Finska migracija na OpenOffice.org

Finsko ministarstvo pravde migrira na OOo. Oni su vec 2005 pokrenuli pilot program gdje su 3 alternative razmatrane: koristiti Lotus SmartSuite (koji je najvise koriscen do sada zajedno sa MS Office), MS Office te OpenOffice.org.

OOo je pobjedio i dokument sa pozadinom odluke je ovdje:

http://ec.europa.eu/idabc/servlets/Doc?id=27850

ovakve stvari me uvijek obraduju hehe

Super! Nadajmo se da bi se ovakvo sto moglo iskoristiti da podstaknemo nase ministarstvo na ovakav (inteligentan) korak?

Ovo bi moglo posluziti kao uzor svim donosiocima odluka ovakvoga tipa. Tu je i dokumentacija koja nedvosmisleno pokazuje kompetitivnost OOo u jakoj konkurenciji - sve podupjeto ciframa baziranim na dvogodisnjem testperiodu.

Interesantno je da OOo nije najjeftinija alternativa od gore navedene 3. Lotusov je nesto jeftiniji (zbog toga sto ga personal vec poznaje i nikakve preobuka nije potrebna) ali je ocjenjen kao tehnoloski inferioran MS Office-u i OOo-u. MS Office je dok daleko skuplji od OOo…

EDIT: Dokument bi mozda bilo dobro prevesti na nas jezik i prosljediti nasim politicarima i teknokratama (zajedno sa originalom na engleskom - to bi svemu dalo malo vise pondusa :wink: :stuck_out_tongue: ) koji donose odluke o ovakvim stvarima i naglasiti da bi glasaci bili presretni kada bi izaslo na vidjelo kako su isti donjeli dobru odluku koja stedi novac poreskih obveznika.

nije loša ideja