Pozdrav svima,
kako sam mogao da vidim ULK je nabavio Fedoru 5. Da li je iko malo testirao fedoru kako se ponasa, slusa li ?
Komparacija mozda sa nekom drugom distribuciom recimo sa suse 10 i sl…??
Pozdrav svima,
kako sam mogao da vidim ULK je nabavio Fedoru 5. Da li je iko malo testirao fedoru kako se ponasa, slusa li ?
Komparacija mozda sa nekom drugom distribuciom recimo sa suse 10 i sl…??
Prema onome što sam ja mogao do sada da vidim ova Fedora je dosta brža od SuSE 10.0.
Lijepo izgleda, dolazi sa posljednjom verzijom GNOME-a. Ponovo sam na tu particiju vratio Gentoo.
Ovako,
Posluzit cu se djelom tvoje poruke:
Sve moze zavisit od prvog nekog iskustva pa i neke daljne “igre” sa distribucijom.
Ja sam licno probo Suse (poprilicno sam siguran da je bio) 9.1 (desktop comp.), moj prvi susret sa istoimenom dist. instaliram i sve je ono ok, opci dojam je bio “vrlo dobar” Da bi ubrzo (ma nije ni pola mjeseca proslo) ja sam htio da nesto kompajliram i vidim da Suse (a instaliro sam ga [lupam] na neku opciju da imam sto vise “svega”) nema ni gcc instaliran, kako-sta (imo ga je na jednom od instalacionih CD-ova) to mi je odma smanjilo utisak ma skoro na nulu. Da ne pricam o ostalim “slabostima” na koje sam naletio, to je bio moj prvi i zadnji Suse, ikad.
Nakon neka 2 mjeseca “igre” meni se suse nevjerovatno smucio i ja sam vec bio u pohodu za novim distro. Prije “probe” Suse-a ja sam bio doso iz inostranstva i bio sam zagrizeni RedHat i iskreno na RedHat-u sam shvatio neku bit linux-a. Da bi ti ovdje doso do kontakata i covjek me je jasno pito (nakon duze price sta ko radi, koju namjenu itd…) oces Suse ili Slackware. Da budemo iskreni ovdje vlada to pravilo u uzet cu si i u pravo da kazem da je Suse “miljenik” a u to doba sam imo neku averziju prema Slackware-u. Suse mi je bio intigratan te sam reko istom covjeku donesi mi Suse, sta se desilo mogo si procitat iznad.
I pored svih negativnih stvari koje mogu rec o Suse-u mogu rec (iako sam smatro da se Suse izgubio u procesu te da maltene nije ni linux) da sam ipak na neko duze i radio na 2-3 Suse servera, koji su bili uglavnom “torrent/teski” bazirani te je bila potrebna konstanstatna optimizacija servera. Dok se recimo isti taj ili mnogo veci torrent/teski site moze vrtjet na CentOS mjesecima sa neki minor tweakovima.
Znaci da to sve sumarizujemo, po meni Suse je namjenjen za desktop racunare, da se ni za cim znojis i da ce on sve uradit za tebe, sto i oce, sada koliko ispravno ce uradit isto … to je vec druga prica. I na kraju krajeva pretezak je ma i za kompove novijih “generacija”.
Posto je RedHat zaustavio razvoj na verziji 9/Shrike (ode RedHat u Enterprise vode) bilo je vrijeme i da se malo posvetim Fedori. Nemogu se sad ni sjetit koja je to verzija bila al ako nije 2 onda 3. O RedHat/Fedori ja nemam nista protiv da kazem, to je (opet po mom misljenju) dist. koja je namjenjena od desktop kompova pa sve do servera. Pogotovo sto vidim da u zadnje vrijeme pred dizanje servera Fedora 4 dolazi pa recimo i u sami odabir. Jer recimo vecina ako ne i sva vrsta software-a se orijentise prema istim, ima tu naravno i Suse-a al … RH/Fedora/CentOS su tu reko bi medju prvima.
Spominjo si cak i prelazak na Gentoo, sto bi po meni bilo ne bas odlicno rjesenje, prvo igraj se malo sa Fedorom illi Suse pa kad ti prekipi onda idemo dalje. Slackware je po meni recimo jedna od naj stabilnijih i ako nije pretjerano najoljih distribucija, ali tu je veliki manjak sto se tice podraznog software-a. Ja slacker evo u zadnje vrijeme sam cak razmislio o gentoo, al vidjecemo jos sta ce se desit. O slackware kao o sistemu necu pretjerano govorit. Znaci da skratim pricu, u ovom stadiju nikako gentoo.
Ono sto bi ti predlozio je da instaliras Suse, da se igras sa njim mjesec-dva, pa kad te pocne “ogranicavat” predji na Fedoru, pa na CentOS, ako postanes ludjak onda Slackware ili sta vec. Naravno ako si imalo odvazniji onda se baci direktno na Fedoru. Ili uzmi dual boot OS-a kojeg imas i fedora i suse, pa sta legne bolje.
