Fedora core pitanje

ja sam prilicno novi korisnik linux-a pa se nadam da me necete tretirati kao totalnog idiota

imam problem: imam ubuntu live cd i gentoo live cd i preko njih sam mogao raditi normalno(posto je router u routing modu) dok nisam ukapirao kako se u bridge modu routera postavlja PPPoE konekcija
ovo sam napisao da vidite otprilike koliko znam

al evo mog problema:
instalirao sam fedora core 6 x86verziju, ext3 i swap particije sam prethodno kreirao u windowsima pomocu partition magica8.0 nakon instalacije sam restartao racunar i pojavio mi se fedora boot loader(sa tim sto znam da linux nakon instalacije napise novi MBR) ali kad sam htio da pokrenem windowse (XPsp2 februar 2007) racunar se sam resetovao. Nakon par puta slicnog resetovanja pobrisao sam instalaciju windowsa i na novoj instalaciji mi je pisalo da je particija dje se nalazi windows ukinuta(disabled) pokusao sam preko administrative tool sa da je otkljucam nije moglo…

ako znate u cemu je problem molim vas da mi pomognete kako da imam dual boot ako nista dok ne ukapiram linux toliko da mogu windowse u kantu

Na tvoje pitanje je vec dat u vise puta
Odgovor

Dobro dosao u svijet Linuxa, put upoznavanja i ucenja istog nije niti kratak, niti lak medjutim sa trudom i voljom sve ide, mozda ne odmah ali sa vremenom.

Podesavanje dualnog sistema podrazumijeva osnove poznavanja pojmova HDD, Particije, MBR, pa i same instalacije OS kao i metoda particioniranja HDD kao i odabira File Systema kako pod Windowsom takodje pod Linuxom.
Uglavnom sve danasnje distribucije to odrade valjano pod uslovom da su ispunjeni odredjeni uslovi (planiranje i particioniranje Hard diska).Naravno mnoge distribucije imaju i mogucnost da same nacine RESIZE (promjena velicine particije) i od vec postojecih particija nacine mjesta za novi sistem (Linux)…ipak ja bi ti preporucio da malo procitas po Forumu i Internetu malo o tome .

!!Particioni programi aka Patition Magic,Paragon i sl nisu losi mada se pocetnicima lako desi greska (npr u tvom slucaju particija postavljena na disabled, …moguce da sa istim particionim programom mozes je activirati).

Sem toga i Windows i Linux u svojoj setup proceduri takodje imaju mogucnost particioniranja(sto je proprucljivije za pocetnike nego externi programi poput gore navedenih)

Moj neki predlog bi bio (kad si vec sve rasturio tj. rokno Windows) da ucinis sledece:

-Instaliraj sve ponovo (prije instalacije rokni sve Particije (prije toga spasi podatke koji su   vazni) i kreiraj nove:

Particiranje

1 WinXP i programe (primarna)[NTFS]
   2 Linux (tj /) (primarna)[ext3]
   3 swap
   4 Extended {u extended sa obzirom na velicinu same particjie mozes dodjeliti sledece:
                    1 Podatci (muzika, slike,itd) [NTFS]
                    2 Home za  Linux korisnike [ext3]
                    3 particija za izmjenu podataka izmedju Windowsa i Linuxa (FAT32)
                 ------------------------------------------------------------------------

Instaliraj Windows xp prvo , zatim Linux.
BootManager Linuxa (grub, ili lilo) instlaliraj u MBR (sem ako ne koristis druge BootManagere [onda se Linuxov BootManager instalira u / particiju])

I to je to, gornji primjer je samo jedna od mogucnosti dizajna particioniranja Hard Diska, po meni u tvom slucaju najjednostavnija i prakticnija (Operativni Sistemi ne mogu pisati tj brisati po defaultu jedan po drugom i particije koje si krerirao mozes beskonacno koristiti za sledece instalacije istih, a vazni podatci ti ostaju sacuvani jer su na separatnoj particiji (sem ako i nju ne roknes :shock: )

Nakon toga baci se na podesavanje istih Operativni Sistema i razmisljaj o BACKup vaznih podataka!

!!Alternativno mozes koristiti program
Vmware putem kojeg takodje mozes instalirati Linux i isprobovati do milje volje a da postojeci podatci i Funkcionalni Operativni sistem nije ugrozen (isti program pici i na Windows i na Linuxu).

pozdrav

hvala puno na detaljnim informacijama

Off topic: ovaj search link ne radi (vraća “Bez rezultata”), a vidim da je preko search_id pa me interesuje u čemu je fazon? Kao i šta je bio odgovor na pitanje :slight_smile:

Mislio sam :shock: da je moguce linkovanje pretrage (tja toliko o HTML i o razmisljanju)…
Odgovor je bio link pretrage sa filterom “dual boot” koji izbaci bar 3 strane sa tom temom i odgovorima…