniti kao uzasno!!![/quote]
Pa nije samo da MS stiti svoja intelektualna vlasnistva. Oni na razne nacine postavljaju nogu svojim konkurentima i na takav nacin sire svoj monopol na sve vise i vise polja. To nije dobro za nas korisnike, a ni za IT industriju ucijelo.
Glede korupcije mi tu nemamo nikakvih dokaza. Jedino sto se tu moze uraditi je da se radi na poboljsanju transparencije citavog sistema. Korupcija mislim nije ni neophodna kod ovakve vrste ugovora. Onima koji donose odluku je jednostavno najlakse bilo dati sav posao MSu te da se oni nemoraju vise sa time baktati.
Nekog konkurenta MS u BiH i okruzenju nazalost nema, a drzava nema mogucnosti/volje/pameti da podstice razvijanje neke domace IT infrastrukture.
Zanimljivo je da nigdje nenalazim info o tome koliko vrijedi ugovor.
“…POTPISALI SU TROGODISNJI UGOVOR…” - to i lici na Hadzipasica!, pa ce posle da se sepuri kako je on zasluzan za taj ugovor kojim je namaknuo omcu na vrat IT-u.Nije kriv Microsoft, oni se bore da ostvare profit…to je logicno ali, zar ima logike da doktor nauka napravi tako glup potez: CESTITAM AHMETU, VIDI SE DA MU JE MJESTO PORED KOTLA, NIJE DZABA TERMODINAMICAR!
Treba naredne tri godine iskoristiti da se ne ponovi situacija, da opet neki papak od doktora ne potpise ovakav ugovor.
Na Oracle je Elektroprivreda FBH.Njihov SOE je radjen na tome, radio nekakav Filipovic i uzeo debele pare a zasli u trecu godinu beta verzije.Svaki dan moja supruga iz svoje kancelarije donese kuci neki SOE bug pa mi puna glava toga.
Mozda je najbolje vratiti se na tehniku “mastiljave olovke”, manje glava boli.
To i jest suština. Ovakve vijesti pokazuju da između politike i struke nema apsolutno nikakve komunikacije. Zna li Hadžipašić koja je stvarna vrijednost toga što je kupio i kakve su uopšte alternative? Ne, on pojma nema. Kupio je mačka u vreći jer je isto uradio i komšija. Genijalno, nema šta.
Nećeš to ni naći kad bi se znala cijena, neki bi mogli uzeti digitron u ruke i izračunati da su na vlasti sve sami idioti.
Domaće firme ne rade Linux podršku jer je niko ne traži (a vrijeme programera košta). Kad bi BiH vlada uvela prelazni period tokom kojeg su Linux-bazirana rješenja preferirana na tenderima, svi bi začas naučili da kodiraju za Linux.
Eh, upravo bi trebalo uraditi nesto u tom pravcu. Zasto se vezati za MS? Posto IT pismenost u BiH nije velika netreba ni tako mnogo ljudi preedukovati na Linux. Vremenom taj prelaz postaje sve skuplji i skuplji.
Kada se u evropi isplati prelaziti na Linux gdje je cjena softvera cesto zanemarljiva u poredenju sa cjenom radne snage - zasto to nebi bilo isplativo i u BiH sa znatno jeftnijom radnom snagom?
Problem je upravo u samom pocetku imati dovoljno ljudi koji imaju Know-How sve to sprovesti. Sada da je vlada pametna dala bi jasne signale u kom se pravcu ide i polako bi se mogao zapoceti prelaz na Linux. Kada bi se stvorila jedna kriticna masa firmi koje mogu odrzavati i razvijati softver i korisnici uvidjeli da Linux radi barem jednako dobro kao i Win onda bi izbor platforme bio pravedan.
Biefekat bi osim toga bio da bi pare ulozene u infrastrukturu ostale u zemlji. Pokrenulo bi se dosta IT firmi (kojima bi narvno trebalo dosta radne snage ).
Uloga vlade je upravo da pokrene razvoj u ovom pravcu, medutim vizije kod iste nema. Oni se ponose i hvale sa ugovorom sa MS kao da je to neki uspjeh :shock: ! To je odprilike kao da ja odem na Otoku i kupim majcu i onda se pohvalim kakav sam uspjeh ostvario :? . Naravno da ja mogu kupiti sta hocu i kod koga hocu ako i platim! Jeli prodavac pored bio jeftiniji? Neznam ako nisam ni pitao. Kako ih nije sramota? Ili samo hladnokrvno rezoniraju da smo mi gradani stoka i mogu nas navlaciti kako hoce.
