Fcsk.ntfs?

Postoji li neki fsck ekvivalent za ntfs? Ovaj ntfsck navodno neko pravi, ali jos ne postoji.

Imam eksterni disk koji u principu hocu da formatiram kao ntfs ili fat, ali ne mogu da mu pristupim. Pretpostavljam da je korumpiran. Instalirani su ntfsprogs; kablovi i port koje koristim za ovaj disk su u redu jer imam jos jedan koji radi sasvim normalno. Sistem ga vidi, ne vidi particije (ne znam ni ima li ih, fdisk ga ne vidi).

dmesg:

[98126.024131] usb 1-2: new full speed USB device using ohci_hcd and address 6 [98126.248732] usb 1-2: configuration #1 chosen from 1 choice [98126.258408] scsi3 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices [98126.261784] usb-storage: device found at 6 [98126.261792] usb-storage: waiting for device to settle before scanning [98131.261436] usb-storage: device scan complete [98131.268387] scsi 3:0:0:0: Direct-Access PQ: 0 ANSI: 2 CCS [98131.327015] sd 3:0:0:0: [sdb] Attached SCSI disk
Dakle, mogu li ikako pristupiti ovom disku da ga fsckam, particioniram i formatiram?

pa kaze da je prepoznat kao “sdb” uredjaj … sad ako je ovo sve sto se nalazi u dmesg logu onda na njemu nemas niti jedne partiicije i trebalo bi prvo njih kreirat sto dalje implicira da ti ne treba ntfs “fsck” …

Ne mogu napraviti particije jer ga ne vidi ni fdisk, ni cfdisk, ni parted. Imas li kakav prijedlog?

mozes li postaviti dmesg log nakon sto pokusas napraviti particiju … pokusaj sa cfdisk /dev/sdb ili koji god uredjaj se pojavi u dmesgu …

fdisk: "Unable to read"
cfdisk: “FATAL ERROR: Cannot open disk drive”

Nista u dmesg i /var/log/messages.

Meni se slično dešava sa card readerom koji je mrtav (hardverski neispravan) i sa jednim foto-aparatom (pravo dugo mu treba da ga sistem prepozna, a nekad se to ne desi nikako - ali samo sa jednom određenom verzijom kernela). Probaj sačekati jedno par minuta pa opet pogledati dmesg, da li imaš nekih I/O error. Jesi li probala disk na drugom računaru?

na windowsu?