Feisty fawn (Ubuntu 7.04) "smrzava" PC na 4.11 GHz!

Evo, nakon uspješnog rješenja prethodnog problema (na čemu se posebno zahvaljujem Aldinu !), jedan drugi “problem” koji i nije problem ako se čovjek ne bavi žestokim overclocking-om.

Priča:

moj sistem (lično sklopljen) se između ostalog sastoji od:

  1. MB : ASUS P5PL2

  2. CPU : Celeron D346, 3.06 GHz

  3. RAM : PC 4200 ( DDR2-533 ), 2x 512 MB, Dual Channel mode

itd, itd…

Sklon sam extremnom “ispijanju” maximalne snage računara, posebno procesora i memorije. Pa, čak i kada se radi o toliko “ponižavanom” i nepriznavanom Celeron procesoru. Btw, Celeron sam jako zavolio, zahvaljujući ovoj D-generaciji sa EMT 64 tehnologijom. Zbog čega? Stvar ličnog feelinga i solidnih prestacija.

Na XP-u sam (putem postavki u BIOS-u, prije svega dizanjem napona jezgre procesora) overclocking-om ostvario normalan rad OS-a pri taktu procesora (CELERONA !?!?) od 4,11 GHz i taktu FSB-a na 713 MHz (napomene radi, P5PL2 ima default-takt FSB-a 533 MHZ).

Procesor je stabilan, temperatura mu je 44 - 57 C (pri maximalnom opterećenju; nemam ekstra hlađenje - kao što je vodeno-, osim jednog postranično i drugog otpozada postavljenog ventilatora). XP se ne buni na ovakve postavke.

Zaplet:

Međutim, Feisty Fawn se buni ! Čak ni instalacija dotičnog ne može biti okončana do kraja, jer se na ovoj frekvenciji procesora, kompletan sistem na oko 60 - 70 % instalacije trenutno “zamrzava”.

Šta se drugo moglo uraditi, nego “spustiti” takt procesora na 3,87 GHz, pri kojem je instalacija uspješno okončana, i rad je također uspješan.

Zanima me, da li su zabilježena slična iskustva kod korisnika koji su eventualno uradili overclocking vlastitih procesora ? Preciznije, da li je to neki bug unutar Feisty Fawn-a ili je ipak stvar do hardwera koji je u jednom momentu kod mene zakazao iz još neodređenog razloga ?

hardware ti je zakazao iz ociglednih razloga. kolko god ti “tjero” taj procesor na veci clock , tim neces nista postic… zapravo hoces, potrosit ces vise snage na disipaciju toplote na procesoru, a u neka doba mozda i dozivis losije performanse nego sa normalnim clockom procesora.
osim toga, bolje kupi brzi ram (mada ne znam kolko je to relevantno na ovom procesoru)

Dobro jutro svim linuxašima koji ne spavaju, kao ni ja.

Što se tiče posta koji je ostavio maher_, imam sljedeći komentar i zaključke:

1 ) Želim saznati da li postoji bug u Feisty Fawn-u zbog kojeg se PC “smrzava” pri ovako visokim taktovima CPU-a;

2 ) Odgovor koji si ostavio nije nikakvo objašnjenje na postavljeno pitanje, jer odgovor nisi zasnovao ni na kakvim činjenicama koje možeš dokumentovati (dakle, smatraš da je tip procesora i overclocking TAKVOG procesora na ovako visok radni takt “kriv” za “smrzavanje”). Dešava li se to samo meni ili svima koji overclock-uju preko 4 GHz i pokušaju krenuti sa Ubuntuom ? Mislim da svi koji to urade ugledaju screen sa porukama tipa “…kernel panic…”. Znači, pitanje za tebe: možemo li ići sa dokumentiranjem onoga što tvrdimo ? Ne mislim ovim reći ništa loše, ali kad rješavam probleme koji su vjerovatno postojeći, onda volim da vidim “corpus delicti” ;

3 ) Mislim da pripadaš PC korisnicima koji (kako sam već rekao) ne pridaju značaj Celeronu i njegovim prestacijama. To zaključujem iz sadržaja tvog posta. Iako ovo nije tema za priču o prestacijama procesora, rado ću ti dokumentirati benchmark koji sam radio na svom sistemu. Moguće je da poslije toga ublažiš mišljenje o Celeronu. :slight_smile: . Svjestan sam da postoje procesori koji neuporedivo više prestiraju, ali ne treba zaboraviti osnovno pravilo kod PC sistema: SISTEM JE BRZ ONOLIKO KOLIKO JE BRZA NJEGOVA NAJSPORIJA KOMPONENTA.

