Fedora - bh mirror

OpenSuSE ima nekih 7,56% korisnika. Nas (Fedora korisnika) ima oko 4,07%. Pa moželi se kako nagurati taj broj brate dragi da i mi dobijemo taj mirror? Ovo zahtijeva neke gerila taktike ili tako nešto. xD

I kako to da cenOS ima mirror a ima ga kao regiistrovanih ovdje na ovoj stranici 0,58%?!?

Eto sad nas je 12. Mogu reći da sam našao način kako jednostavno sam bez ikog da napumpa taj broj na vrtoglave visine al eto neću više. Bojim se da nebi skužili pa me nekako “kaznili” . XD A mogli bi imati vrlo brzo nekih 100-1000-10000-100000-xxx korisnika. xD

Moram nažalost reći da im je php kod veoma slab. Ogromni sigurnosni propusti.

ja koristim suse ali nisam niti hoću da se registrujem na toj mapi

ja koristim suse ali nisam niti hoću da se registrujem na toj mapi[/quote]
A zašto to? Pa imal ova stranica kakav utjecaj (ikakav) a to dali bi bihnet omogućio taj Fedora mirror ili ne? Jer ako nema, onda sam bezze se registrirao.

A zašto to? Pa imal ova stranica kakav utjecaj (ikakav) a to dali bi bihnet omogućio taj Fedora mirror ili ne? Jer ako nema, onda sam bezze se registrirao.[/quote]
Sumnjam da ima.

http://mapa.linux.org.ba/users.php
Pa vrlo je lako skontati da se na brojevima 174-178 nalazi Arnes Bihać :slight_smile: a ima i datum po kojem se to vidi. U svakom slučaju nadam se da će reagovati autor mape.
Mapa Srbije je drugi link koji je radio isti autor i koji koristi isti softver (bio je već topic o tome da ne tražim sada), da je neko tražio sličnu mapu Hrvatske ili Ugande ili štajaznam vjerovatno bi bio i taj link. U svakom slučaju, komentari su neozbiljni.

Ima i ova statistika ali se tu ne može dobiti koliko se koja distribucija koristi u nekoj zemlji, samo na globalnom nivou. A i ljudima je mrsko tamo se registrovati, što pokazuje činjenica da nam statistika već duže vrijeme pada.

Što se tiče naših statistika posjeta na sajtu, prošle godine je Fedora imala 0.2% posjeta, a može se generisati nova statistika ako nekog interesuje.

Nije valjda da nas nema 20-50 u cijeloj zemlji?!? Ja sam već poslao BIHnetu svoj e-mail nezadovoljstva koji očekujem da pročitaju i odmah obrišu neobazirući se na moje molbe koje sam naveo u tom istom e-mailu. Neznam šta treba da uradimo al nešto se treba uraditi! Šaljite e-mailove, prijetite, pravite sumjive telefonske pozive, povlačite veze…bilo šta samo da to dobijemo. Neda mi se prelaziti sad na Ubuntu ili bilo koji drugi OS!!!
Može li se poslati molba tom Avdiji da ga on “metne”…mirror tojest. xD

Što se tiče te stranice, ja sam tenutno neznam “baratati” sa funkcijama koje rade sa slikama u php-u ali mogao bi nešto napraviti jednostavno bez karte. Imena,distribucija,gradovi i šta sve još ne samo bez slike. Mislim ida ću to i napraviti samo čim mi ispiti prođu. :smiley:

[quote=vedran]http://mapa.linux.org.ba/users.php
Pa vrlo je lako skontati da se na brojevima 174-178 nalazi Arnes Bihać :slight_smile: a ima i datum po kojem se to vidi. U svakom slučaju nadam se da će reagovati autor mape.
Mapa Srbije je drugi link koji je radio isti autor i koji koristi isti softver (bio je već topic o tome da ne tražim sada), da je neko tražio sličnu mapu Hrvatske ili Ugande ili štajaznam vjerovatno bi bio i taj link. U svakom slučaju, komentari su neozbiljni.[/quote]
Mah, u pravu si. Edit.

