Evo, nakon uspješnog rješenja prethodnog problema (na čemu se posebno zahvaljujem Aldinu !), jedan drugi “problem” koji i nije problem ako se čovjek ne bavi žestokim overclocking-om.
Priča:
moj sistem (lično sklopljen) se između ostalog sastoji od:
-
MB : ASUS P5PL2
-
CPU : Celeron D346, 3.06 GHz
-
RAM : PC 4200 ( DDR2-533 ), 2x 512 MB, Dual Channel mode
itd, itd…
Sklon sam extremnom “ispijanju” maximalne snage računara, posebno procesora i memorije. Pa, čak i kada se radi o toliko “ponižavanom” i nepriznavanom Celeron procesoru. Btw, Celeron sam jako zavolio, zahvaljujući ovoj D-generaciji sa EMT 64 tehnologijom. Zbog čega? Stvar ličnog feelinga i solidnih prestacija.
Na XP-u sam (putem postavki u BIOS-u, prije svega dizanjem napona jezgre procesora) overclocking-om ostvario normalan rad OS-a pri taktu procesora (CELERONA !?!?) od 4,11 GHz i taktu FSB-a na 713 MHz (napomene radi, P5PL2 ima default-takt FSB-a 533 MHZ).
Procesor je stabilan, temperatura mu je 44 - 57 C (pri maximalnom opterećenju; nemam ekstra hlađenje - kao što je vodeno-, osim jednog postranično i drugog otpozada postavljenog ventilatora). XP se ne buni na ovakve postavke.
Zaplet:
Međutim, Feisty Fawn se buni ! Čak ni instalacija dotičnog ne može biti okončana do kraja, jer se na ovoj frekvenciji procesora, kompletan sistem na oko 60 - 70 % instalacije trenutno “zamrzava”.
Šta se drugo moglo uraditi, nego “spustiti” takt procesora na 3,87 GHz, pri kojem je instalacija uspješno okončana, i rad je također uspješan.
Zanima me, da li su zabilježena slična iskustva kod korisnika koji su eventualno uradili overclocking vlastitih procesora ? Preciznije, da li je to neki bug unutar Feisty Fawn-a ili je ipak stvar do hardwera koji je u jednom momentu kod mene zakazao iz još neodređenog razloga ?