Link na kojem možeš vidjeti rezultate mog benchmarka je :

http://www.picserver.nl/?action=search&q=user:massimo004

E,a sad… Kada (i ako pogledaš) rezultate benchmarka, zamoliću te da ako nije problem kratko prokomentarišemo i nastavimo dalje sa diskusijom o problemu “smrzavanja”. Može ?

Thnx.

pošto ti ne mogu konkretno pomoći… a niko se ne javlja… možda šta pametno nađeš ovdje (pošto si početnik, reko možda nisi čuo za ove stranice…)

IRC:
Freenode (irc.freenode.net) kanali: #ubuntu, #kubuntu

WEB:
wiki.ubuntu.com
www.ubuntuforums.org
www.kubuntuforums.net
www.ubuntuguide.org
www.google.com

ps:
ovo overclockanje/smrzavanje mislim da nije isključivo vezano za ubuntu distribuciju, prije bih rekao da je to generalno… IMHO

evo vako:
ovdje u ovom dokumentu imas maximalne ratigne koje mozes postic sa tim procesorom:
http://www.intel.com/design/celeron/datashts/304092.htm

Zasto ti windows radi , a linux nece: 1. windows ti vjerovatno ukljuci on-demand nacin rada (to ces nac u ovom dokumentu gore …) tako da dolazi do freq throttlinga i cpu radi na 100% samo kad mora… 2. linux ti ne moze podesit timer za polling iterrupta i u neka doba zakuje … 3. linux ne pali ondemand nacin rada po defaultu , to ti sam moras definisat (ne znam kako je na ubuntu-u) , tako da procesor uvjek ima raspolozivih 100% snage i u tvom slucaju se pregrije i sam ugasi (gasenje i zastite ces opet naci u onom dokumentu na linku koji sam pastiro gore)

A sad malo o posljedicama overclockanja: sve one testove sto si dobio su vjerovatno tacni pod windows-om … medjutim nisam siguran da pisanje i citanje u ram i iz rama, disk , cache itd … sadrzi validne podatke , vec samo neki burst da bi se vidilo koliki je totalni bandwidth, ali kad dodje do prebacivanja podataka koji su relevantni i ne smije ih potrefit greska u prenosu ( ram <-> cache <-> cpu itd …) onda dolazi do sranja , zato sto se na ovom clocku koji ocigledno nije stabilan javljaju greske u prenosu , a nemas ECC ram da bi ih donekle mogo izbjec , sistem pocinje zakivat, dolazi do segfault-a itd … jer podaci nisu tacni …
Na linuxu moguce da dobijes i koji interrupt viska na processoru radi nestabilnog clock-a , tako da kernel ne zna sta da uradi i objavi da je mrtav i zakuje ti sistem i samo pomaze hard-reset…

Hvala na komentaru benchmarka.

Da se podsjetimo: šema arhitekture glasi:

CPU —/FSB/— northbridge - southbridge.

Na northbridge koji direktno komunicira sa CPU su vezani RAM i AGP, dok se na southbridge koji direktno komunicira sa northbridge-om vežu PCI BUS, RTM,APM,USB,… Kako je svim overclockerima poznato, NORTHBRIDGE JE NAJZNAČAJNIJA FACA kod overclockinga. Zbog čega, jasno je.

