Fedora 5

@ Suse 10.0 je najveci Novellov promasaj [licno po meni je SuSE(od verzije 8.2) jedan obicni Linwindows]

Za partitioniranje,nema puno pametovanja svaka Distribucija donosi Fdisk sa sobom i tune2fs.

Za resize nema potrebe koristiti komercijalne programe poput Acronisa,Paragona (ne kazem da ne cine svoj posao kako treba)…Za te stvari je QTparted tu koji je u stanju i kreirati i formatirati i resizovati Particiju (naravno i sa vec postojecim podatcima na njoj).

http://qtparted.sourceforge.net/features.en.html

Medjutim moj prijedlog za Administratore je da bace pogled na distribuciju RIP ®ecovery (I)s §ossible Linux rescue Sistem koja donosi sve potrebne alate za rad sa HDD (recovery podataka,MBR,Partiton tabele,partitioniranje,resize,dijagnozu HDD itd (zaista za sve moguce scenarije)

http://www.tux.org/pub/people/kent-robotti/looplinux/rip/

P.S Dali sa jednom Distribucijom dolazi ili ne jedan ili drugi program,odgovor je u samoj politici Distribucije prema dualnim kombinacijama sa Windowsom

pozdrav

[quote=vedran]Mandriva još nije iznevjerila. Koristim je bukvalno umjesto partition magica :smiley: jedino ne može pomjerati particije.

Što se tiče Suseovog partitionera, Suse 10.0 prilikom resizinga ext3 particija ne zapiše novu veličinu u superblock tako da particija postane neispravna… to je samo jedan u nizu bugova koji su doveli desetku na loš glas.[/quote]
hehe, evo da te “obradujem”, kod mog jarana se nije mogao uraditi resize FAT particije (ne sjećam se poruke, ali uglavnom nije se moglo uraditi, pa se morala obrisati i napraviti mjesta…)

Jesi li probao sačekati jedno 10-15 minuta? Ljudi pomisle da nešto nije u redu jer je interfejs zamrznut, a ono radi se resize.

sačekao jesam ali nisam toliko…

nije da sad “kudim” mandrivu, i dalje smatram da ima najbolji/najlakši/najjednostavniji partitioning tool od svih koje sam do sada vidio (mada je i na pclinuxos haman isti)

uvijek ima izuzetaka, frajeru je “uništen” win koji je bio na fat32 particiji (prilikom resize-ovanja C), neki lični fajlovi su “pojedeni” i nešto sistemskog pa se nije mogao podići, mada za ntfs nikad nisam čuo da je bilo sličnih problema[/quote]
Eh zbog toga, dakle, stoji ono upozorenje da se prije toga defragmentira prvo particija. SuSE 10.0 sam instalirao na 60-ak računara do sada (iako ga ni sam ne koristim) i do sada se dosta dobro ponaša.

Ovaj die i ja se skoro nikako nismo do sad slagali po prici, al ovo je jednostavno preodlicno receno.