Firefox 4 u browser look "war"-u

http://www.mozilla.com/en-US/firefox/beta/

u ratu browsera izgleda da je sve dopušteno… lično mislim da je opera najveći dizajn feature inovator, šteta što su closed source, da su na vrijeme shvatili pa da su ko mozilla otišli u open source mislim da bi se žestoko oparili sa onim google searchbarom… opera, chrome… copycat?

XP

7

šlag na tortu, ovaj, kopiranje :slight_smile:

linux look? niđe veze…

dobro, IE nećemo ni spominjati… bilo bi neozbiljno :D, ne znam jesu li oni išta sami skontali… :smiley: :wink:

chrome kopira safarija, IE kopira firefox, firefox kopira operu, stani… ma nije… ma svak svakog kopira, ma nije… više se ne zna ko koga kopira :smiley:

I ja sam ovo primjetio. Zasto ne mogu sami smisliti vlastiti look? Zapravo je chrome prvi poceo sa ovakvim izgledom, firefox je preuzeo izgled u planiranoj cetvorci, a opera se samo ubacila tu negdje izmedju. Za safari nemam pojma uopce kako izgleda, ne koristim ga uopce.


ps:
u slučaju da niste primjetili :D, firefox 3.5 (tabovi) je izgledala ovako (ispod url bar-a), ali pošto konkurencija sada stavlja iznad onda… :slight_smile:


IE je sa tim menijima isto tu negdje u rangu :slight_smile:

Koliko se sjećam, Opera je uvijek imala neki svoj stil, kojem su, manje-više, ostali vjerni i ne mislim da su sami kopirali nešto od drugih, a što se tiče drugih… well…

meni se svidja classic look kad imam na oku sve menije. Mislim da se cilja nesto poput ribbonsa u office 2007/2010

Valjda neće otići tako daleko. Ne znam na osnovu kakvih su “usability” istraživanja uradili ribbonse, ali ne mogu se sjetiti gore promjene u interfejsu neke aplikacije. Opći haos (ne govorim o samoj promjeni, nego o ribbonsima i onome što nude). Nadam se samo da OpenOffice.org neće krenuti tim stopama…

Valjda neće otići tako daleko. Ne znam na osnovu kakvih su “usability” istraživanja uradili ribbonse, ali ne mogu se sjetiti gore promjene u interfejsu neke aplikacije. Opći haos (ne govorim o samoj promjeni, nego o ribbonsima i onome što nude). Nadam se samo da OpenOffice.org neće krenuti tim stopama…[/quote]
Korisniku je inace najgora promjena. Taman se navikne radit u jednom oni presaltaju na drugo. Mislio sam da su samo meni ribbons user-hostile. Treba mi 10 minuta da nesto nadjem. Samo izgleda nabacano, ne vidim svrhu.
I sto je najgore nisu stavili fallback opciju

E to. Ja nisam protivnik promjena, naprotiv, volim eksperimentisati u širokom smislu te riječi. Međutim, za mene su ribbonsi najgori eksperiment ikad sa aspekta korisnosti i produktivnosti. Najgore je što je tolika zbrka i tako je nezgrapno nabacano, da, bez obzira koliko dugo koristio program, vazda moram ganjati po help-u gdje se šta nalazi. Neke su stvari OK, poput stilova (koje većina korisnika, nažalost, ne koristi uopće), ali su zato druge da te Bog sačuva… Mogu oni govoriti drugačije i hvaliti novi “sistem”, činjenica je da je masa korisnika ostala na 2003-ci samo zbog toga. Stupid users!

Ali me zanima kako bi to izgledalo u browser-ima. Možda bi čak i funkcionisalo OK, ko zna.

Meni lično je ribbon ekstra stvar…Meni jako intuitivno rješenje,nema potrebe da gledam trilion ikona u jednom redu,posloženo fino po tabovima…Ne koristim često ms office, al kad sam prinuđen lakše dolazim do onoga što mi treba putem ribbon-a nego u open office-u…Tako je kod mene, koliko ljudi toliko ćudi…
Da se osvrnem na temu, meni je ta opera uvijek bila najdraža…i sve ono što su google,ms i mozilla ubacivali u svoje proizvode već sam davno prije vidio u operi…ali…nikad do kraja ispleglana…nedavno sam pročitao zanimljiv osvrt web preglednika na Vukovom blogu.http://wolfwoodscrowd.info/2010/04/16/par-crtica-o-preglednicima/

Za Firefox se ne brinem. Uvijek mu izgled mogu prilagoditi kako ja hoću, a ne mislim da će se to promijeniti. Ne moram se ni na šta navikavati dok god mogu stvari uključiti/isključiti sa plug-inima i raznim drugim postavkama.

Ribbons bi mogli bit dobra stvar kada bi se korisniku dao lagan nacin da ih fully customize. Recimo, ja kad god sastavljam neki veci i ozbiljniji dokument u openofficeu koristim stilove (i.e. imam stil za preformatted text iliti programski kod i kad hocu promijeniti svuda kroz dokument samo promijenim stil, da ne spominjem da koristenjem heading 1/2/3/4/5 je pravo lako napraviti table of contents itd.), tako da sve su te promjene super i ok dokle god je korisniku dato da ih moze vratiti na staro ili izmijeniti kako on hoce/zeli. Opera is cool ali njihov engine mi je less cool jer jos uvijek ne podrzava neke sitnice koje dolaze uveliko (npr. CSS3 sjene ili zaobljene coskove).

opera i safari su IMHO izlislili “pola stvari”, firefox je razvalila ostale zato što je bila besplatna i open source (addons itd), ovi su pali zato što su se plaćali (opera) i safari zato što je do skoro radio samo na mac-u, sada je chrom(ium) navalio opasno…

Nama web developerima prija ova “novopečena” browser utrka jer sad se svi trude što više da podržavaju standarde i život postaje puno lakši nijansama od releasea do releasea. Po mom mišljenju Opera jedina kaska sa svojim engineom jer ne podržavaju još uvijek neke dijelove standarda koji su u Geckou i Webkitu već neko vrijeme. Slobodna prognoza je da za godinu/dvije nećeš morat bit tata-mata da sastaviš dobru stranicu brzo jer će raja koja počne učit HTML+CSS+JS za par godina imat na raspolaganju kamaru stvari oko kojih smo se mi patili (kao što je CSS3 calc ili border-radius). Došlo IEu zdrave konkurencije kako treba i web je odma zanimljivije mjesto :slight_smile:

evo ko ima firefox 3.5 a fura se na chrome izgled

chromifox extreme tema

Firefox 3.6 Elementary tema, tab dole linkovi gore:
http://img151.imageshack.us/img151/5254/screenshotxc.jpg

[quote=medo]Firefox 3.6 Elementary tema, tab dole linkovi gore:
http://img151.imageshack.us/img151/5254/screenshotxc.jpg

http://img441.imageshack.us/img441/1827/screenshottv.jpg[/quote]
Chromifox podrzava i takvu postavku samo treba otici u tools->chromifox extreme options i moze se mijenjati tabbar pozicija.

A 4ka će to imati kao opciju. Čak što više, po difoltu će biti dolje.f