Dalje, “podizanje” default FSB takta (recimo, 133 MHz) na više frekvencije i njegova multiplikacija (recimo sa faktorom 23) daje aktualnu radnu frekvenciju procesora. Prema tome, osnova svih osnova je da je takt procesora ograničen limitacijama FSB-a i northbridge-a. A, ovi su opet ograničeni max.vrijednostima napona. Od FSB-a ovisi performansa sistema kada se manipulira velikom količinom podataka, ali istovremeno i memorija tu igra presudnu ulogu zbog FSB/MEMORY ratio jer je taj ratio zapravo odgovoran za neočekivane pozitivne ili negativne performanse. najčešće taj ratio mora biti 1:1, ali na sadašnjim matičnim pločama on može biti i drugačiji.

Prema tome, da otklonimo dilemu oko toga da li “navikani” procesori (naravno, mislim na pentiume) uvijek moraju imati najbolju performansu u odnosu na svoju celeronsku “braću” koja dolaze iz iste kuće.

Odgovor je : “NE”.

To si mogao vidjeti iz rezultata benchmarka koji su jako slični sa ostalim benchmark testovima koje sam uradio. Znači, glavni igrači su FSB i RAM na matičnoj ploči. Ako si pratio pažljivo benchmark, mogao si primjetiti da P4 530 bolje prestira samo na 4 od 9 testova. Uz to se nalazio na EVGA matičnoj ploči (!) na kojoj je bio nativni DDR2 800 MHz.

Osim toga, Celeroni su poznati po svojoj “strpljivosti” sa overclockingom i pružaju veliku mogućnost za extreman overclocking. Btw, novoizbačena generacija Celerona ima cache 512 kb. Očekujem da će mu se performance sada poboljšati. :slight_smile:

Informacije radi, zbog svojih informatičkih potreba, u narednim mjesecima prelazim na novu konfiguraciju koja će imati Intel Quad-Core Xeon X3220 procesor.

Inače savjetujem svim svojim poznanicima, kada me pitaju na koju komponentu da najviše paze pri odabiru sistema, da najveću pažnju obrate na strukturu matične ploče. Svakako, pri tome im uvijek pružim potrebnu pomoć.

E,sad… što se tiče “smrzavanja”, pratim logiku: XP-ov kernel može “podnijeti” takt od 4,11 GHz, Ubuntuov ne može. Koji se logičan zaključak poslije ovog nameće ? :slight_smile:

new_user haj uradi ovo ako ti nije mrsko

dmesg|grep -i APIC #možda ti trebadne noapic nolapic prilikom bootanja

a kad snimiš ubuntu na 3.8 i digneš clock na 4.1 jel i tada ledi?

u međuvremenu, kad digneš clock, možeš se malo igrati… mjerenje temperature, haj navij to na 4G pa prati tmp sa:

acpi -V

i daj nam izlaz:

cat /proc/cpuinfo

AFAIK, na ubuntu je ondemand po default, ima još powersave i performance, tako je kod mene

evo, na ubuntu ima powernowd…

cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor
ondemand

ovo su neke “error” poruke kojih nestane kada stavim “noapic” ili “noapic nolapic” prilikom bootanja… da li to ima neke veze sa tvojim problemom… ne znam

dmesg|grep -i APIC

[ 0.000000] ACPI: Local APIC address 0xfec01000 [ 0.000000] ACPI: LAPIC (acpi_id[0x01] lapic_id[0x00] enabled) [ 0.000000] Processor #0 15:4 APIC version 16 [ 0.000000] ACPI: LAPIC_NMI (acpi_id[0x01] high edge lint[0x1]) [ 0.000000] ACPI: IOAPIC (id[0x01] address[0xfec00000] gsi_base[0]) [ 0.000000] IOAPIC[0]: apic_id 1, version 33, address 0xfec00000, GSI 0-23 [ 0.000000] Enabling APIC mode: Flat. Using 1 I/O APICs [ 11.779353] mapped APIC to ffffd000 (fec01000) [ 11.779356] mapped IOAPIC to ffffc000 (fec00000) [ 12.238775] ENABLING IO-APIC IRQs [ 12.238969] ..TIMER: vector=0x31 apic1=0 pin1=2 apic2=-1 pin2=-1 [ 12.278682] ..MP-BIOS bug: 8254 timer not connected to IO-APIC [ 12.435832] ACPI: Using IOAPIC for interrupt routing [ 214.640000] APIC error on CPU0: 00(40) [ 450.904000] APIC error on CPU0: 40(40)

ili da probaš kompajlirati kernel baš za tvoj CPU… (vidi sliku)

Pozdravljam, NIDLA.