Slazem se da Hadzipasic snosi glavnu odgovornost kao ministar, ali je on pri donosenju svojih odluka dobrim djelom zavistan od toga kakvu podlogu za donosenje odluke sluzbenici pri ministarstvu pripreme.
Koliko su oni spremni da porade na pripremi? Koliko je njihovo znanje? Prvo treba naci alternative, preracunati koliko prva, druga, treca kostaju, pa onda koje su tehnicke prednosti i mane svake od njih… Te kompetencije u ministarstvu zasigurno nema, a posto ocigledno nijednom konsultu nije dat zadatak da taj posao obavi (jerbi se tada valjda izaslo sa rezultatima koji bi opravdavali odtok novca ka MSu) onda se vidi na kako klimavim nogama citava odluka stoji.
Sad hajd’ recimo da je Hadzipasic donjeo losu odluku. Sta rade novinari? Ovo je odluka koja ima dalekosjezne posljedice. Na avaz.ba nista nenalazim. Oslobodjenje.com.ba nista o tome nepise. Jedini clanak koji se tice IT je ovaj: http://www.oslobodjenje.com.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=49500&Itemid=45
a i on je ocigledno uzet direktno sa CISCOvog PR-biroa. Kriticnog oka nigdje na vidiku .
Ja nisam upucen u zakonodavstvo ali mislim da ima prostora za poboljsanje kad su u pitanju tenderi. Da bi se mogle donositi kvalitetne odluke mora i transparentnost biti veca. Vrjednost ugovora se nikako nesmije kriti, to je neki absolutni minimum. Ima li iko na forumu ko zna kakva pravila vaze pri raspisivanju tendera?
Ako nista drugo, onda jedna mala utjeha: MS ce morati platiti ako hoce ovu adresu koja trenutno reklamira UBUNTU (i manchmellow? :lol: ): http://www.microsoft.ba/ :twisted:
[quote=BosniaCNC]"…POTPISALI SU TROGODISNJI UGOVOR…" - to i lici na Hadzipasica!, pa ce posle da se sepuri kako je on zasluzan za taj ugovor kojim je namaknuo omcu na vrat IT-u.Nije kriv Microsoft, oni se bore da ostvare profit…to je logicno ali, zar ima logike da doktor nauka napravi tako glup potez: CESTITAM AHMETU, VIDI SE DA MU JE MJESTO PORED KOTLA, NIJE DZABA TERMODINAMICAR!
Treba naredne tri godine iskoristiti da se ne ponovi situacija, da opet neki papak od doktora ne potpise ovakav ugovor.[/quote]
Hehehe
Nisam znao da je termodinamicar. Ako jeste, onda njegov rejting kod mene odmah raste.
Nemoj me sada pogresno shvatiti da ja branim Hadzipasica. Ja pojma nemam ko je on, prvi put sam za njega cuo sada u vezi ugovora sa MS.
On jeste ministar ali nije svemoc. Kao sto sam vec pisao on dosta zavisi od svojih sluzbenika. U obzir treba uzeti i pritiske kojima je sigurno bio izlozen i od strane MS direktno, te indirektno od strane mocnih organizacija koje se bore za legalizaciju softvera i na kraju krajeva od vlade SAD. Piratski softver je koriscen jako dugo i MS vise nije imao strpljenja da to tolerise. Odluku je vjerojatno trebalo donjeti poprilicno brzo i onda nije ni bilo mnogo izbora.
Problem je kao i obicno u tome sto se nije na vrjeme na to mislilo i planiralo za buducnost.
DadoV: bojim se da nisi u pravu, prema mojim informacijama odluke donose pojedinci bez ikakvog konsultovanja i sa kim, i to na principu pijačnog cjenkanja. Kada se ugovor predstavi na sjednici vlade, svi ministri dignu ruku zato što pojma nemaju o čemu se radi i vjeruju premijeru. Nama treba kvalitetno “lobiranje” kako bi ministri barem znali o čemu se radi prije glasanja, da ne posmatraju to kao čisto tehničku stvar i da im nije “uspjeh” što je cijena spuštena sa npr. 10 miliona na 5 miliona (a realno bi bilo pola miliona).
