@ Suse 10.0 je najveci Novellov promasaj [licno po meni je SuSE(od verzije 8.2) jedan obicni Linwindows]
Za partitioniranje,nema puno pametovanja svaka Distribucija donosi Fdisk sa sobom i tune2fs.
Za resize nema potrebe koristiti komercijalne programe poput Acronisa,Paragona (ne kazem da ne cine svoj posao kako treba)…Za te stvari je QTparted tu koji je u stanju i kreirati i formatirati i resizovati Particiju (naravno i sa vec postojecim podatcima na njoj).
Medjutim moj prijedlog za Administratore je da bace pogled na distribuciju RIP ®ecovery (I)s §ossible Linux rescue Sistem koja donosi sve potrebne alate za rad sa HDD (recovery podataka,MBR,Partiton tabele,partitioniranje,resize,dijagnozu HDD itd (zaista za sve moguce scenarije)
P.S Dali sa jednom Distribucijom dolazi ili ne jedan ili drugi program,odgovor je u samoj politici Distribucije prema dualnim kombinacijama sa Windowsom
[quote=vedran]Mandriva još nije iznevjerila. Koristim je bukvalno umjesto partition magica jedino ne može pomjerati particije.
Što se tiče Suseovog partitionera, Suse 10.0 prilikom resizinga ext3 particija ne zapiše novu veličinu u superblock tako da particija postane neispravna… to je samo jedan u nizu bugova koji su doveli desetku na loš glas.[/quote]
hehe, evo da te “obradujem”, kod mog jarana se nije mogao uraditi resize FAT particije (ne sjećam se poruke, ali uglavnom nije se moglo uraditi, pa se morala obrisati i napraviti mjesta…)
nije da sad “kudim” mandrivu, i dalje smatram da ima najbolji/najlakši/najjednostavniji partitioning tool od svih koje sam do sada vidio (mada je i na pclinuxos haman isti)
uvijek ima izuzetaka, frajeru je “uništen” win koji je bio na fat32 particiji (prilikom resize-ovanja C), neki lični fajlovi su “pojedeni” i nešto sistemskog pa se nije mogao podići, mada za ntfs nikad nisam čuo da je bilo sličnih problema[/quote]
Eh zbog toga, dakle, stoji ono upozorenje da se prije toga defragmentira prvo particija. SuSE 10.0 sam instalirao na 60-ak računara do sada (iako ga ni sam ne koristim) i do sada se dosta dobro ponaša.