Dosad najbolje rješenje! Dvoklikom na wmv, avi, divx, mp3 i drugi nepodržani format Ubuntu u Feisty Fawn verziji automatski preporučava odgovarajući paket za instaliranje. Zaista jednostavno za nove korisnike koji žele reproducirati multimedijalne datoteke.
Klikom na neku od datoteka u nepodržanim formatima pokreće se gnome-app-install i pita korisnika da li želi omogućiti universe repiozitorij. Tada se predloženi paket označi i instalira te reprodukcija datoteke postaje moguća.
Da bi koristili Feisty izmijenite /etc/apt/sources.list datoteku tako da umjesto riječi edgy sadrži feisty (ako koristite 6.10 Edgy Eft verziju).
[quote=change]sve to cool, samo ako neko nema neta???
onda djaba sve te karafeke…[/quote]
ako nema net onda mu džaba i linux… al fakat , pa da ne koristim internet vjerovatno ne bih ni linux… u kombinaciji su beton
ako hoće offline linux sa svime uzme slack ili mandrivu, u svijetu je standard da se ima net… kod nas još nije…
evo slika sa 6.10 Kubuntu (digo sam live cd maksuz)
btw sviđa mi se ovaj pristup jer ovi mp3 “policajci” ne mogu ništa prigovoriti na redistribuciju CD/DVD-a, a pri tome lako je omogućiti playback, za razliku od recimo suse
[quote=change]to sad ispade komp bez neta = kanta lima i eventualno tecnog kristala…
malo smijesno…[/quote]
Al’ jest tako… Ja nemam stalni pristup internetu, i stvarno je horor, i to samo zbog dependencies.
Tako da koristim Debian. Ipak, kad vidiš neki fin programčić što, recimo, uveliko olakša život,
a onda saznaš da moraš ručno skinuti 13123123 library fajlova da radi, dođe ti muka.
Da ne govorim o tome da je Debian na CDovima uvijek stable verzija sa paketima iz 2005 god.
Ali sad sam naručio Ubuntu Ningi, tako da možda to bude na neki način riješilo problem.