Evo rezultata naredbi koje sam unio u konzolu prema tvojoj uputi, a koji su dobijeni dok CPU radi na 3,98 GHz:

dmesg|grep -i APIC

[ 0.000000] ACPI: MADT (v001 A_M_I_ OEMAPIC 0x01000726 MSFT 0x00000097) @ 0x000000003ff90390
[ 0.000000] ACPI: Local APIC address 0xfee00000
[ 0.000000] ACPI: LAPIC (acpi_id[0x01] lapic_id[0x00] enabled)
[ 0.000000] ACPI: LAPIC (acpi_id[0x02] lapic_id[0x81] disabled)
[ 0.000000] ACPI: LAPIC (acpi_id[0x03] lapic_id[0x82] disabled)
[ 0.000000] ACPI: LAPIC (acpi_id[0x04] lapic_id[0x83] disabled)
[ 0.000000] ACPI: IOAPIC (id[0x01] address[0xfec00000] gsi_base[0])
[ 0.000000] IOAPIC[0]: apic_id 1, address 0xfec00000, GSI 0-23
[ 0.000000] Setting APIC routing to physical flat
[ 17.505996] Using local APIC timer interrupts.
[ 17.531002] Detected 10.831 MHz APIC timer.
[ 17.541599] ACPI: Using IOAPIC for interrupt routing

acpi -V

No support for device type: thermal

cat /proc/cpuinfo

processor : 0
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 15
model : 4
model name : Intel® Celeron® CPU 3.06GHz
stepping : 9
cpu MHz : 3986.127
cache size : 256 KB
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 5
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm syscall lm constant_tsc up pni monitor ds_cpl tm2 cid cx16 xtpr lahf_lm
bogomips : 7979.73
clflush size : 64
cache_alignment : 128
address sizes : 36 bits physical, 48 bits virtual
power management:

cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor

cat: /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor: Nema takve datoteke ili direktorija

Što se tiče pokušaja da prije startanja Ubuntua “podignem” CPU clock na 4,11…Od toga nema ništa. Nakon što selektiram OS, on krene i odmah izbaci jako čudne poruke na konzoli, od kojih mi je samo jedna poznata: !KERNEL PANIC!

Pokušaću još da isčeprkam nešto što bi moglo biti značajno, a što smo zasad previdjeli. Pa, kako smo riješili prethodni problem ??? :slight_smile:

Podizanje frekvencije procesora iznad nazivne unosi određenu grešku koja je stohastička po prirodi (kurs kvantne mehanike bi ti mogao pomoći da shvatiš zašto), znači ona se može i ne mora pokazati, ovisno o programu, operativnom sistemu itd. Znači na tom procesoru možda radi Windows a ne radi Linux, na nekom drugom će raditi Linux a neće Windows, nema nikakvog pravila. Taj Windows će ti možda raditi danas a sutra neće. Na Windowsu će ti možda krahirati Office ili neka igra. Nikad se ne zna. I to nije nikakav bug nego OS radi kako je predviđeno a računar je neispravan. Ili bolje reći “User error: replace user”.

@aldin: i sam znaš da je pomaganje korisniku čiji je računar neispravan gubljenje vremena.

[quote=vedran]Podizanje frekvencije procesora iznad nazivne unosi određenu grešku koja je stohastička po prirodi (kurs kvantne mehanike bi ti mogao pomoći da shvatiš zašto), znači ona se može i ne mora pokazati, ovisno o programu, operativnom sistemu itd. Znači na tom procesoru možda radi Windows a ne radi Linux, na nekom drugom će raditi Linux a neće Windows, nema nikakvog pravila. Taj Windows će ti možda raditi danas a sutra neće. Na Windowsu će ti možda krahirati Office ili neka igra. Nikad se ne zna. I to nije nikakav bug nego OS radi kako je predviđeno a računar je neispravan. Ili bolje reći “User error: replace user”.