Tekst objavljen u Oslobođenju, Avazu i drugim medijima je potpuno identičan, to je agencijska vijest koju novinar nije ni pogledao. Hadžipašić je premijer vlade entiteta FBiH u tehničkom mandatu (nova vlada će biti imenovana svaki dan), a vijest je objavljena u petak popodne. Komentar pravog novinara možemo očekivati eventualno u ponedjeljak. Ništa od toga nije slučajno. “Pregovori” oko legalizacije softvera se vode već godinama, ULK i BHITS su svoje prvo otvoreno pismo poslali prije skoro 2,5 godine (http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=1122). Dakle pregovarači vrlo dobro znaju o čemu se radi, ako žele to da znaju.
Stvar je u tome što sa MSom nema ustvari nikakvih pregovora, kod njih važi samo “uzmi ili ostavi” - ili će vlada platiti paušalnu cifru koju je MS ponudio (njih ne interesuje koliko ima računara ni šta je na njima), ili će MS putem međunarodne zajednice tražiti potpunu legalizaciju svakog pojedinačnog paketa. Fazon je što bi ova druga cifra mogla čak da bude i niža, znatno niža ako se deinstaliraju neki viška softveri! Ali da bi se znao odgovor na to pitanje, državne institucije bi trebalo da imaju nekakvu IT politiku i IT menadžment, od čega ništa ne postoji. Trebalo bi da postoji neko ko zna šta je gdje instalirano. No kod nas se sve radi ad hoc, “de mi bogati kupi jedan kompujter i jedan intarnet”, pameti nema, državom vlada seljakluk i neobrazovanost…
Znači džaba premijeru cjenkanje kad on kupuje mačka u vreći, uopšte ne zna ni šta plaća a kamoli da li je cijena povoljna ili ne.
[quote=vedran]DadoV: bojim se da nisi u pravu, prema mojim informacijama odluke donose pojedinci bez ikakvog konsultovanja i sa kim, i to na principu pijačnog cjenkanja. Kada se ugovor predstavi na sjednici vlade, svi ministri dignu ruku zato što pojma nemaju o čemu se radi i vjeruju premijeru. Nama treba kvalitetno “lobiranje” kako bi ministri barem znali o čemu se radi prije glasanja, da ne posmatraju to kao čisto tehničku stvar i da im nije “uspjeh” što je cijena spuštena sa npr. 10 miliona na 5 miliona (a realno bi bilo pola miliona).
Tekst objavljen u Oslobođenju, Avazu i drugim medijima je potpuno identičan, to je agencijska vijest koju novinar nije ni pogledao. Hadžipašić je premijer vlade entiteta FBiH u tehničkom mandatu (nova vlada će biti imenovana svaki dan), a vijest je objavljena u petak popodne. Komentar pravog novinara možemo očekivati eventualno u ponedjeljak. Ništa od toga nije slučajno. “Pregovori” oko legalizacije softvera se vode već godinama, ULK i BHITS su svoje prvo otvoreno pismo poslali prije skoro 2,5 godine (http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=1122). Dakle pregovarači vrlo dobro znaju o čemu se radi, ako žele to da znaju.
Stvar je u tome što sa MSom nema ustvari nikakvih pregovora, kod njih važi samo “uzmi ili ostavi” - ili će vlada platiti paušalnu cifru koju je MS ponudio (njih ne interesuje koliko ima računara ni šta je na njima), ili će MS putem međunarodne zajednice tražiti potpunu legalizaciju svakog pojedinačnog paketa. Fazon je što bi ova druga cifra mogla čak da bude i niža, znatno niža ako se deinstaliraju neki viška softveri! Ali da bi se znao odgovor na to pitanje, državne institucije bi trebalo da imaju nekakvu IT politiku i IT menadžment, od čega ništa ne postoji. Trebalo bi da postoji neko ko zna šta je gdje instalirano. No kod nas se sve radi ad hoc, “de mi bogati kupi jedan kompujter i jedan intarnet”, pameti nema, državom vlada seljakluk i neobrazovanost…
Znači džaba premijeru cjenkanje kad on kupuje mačka u vreći, uopšte ne zna ni šta plaća a kamoli da li je cijena povoljna ili ne.[/quote]
Potpisujem