A zašto to? Pa imal ova stranica kakav utjecaj (ikakav) a to dali bi bihnet omogućio taj Fedora mirror ili ne? Jer ako nema, onda sam bezze se registrirao.[/quote]
ma to ja iz svojih razloga… a ne znam ima li ovo kakve fajde što se tiče bihneta

ps:
pa centos je… centos :slight_smile:

Ti otisao i naklikao 20 puta sa razlicitim userima i kontas evo mirrora? Ne ide to tako… u BIH Fedoru koristi 15 ljudi i mirror nije isplatljiv… cak ni da vam se Linus pridruzi

stvar je u tome sto ljudi ne vole biti pokusni kunici posto je fedora testna platforma za redhat. sa druge strane imas prilicno up to date sistem :D. centOS usera ima tako malo jer nije predvidjen za desktop racunala, redhat klon i vecinom se koristi na serverima koliko sam shvatio.

Whoa there Johnny. I ja bi volio da imam OpenBSD mirror ali ne napadam nikoga da mi napravi. Napraviti mirror nije setnjica parkom – treba odvojiti prostor, postaviti skriptu, pa to trosi i propusnost i blablablabla. Zasto bi covjek otkinuo 40-80-X gigabajta prostora na mirror kad se taj prostor moze uloziti u nesto pametnije?

P.S. Ja ne volim Fedoru. :wink:

Ti otisao i naklikao 20 puta sa razlicitim userima i kontas evo mirrora? Ne ide to tako… u BIH Fedoru koristi 15 ljudi i mirror nije isplatljiv… cak ni da vam se Linus pridruzi[/quote]
A kako ti znas da Fedoru koristi 15 ljudi??Ti vidovit??Haj Boga ti de mi procitaj u dlan,reci mi buducnost!!!:-)Pa bolan niko to osim Boga ne moze sa sigurnoscu tvrditi.Pa po mojim postovima moze se zakljuciti da sam ja fan i redovni korisnik ubuntu linuxa,ali evo,recimo sad,vec intenzivno koristim ovaj slax 15ak dana i prirastao mi je srcu cisto zbog brzine i jednostavnog inst paketa.
Naravno,svi mi imamo ono bazno sto volimo i cega se drzimo ali ja se slazem s tim da bez obzira na to koju distribuciju koristimo cinjenica je da je linux free os i da bi se kao takav trebao i besplatno da dobije i odrzava,pa zasto onda da jedan ogroman monopolista kao sto je bhtelecom ne bi mogao da da pisljivi mirror za sve poznatije distribucije,pa i za fedoru??!!
Naravno,da smo u drzavi koja je normalna, imali bi flat rate internet pa ne bi mislili o hebenom saobracaju i koristili bi defaultne mirror-e,ali sta je tu je,ali mislim da telecom to moze samo su previse lijeni:-)Znam ja da to zahtjeva i s njihove str,ali imaju oni love i mogu oni to,samo nece.Da se mene pita,stavila bi ja mirrore za sve distro-e!

Whoa there Johnny. I ja bi volio da imam OpenBSD mirror ali ne napadam nikoga da mi napravi.[/quote]
Ne napadam ja nikog. Gledam kako za neke distribucije ima taj mirror a za neke ne i samo me zanimalo koliko nas ima koji su na Fedori i dali možemo nešto uraditi u vezi mirrora. Ja neznam gdje si pročitao da napadam nekog specifično. Ako sam dao dojam na neku ekstremniju akciju mislim da se iz samog komentara može zaključiti da je to mala šala. Nemora se biti ozbiljan uvijek.