@aldin: i sam znaš da je pomaganje korisniku čiji je računar neispravan gubljenje vremena.[/quote]
Odakle da započnem ?

1 ) Nisam stručan da dajem sigurne izjave o kernelu Ubuntua (kao što su njegovi kreatori), i uopćeno Linuxa. S tim operativnim sistemom tek počinjem raditi, tako da ne poznajem sve njegove pozitivne i negativne strane. Ono što pouzdano znam jeste da se Win i Lin razlikuju po tome što Win ima hibridni kernel (mix između mikro- i monolitnog kernela), dok Lin ima monolitni kernel. Svakako, postoje tvrdnje da je to jedno te isto i da je razlika u imenima samo marketinškog karaktera.

2 ) Kvantna mehanika je nešto što niti me zanima, niti je relevantno područje koje mi može biti od pomoći da bih ostvario rad s Ubuntuom na 4,11 GHz. Jedina područja koja mogu biti od pomoći su: oblast hardware-a i oblast u kojoj su diferencirani kerneli Windowsa i Ubuntua. Tu se, zapravo, krije rješenje problema.

3 ) Mislim da ću u međuvremenu izvesti testiranje sa nekim “drugim” Linuxom i pogledati šta će se dešavati. Najvjerovatnije da to može biti rješenje problema, obzirom da do sada nema značajnih pomaka naprijed.

4 ) Neispravan računar ? U slučaju da je kako ti kažeš “neispravan”, znaš kad bi proradio i na Windowsu ? …

To je tačno, ali s druge strane monolitni Linux kernel sadrži daleko manje stvari od “hibridnog” Windowsa, npr. grafički podsistem se kod Windowsa nalazi u kernel-space dok je kod Linuxa zasebna aplikacija (a.k.a. X-i), tako da to i nije neki argument po pitanju stabilnosti.

Rješenje problema se ne krije u razlikama Windows i Linux kernela, a razlog zašto to ne vidiš je upravo to što je tvoje poznavanje hardvera površno odnosno nije potkovano odgovarajućim znanjem elektronike (koje je nemoguće bez razumijevanja na koji način funkcionišu poluprovodnici).

Naravno da različiti parametri kojim je kompajliran (jedan te isti) Linux kernel mogu napraviti razliku, jednako kao i ono što si doručkovao danas.

Znači, po tebi, neispravan je samo onaj automobil koji se ni nizbrdo ne kotrlja?

Dobro veče svima.

Nakon neuspješnih pokušaja rješavanja datog problema (opet se na tome zahvaljujem NIDLI, koji je jedini konstruktivno i maksimalno pokušao pomoći), mislim da je došlo vrijeme da kažem da ova tema za mene više ne predstavlja interesno područje. Bolje rečeno, predstavlja, ali u nekom drugom smislu i miljeu.

Ukoliko bude nekih promjena pri testiranju sa drugim verzijama Linux-a, biću slobodan to obznaniti.

Do tada, svako dobro svim forumašima.

hej moj tuzlak

savjetujem ti da se kanis tih overklockinga

ja bih nalozio veliku vatru pa stavio taj celeron na nju da pravo zagori na 100 gigahertza :slight_smile:

http://en.wikipedia.org/wiki/Semiconductor

Salu na stranu. Ja samo da kazem jednu: sto vise napona na poluprovodniku, to vise temperature
sto opet povecava otpornost, tako da poluprovodnik preko toplote “deformise” kretanje elektrona kroz sama sebe i NIKAKO nemoze raditi brze. Windows ce ti pokvariti cpu.

Kladim se u sta hoces da je moj ppc g4 (1,2 ghz) brzi od tog celerona sa tri ghz. (i ja jos nikada u svom zivotu nisam cuo ventilator moga mac-a) :slight_smile:

linux kernel ti vjerovatno pomaze da sacuvas pare ( da ti ne izgori cpu).

nadam se da ce ti xeon biti bolji za overclocking.

imas za …nuxe mbmon ili xmbmon ( motherboard monitoring )
ili jos bolje gkrellm

http://en.wikipedia.org/wiki/Gkrellm

pozdrav