Fedora Core 3 Test 2

jedan skinut :slight_smile:
jbg kad sam vec poceo i zavrsiti suā€¦ svejedno hvala :slight_smile:

Upravo sam instalirao Fedoru 3 test 3.
Prvo je instalacija trajala oko 85 minuta. Wow! Kā€™o da sam instalirao UNIX za Energoinvestā€¦
Nije prepoznao moj monitor sto i ne smatram nesto posebno jer ni mandrake ga nije prepoznao (Micron).
Iako sam instalirao na relativno dobru masinku: P4/1.8GHz/20GB/512MB RAM jako je spor i treba po nekoliko sekundi (i do 15-tak) da se otvori browser (ne prvi put) ili audio player ili neki od programa.
cak i kad nista ne radim na njemu - kao upravo sada dok pisem ovaj komentar, HD mu handrlja ko da pravi kokice?!? Big Grin CPU izmedju 34% i 100%, u prosjeku 73% ?!?!?
xmms nije izlistan u meniju tako da asm ga podigao preko terminala.
prebacio sam par mp3 pjesama da testiram sound card (imao sam problema sa mandrake-om pa sam ocekivao iste - i bio sam u pravu Smile ) kad sam htio otvoriti mp3 fajl sa xmms dobio sam poruku: da zbog autorskih prava i licence na mp3 i zbog nekakvog pravnog konflikta Fedora je izbacila mogucnost slusanja mp3?!?!?!!?!?!?!?!!?! ne mogu vjerovati svojim ocima?
stavio sam muzicki CD (regularni) u CD-ROM i - nista. tragajuci ā€œgrafickiā€ za CD-jem dobio sam poruku Canā€™t Display Locatoio: ā€œcdda:///dev/hddā€ is not a valid location. please check the spelling and try again.
izgleda kao da nije montiran.
mount /mnt/cdrom
mount: canā€™t find /mnt/cdrom in /etc/fstab or /etc/mtab
?!?!?!?!
odoh dalje istrazivatiā€¦

p.s. danas nije dan za instaliranje linux-a: prije Fedore sam pokusao instalirati SuSE. testirao sam CD1 i - javio mi je da mi je CD broken!
nastavio sam ā€œza svaki slucajā€ ali je ubrzo stao sa instalaciom zbog problema za CD-omā€¦
Pihā€¦

Naveo si mali milion problema, i svaki od njih je uglavnom objaÅ”njen na milion dijelova ovog forumaā€¦ Pretraži maloā€¦
Instaliraj FC3ā€¦

[quote]Naveo si mali milion problema, i svaki od njih je uglavnom objaÅ”njen na milion dijelova ovog forumaā€¦ Pretraži maloā€¦
Instaliraj FC3ā€¦[/quote]

priznajemā€¦ :smiley:
pregledao sam nakon posta i vidio sam da se i drugi zale na iste stvari. vedran je, cini mi se, naveo kako ide sa mp3 muzikom. medjutim, bio sam jednostavno zbunjen da se tako nesto pojavilo kao poruka. totalno glupo.
na neke stvari nisam nasao odgovor, ali hocu prvo da nesto probam prije nego priupitam ponovo :lol:

Bolje da se pojavilo kao poruka, nego da pise ā€œnepoznat formatā€ :)))) ili slicno ā€¦

Mislim da je glavna razlika u tome Å”to je RedHat/Fedora američka distribucija, a Suse i Mandrake su evropske. Ako Evropa usvoji zakon o softverskim patentima, i ovi će morati izbaciti MP3 podrÅ”ku.
http://swpat.ffii.org/

ja licno jos uvijek nemam neki stav oko toga ā€œkoja distribucija je najboljaā€ jer sam probao tek dvije-tri distribucije. sta vise, mislim da je i sama rasprava je u jednu ruku besmislena.

no, koliko sam primjetio obilazeci hosting kompanije vecina koristi redhat enterprise 3? da li to govori o nekoj kvaliteti RH-a u komercijalnim svrhama ili je nesto drugo u pitanju?

Ne, tu se radi o fenomenalnoj marketinÅ”koj kampanji (čuo sam da mnogo viÅ”e para ulažu u marketing nego u razvoj) i radi se o prisustvu na tržiÅ”tu u pravo vrijemeā€¦

po meni se najvise radi o (dobro) organizovanom suportu, a pod ovim se
ne podrazumijeva 2 faq-a, 3 mail liste i 4 howto-a, posto to nije ono na
sta se lozi prosjecan IT menadzer koji je odgovoran za HW i SW koji kupuje.

Ogg Vorbis je po meni mnogo superiorniji od MP3-a.