Suse je veoma jednsotavan za instalaciju, bez obzira nece ti ni unistit FAT/NTFS particiju nit te pitat ista o doticnom, dok je kod fedore to moguce unistit a imas odlicnu dokumentaciju http://fedora.redhat.com/docs/fedora-install-guide-en/
Jos nesto, pa reci, al sve se bazira na tome ako nisi bas popametan a i ako jesi da citas, i citas sto vise. Ima i Visocana dobrih nixera a evo i nas imas ovdje A vidim i da ti petljas sa tim wireless.ba i vidim neki free hosting, ubacujte me za kakav poslic
Uzivaj.
Uh, ja posta. Umorih se dok procitah
Ma bro, problem je sto se i meni suse smucio :x nakon par mjeseci koristenja. Pa ne mogu da vjerujem da je to linux.
u svakom slucaju hvala na “eseju”
Pozrav,
Čuo sam da se na Fedoru ne mogu instalirati komercijalni drajveri (npr. ATI, nVidia) radi nekog buga u kernelu, pa treba što prije napraviti update.
Ady,
Interesantno bi bilo čuti kako doživljavaš “pravi Linux”… ne kažem to kao flame, fakat me interesuje šta jedan relativno nov korisnik Linuxa očekuje od distro, možda bi to uticalo na ono što svi mi preporučujemo prijateljima.
@Vedran - Izgleda da si upravu, al evo i za sad rjesenja (bar dok ne naprave update) http://clunixchit.blogspot.com/2006/03/fc5-ati-or-nvidia-drivers.html
@Ady, bas me zanima koji bi ti rezultati bili na “Distro Chooseru” http://www.zegeniestudios.net/ldc/index.php?firsttime=true
Sta ti treba vise od Suse za desktop? :). Po meni najbolji desktop distro,imas sve , sve radi… imas kde,gnome, update je tu stalno… Bilo bi ljepo cuti sto ti se smucio :).Ev na ovom distro chooseru meni izaslo: 1.Suse , 2.Fedora , 3.Debian ,4.Ubuntu
Ja sam prije par dana instalirao Fedoru 5 i prilicno sam zadovoljan. Nakon malo tweakanja(proprietary codecs, ntfs driver itd.) sistem se lako dovede pod konac. Osjeti se da preferirano okruzenje GNOME, imao sam sithih problema sa podesavanjem nekih stvari iz KDE-a, ali sa svim se moze izaci na kraj. Jos mi je zasmetalo sto prevod KDE-a na bosanski nije ispravan(ustvari, jedino sam na Mandrivi vidio da je besprijekoran), to bi trebalo regulisati.
Suse 10 je bugovit, tako da ova Fedora dodje kao osvjezenje jer je brza, ljepsa i stabilnija. Doduse, nema YAST, ali sta ces
Mada bi mi vjerovatno Mandriva 2006 bila prvi izbor da nisam imao odredjenih glupih problema. Na desktop racunaru nece da se instalira, dok se na laptopu povremeno rusila.
Evo rezultata ankete.
We found the following perfect match(es):
Debian
Ubuntu
Fedora
Mandriva
In addition, we found these matches, sorted by how well they match:
Suse
Kubuntu
Fedora 5 instalacija još uvijek nema ntfs resizing!!! Halo ljudi ovo je 2006. godina ako niste primijetili!? SVE druge distribucije imaju ntfs resizing (osim možda slackwarea).
Lol, pa kad dođeš do Slacka, više ti Windows ne treba
@Vedran: …fali NTFS resizing…
Po meni NIJE TRAGIČNO jer DUAL_BOOT i sl. M$ centric alate NE KORISTIM. Sve što mi treba, je tu …
Po meni JEST tragično, otišao sam čovjeku da instaliram Linux na laptop i obrukao se. Od sad Fedoru ne nosim.
Hajde nemoj se sekirati ne bi drugacije ni saznali da nema NTFS resizing
Po mom iskustvu, dosad nisam vidio ni jedan partitioner unutar instalacije neke X distribucije koja resizea particije kako treba…
Koliko se sjećam, SuSE sasvim dobro obavlja taj posao zadnjih par godina. Čemu generalizacija?
Mandriva dobro radi sa resize-om, zar ne? DrakX alati su dosta bolji (jako pouzdani) za razliku od Fedora Core 5.
Ja sam lično imao Mandriva 2006 nekih dvije sedmice i sve je dobro odradila no na njeno mjesto je došao Slack
uvijek ima izuzetaka, frajeru je “uništen” win koji je bio na fat32 particiji (prilikom resize-ovanja C), neki lični fajlovi su “pojedeni” i nešto sistemskog pa se nije mogao podići, mada za ntfs nikad nisam čuo da je bilo sličnih problema
Prije nekoliko mjeseci sam zbog SuSEa i njegovog “sasvim-dobro-obavljam-posao” partitionera izgubio 100GB podataka. Srecom skupio sam sve to od raje opet, no ipak vise volim da imam neki pouzdan program. Tako da smatram da nema jos dobrog partitionera za resize particije (ili je /dev/brain error?).
Mandriva još nije iznevjerila. Koristim je bukvalno umjesto partition magica jedino ne može pomjerati particije.
Što se tiče Suseovog partitionera, Suse 10.0 prilikom resizinga ext3 particija ne zapiše novu veličinu u superblock tako da particija postane neispravna… to je samo jedan u nizu bugova koji su doveli desetku na loš glas.