Fedora 18!

Nakon dugo cekanja i nekoliko odgadjanja, Fedora 18 je spremna za koristenje

Download : http://fedoraproject.org/

Uzivajte :slight_smile:

Pokuso instalirat, novi installer je uzas (bar na mom hardwareu); particionisanje je sad jedno 5x vise zbunjujuce nego je to bilo prije; od mene 2/10.

Ja je nabacio u roku od 10 minuta, particionisanje sam predlozio onako kako meni odgovara, enkpriciju upalio i voila, gotovo. Prakticno Instaler je u par klikova rjesen… (barem na KDE verziji)

PS. @adioe3 Jedno 10 minuta sam konto da ti odgovorim, al me tvoj avatar nasmijavao!..

intresatno, uvijek mi je frka kad uvale nesto novo u fedoru jer uglavnom to dokaci i redhat/centos, treba ponovo ispitati anacondu i kickstart, na prvi pogled izgleda intresatno

na prvi pogled nije loša :slight_smile:

Gnome 3 se dosta promjenio od zadnjeg puta kada sam ga koristio, izgleda odlicno…

Installer je bio razlog za odgadjanje release-a,tako da je ocekivati neke “djecije bolesti” s istim

Ajd probacu i ja da vidim. Ako jos bude radio standby na onom “problematicnom” laptopu - ostace.

Prva zamjerka u particionisanju kad se odabere disk gore lijevo ima dugme Done a dole desno ima Continue. :slight_smile: U VBox-u radi jako lose. Nema Guest edition instaliran ali bi opet trebalo da radi bolje. Sada cu instalirati takodje u VBox pa cu javiti kako radi.

Strasno sporo. Guest editions nisam uspio instalirati jer fali kernel header, ponovo pokrenuo da vidim kako se fajl zove, ne moze da pokrene. Password trazi kad se gasi. Sto se mene tice - uzas!

A da probaš kako Fedora radi u qemu/kvm virtualnoj mašini? VirtualBox je poznat po tome što za svaku novu Linux distribuciju oni moraju izdati update da bi ista uopšte radila :-D, ne znam šta uopšte virtaliziraju hehe

Nisam to ni znao. Ok, dacu joj jos jednu test voznju ali bez virtualizacije.

fakat

Evo instaliram na laptop. Ono da su malo zakomplikovali partitioner, jesu. Nije im to trebalo. Ali nije sad toliki uzas da se ne moze instalirati. Malo smo razmazeni pa na svaku promjenu reagujemo jako emotivno :slight_smile:

Installer je bio razlog za odgadjanje release-a,tako da je ocekivati neke “djecije bolesti” s istim[/quote]

It’s not a bug, it’s a feature. Nije djecija bolest nego to tako treba da bude :slight_smile:

Jel ovo ocjena za cijeli distro ili za installer?

Installer je bio razlog za odgadjanje release-a,tako da je ocekivati neke “djecije bolesti” s istim[/quote]

It’s not a bug, it’s a feature. Nije djecija bolest nego to tako treba da bude :)[/quote]

manje vise da, ljudi se zale na Fedoru 18,ali to je sve subjektivno,jer nikada se ne moze svima ugoditil.Uvijek ce se naci neko kome nesta nije po volji ;),ali Linux bas u tim trenutcima pokazuju svoju snagu :slight_smile:
Kod mene licno radi sve kako sam i ocekivao,kako nova instalacija, tako i upgrade sa f17->f18.Apsolutno nikakvih problema nisam imao koji nisu mogli biti rijeseni ( i koji su vrijedni spomena na bugzilla.redhat.com ) u 5-10 min. A jeli savrsena,daleko od toga,uvijek moze bolje.

Poz

Jel ovo ocjena za cijeli distro ili za installer?[/quote]
Installer nije htjeo instalirat bootloader, do distra nisam ni dosho tako da recu da je to ocjena za installer (koji, ruku na srce, jest ganz nov).

VirtualBox od zadnjih par verzija podrzava dkms tako da ce svaki kernel/vbox update rekompajlirati module prilikom startanja. A sto se tice da moraju izadati update za svaku novu distribuciju, to bas i nije tacno :wink:

Na zalost, samo na prvi pogled. Ja sam odustao od Fedore (nakon 2 godine koristenja) i masinu gdje mi treba latest and greatest sam prebacio na Arch. Razlog: yum. To kino je toliko sporo (cak i na pojakoj masini) da svaki put kad pomislim da uradim neki search, prvo proguglam. Upgrade sistema? Yea, samo preko noci…