snimljen je bash paket, snimljeni su i neki make-i, i automake-i, ali nesto izgleda jos fali…
ako neko zna sta trebam instalirati (koji paket) da bi mogao koristiti ove komande…
kompajliranje je izvrseno… i dobijem:
[root@localhost modem536]# make install
rm -f /etc/hamregistry.bin
bash Intel536_inst
running kernel 2.6.9-1.667
installing hamregistry, used for persistant storage
installing Intel536 driver
redhat hamboot rc2.d and rc3.d scripts
starting module and utilities
Intel536_inst: line 251: depmod: command not found
error loading Intel536
Intel536_boot: line 56: rmmod: command not found
done
ovo sam probavao da vidim ima li ovih komandi, ali ni njih nema valjda je to “sve o jednom trosku” paket…
[root@localhost modem536]# modprobe
bash: modprobe: command not found
[root@localhost modem536]# insmod
bash: insmod: command not found
[root@localhost modem536]#
Znači pokušavaš kompajlirati drajver za Intel536, za Fedoru 3?
Koji kernel? (Za kernele > 2.6.9 trebaš patch koji možeš naći na forumu)
Da li si koristio ‘su’ ili 'su -‘
Hajde ukucaj ‘echo $PATH’, trebao bi vidjeti ‘/sbin’ i ‘/usr/sbin’’, modprobe i ostali obično se nalaze u ‘/sbin’, a naziv rpm paketa module-init-tools
[quote]Znači pokušavaš kompajlirati drajver za Intel536, za Fedoru 3?
Koji kernel? (Za kernele > 2.6.9 trebaš patch koji možeš naći na forumu)
Da li si koristio ‘su’ ili 'su -‘
Hajde ukucaj ‘echo $PATH’, trebao bi vidjeti ‘/sbin’ i ‘/usr/sbin’’, modprobe i ostali obično se nalaze u ‘/sbin’, a naziv rpm paketa module-init-tools[/quote]
ma kernel je ok…
ali ovo mi je bilo nepoznato koja je razlika sa “su -” i “su”, koristio sam “su” i nije moglo ali sa "su -"može, i evo ga iz prve radi evo baš šaljem post sa postavljenom konekcijom na FC3…
[aldin@localhost ~]$ su -
Password:
[root@localhost modem536]# make install
rm -f /etc/hamregistry.bin
bash Intel536_inst
installing hamregistry, used for persistant storage
installing Intel536 driver
redhat hamboot rc2.d and rc3.d scripts
starting module and utilities
done
[root@localhost modem536]#
još jedno pitanje: šta treba da uradim da mogu koristiti .mp3 format na FC3, koji plugin i gdje da ga “stavim”…
edit:
u kojem direktoriju se nalaze svi instalirani .rpm paketi, i lista onih koji se mogu instalirati sa medija, pošto je package manager kod fedore pravo bezze, u odnosu na npr. suseov, treba mi malo prostora pa da izbrišem kernel source…
beep zvucnik kako ga namjestiti da svira kada npr. brisem u konzoli pa dođem do kraja i nemam šta izbrisati pa da mi javi zvucni signal?
Razlika između ‘su’ i ‘su -’. Jedini pravi odgovor je RTFM
(To je prva opisana opcija u manualu, login shell cita sve postavke iz /etc/profile, /etc/profile.local i ~/bash_profile), a time i korektnu $PATH varijablu za root-a.
ma u redu je stavio sam suse 9.1 personal, skinuo gcc & g++, i skidam kernel sources pa cu probati modem, nemam sad vremena oko yuma citao sam nesto o tome pa neki drugi put mozda kad nabavimo FC4…
ma ono oko “su” i “su -” mi je bilo prvi put da cujem zato sto sam na svim mogucim distribucijama radio samo sa “su”…
Vedrane, šta se dešava sa tvojim SuSE-om ?
Evo isprobao sam kod mene i radi, bar jedan echo “Hallo Svijet” >/home/root/proba.txt
Možeš umjesto .profile pokušati sa .bash_login ili .bash_profile ali nevjerujem da je to razlog.
Babysitteru, možda je zabuna u tome što ja mislim na “su” naredbu a ne direktno logiranje kao root.
Dakle kako postići da se nešto nalazi u PATHu naredbe “su”? Na drugim distribucijama dovoljno je dodati odgovarajuću naredbu u /root/.bash_profile
Znači da će su čitati postavke iz ‘.bashrc’ klase datoteka (/etc/bash.bashrc, ~/.bashrc),
a su - čitati postavke iz ‘.profile’ klase datoteka. (/etc/profile, ~/.profile ~/.bash_profile)
niko mi nije odgovorio na pitanje ili niste vidjeli ili …
u kojem direktoriju se nalaze svi instalirani .rpm paketi, i lista onih koji se mogu instalirati sa medija, pošto je package manager kod fedore pravo bezze, u odnosu na npr. suseov, treba mi malo prostora pa da izbrišem kernel source…