Brate dragi hdd danas kao neki luksuz. Pogledajte malo samo i hosting usluge i vidjećete kako je cijena tvrdog diska spala. Posebno sada kada dolaze SSD, doduše još nemaju kapacitet ko magnetne ploče ali sad su terabajtni hard diskovi uobičajeni. I nemoj mi reći da BIHnet nema para da kupi server sa recimo 1-2 terabajta. Koliko nas muzu mogu oni svašta. Dobro je njima ovako kad nema neke ozbiljnije konkurencije, al kad jednog dana dođu ( a hoće) veliki igrači vidjećeš kako će imati resursa da omoguće bilo šta korisnicima.
Do tada će nas cijediti ko i dosad.

Ma nemoj? :slight_smile:
Oprosti što te pitam ovo ali, šta ti radiš čovječe na Red Hat/Fedora/CentOS forumu(neki bi rekli podforumu) onda?!? Nije valjda da ti se dan sastoji od rušenja nade drugima? :slight_smile:

[quote=amar-ze][quote=arnes99][quote=nidla]
Ti otisao i naklikao 20 puta sa razlicitim userima i kontas evo mirrora? Ne ide to tako…[/quote]
Nego kako će, nego tako?!
Prvo, ovdje su me uputili da ona stranica ne utječe nikako na odluku o stvaranju mirrora. Ja sam upočetku mislio da ima barem nekog malog utjecaja jer moraju nekako ti ljudi koji odlučuju vidjeti nekakvu anketu korisnika, pa reko da to nije to. A uostalom, oni nemaju drugi način da “saznaju” koja se distribucija koliko koristi nego od e-mailova korisnika koji zahtijevaju eto recimo mirror. I u tom slučaju nebi bio problem izlažirati zajedno sa par kolega nekih 100-150 ili više e-mailova i sa njih slati zahtjeve. Jedini problem je vrijeme. Dali bi se nekom to htjelo raditi. Tako da to nije nemoguće jer u nekom smislu na isti način su i ostali tako to dobili. Slali su e-mailove. Nevjerujem da su otišli i licem u lice porazgovarali. Slali su e-mailove. Tko zna jel pola tih korisnika bilo pravih?

Drugo, u vezi Fedore. Znam mnoge koji bi otišli na Fedoru i nevide nikakvu razliku između Fedore i bilo koje druge distribucije. No čuli su da sa Ubuntu-om možeš “džabe” skidati sigurnosne zakrpe jer ti bihnet nenaplaćuje. I to im je jedino dobro na Ubuntu distribuciji. Uopšte nemaju pojma kako se to razlikuje Ubuntu od ostalih nit ih je briga, ja mislim.

AFAIK uglavnom gleda se forum, pogledaj podforume i broj tema/postova na istim pa će ti biti jasno

Šta misliš koliko onih koji su ti odgovorili do sada koristi Fedoru?

Nego, što nisi probao sakupiti potpise sa brojevima lične karte i sl. i to onda poslati Telecom-u? Poštom. :slight_smile:

Šta misliš koliko onih koji su ti odgovorili do sada koristi Fedoru?

Nego, što nisi probao sakupiti potpise sa brojevima lične karte i sl. i to onda poslati Telecom-u? Poštom. :)[/quote]
meho_r, samo ga pitam ako nekoristi Fedoru šta radi na forumu za Fedora korisnike. Niđe veze. To kao sad kad bi neko ko nekoristi Linux nego Windows došao na Linux forum i tamo govorio šta se može a šta ne. NIĐE VEZE!
Al ništa. Ovo je vjerovatno posljednji komentar od mene jer sam i došao na ovaj linux.org forum zbog tog pitanja. Sada kada vidim da nema fajde ode ja, ne berite brigu. :smiley:

+1 za flat rate :D. ja bih prvi presao na fedoru da mi nije lijeno skidati dvd sa 50KB/s xD. ja sam prvo fedoras pa sve ostalo :D. eo me ko papak na ubuntu sve zbog proklete graficke i nemogucnosti instaliranja gentoo-a jer neam vremena lol

eh… djeco … da znate ono sto ne znate… bjezali bi vi od fedore… a ne posle 1 dan spamali po forumu i urlali za mirror-om…

b.t.w.

Da li na bihnet free zoni ima WSUS ? :slight_smile: