Firefox/1 click

Opet ja …

1.Kako instalirati Firefox browser na mandrivi 2006

2.Kako namjestiti jendom kad kliknem na ikonu da je otvara? ne ko kod winblowsa 2 puta

Odeš na http://www.getfirefox.com , skineš tar arhivu(tj. kompresovanu) sa http://download.mozilla.org/?product=firefox-1.5&os=linux&lang=en-US i onda pokreneš exekutabilni fajl-Firefox.

[quote=aba5i]Opet ja …

2.Kako namjestiti jendom kad kliknem na ikonu da je otvara? ne ko kod winblowsa 2 puta[/quote]
U KDE/GNOME CPu. Prelistaj malo CP, ne znam tacno gdje je opcija za mis…

Ovo za klik sam uradio ty , a ovo za firefox ima u arhivi ima fajlova ko windows virusa al nigdje firefox.exe

  1. Idi na Mandriva Control center, pa ikona prva ikona po redu (Look blahblah and install blahblah) tu na ukucaj firefox gore u ono polje za pretragu i kad nadje selektuj mozilla-firefox i klikni na dugme Install.

  2. U KDE Control centru ideš na Peripherals / Mouse pa imaš opciju gdje piše Double-click to open - prebaci na Single-click

E sad skontah, poprilično sam siguran da je Firefox default browser na Mandrivi!! Da nije već instaliran samo ga ti ne znaš naći :slight_smile:

kod linux-a nema firefox.exe ili openoffice.exe… to je samo kod dos/windows-a, na linuxu je to druga priča npr. ako recimo fajl firefox ima permisiju “x” onda se može execute, ali o tom potom

evo kako da pokreneš firefox, prvo vidi imaš li kakav globus na “traci” taskbaru, ako imaš klikni na nju i to je to…

else:
pritisni ALT + F2 i ukucaj mozilla-firefox, ako kaže da je nema onda otvori konzolu, ako ne znaš šta je to; opet možeš ALT + F2 pa ukucaj konsole, u konzoli kucaj su, poslije toga će ti tražiti root šifru, sljedeće što treba da kucaš je urpmi mozilla-firefox, tražiće ti cd na kojem se nalazi mozilla paket… kad završi sa instaliranjem samo ponovi ALT + F2 i ukucaj mozilla-firefox

ps:
što se tiče cdroma floppy-a itd. na devices… kod mene to ima, a i kod ostalih koji su snimali… probaj instalirati mandrivu ali nemoj barkati oko izbora paketa. kada se upali kde ne leti odmah na devices sačekaj koji tren da se učita sve što treba pa otiđi onda i vidi ima li cdrom-a floppy-a, mislim ovo što pričam je možda smiješno jer kod raje to radi trebalo bi i kod tebe

Firefox je vec instaliran ali verzija 1.0.6 Ja sam instalirao 1.5 ovako

http://www.penguinpusher.org/2005/12/06/firefox-15-on-mandriva-2006/

I uspio sam a tek sam ga poceo koristiti jucer :slight_smile: znaci jos pojma nemam.

evo i ja sam uz pomoc ovog poslednjeg linka uspio da instaliram firefox… no sad me brine to sto mi je stara verzija 1.0.7 instalirana u /usr/lib/mozilla-firefox, a nova, 1.5.1, je instalirana u /usr/lib/firefox-1.5 . pa postavljam pitanje da li je to dobro tj da li treba staru verziju da deinstaliram i kako? koliko sam skontao pozivanjem firefox u konzoli mi se pokrece nova verzija… ni sam neznam kako sam to uspio :wink: jer nisam pravio linkove… da li je sam firefox1.5 to napravio… najvjerovatnije da jeste. sto implicira da mi stara verzija nije potrebna… ili?
sve bookmarke i sve extenzije su mi automatski ukljucene u novi firefox sem java runtime plugina… kojeg sam manuelno instalirao.
josh jedno pitanjce…
svo vrijeme sam bio ubjedjen da mi je najnovija verzija instalirana zato sto sam redovno radio update sa synapticom… ali sam skontao da on firefox uopste ne update-uje. zasto? jel treba mozda da dodam josh neki source link za synaptic?

Predlažem da svaku verziju instaliraš u poseban folder (kod mene je /opt/firefox-1.0.7), a onda napraviš symlink ka onoj verziji koju želiš da koristiš.

Ako podesiš PATH varijablu da sadrži /opt/firefox (ili u tvom sličaju /usr/lib/firefox) folder uvijek će se pokretati ona verzija koju is podesio pomoću symlinka.
Dakle, nećeš svaki put morati da podešavaš PATH varijablu, LD_LIBRARY_PATH i sl.

bit ce da te nisam razumio :frowning:
ali evo kako mi izgleda path variabla

kefalo@papastrumf:~$ echo $PATH /usr/local/bin:/usr/local/sbin:/sbin:/usr/sbin:/bin:/usr/bin:/usr/bin/X11:/usr/games:/usr/java/jdk1.5.0_05/bin:/usr/java/jdk1.5.0_05/jre/bin

Uopšte nema /usr/lib/firefox… u PATH varijabli, pa pretpostavljam da u /usr/bin ili /usr/local/bin postoji skripta koja pokreće sve što joj treba.
Možeš vidjeti šta se pokreće, ako kucaš:

Uglavnom ako ti se pokreće nova verzija, možeš obrisati staru.

kefalo@papastrumf:~/.mplayer$ which firefox /usr/bin/firefox
znaci staru verziju da brisnem…
e sad imam pocetnicki problem :wink: kako se brisu NEprazni direktoriji u shellu? prazni idu sa rm ali oni koji nisu prazni?

Prazni idu sa rmdir, a puni mogu sa rm -Rf, ali uvijek dvaput razmisli prije nego nešto obrišeš, jer te posljednja komanda neće pitati da li si siguran. :slight_smile:

pa neka uzme rm -r i pitace ga :wink:

Ako želi da ga pita za svaki fajl, onda može i tako. :slight_smile: