Firefox ili Chrome?

Cisto me interesuje vase misljenje o navedenim browserima :slight_smile:

chrome samo za youtube, kada zelim html5 podrsku. a cini mi se da cu ga uskoro pocet koristiti da se i ja malo okusam u html5. za sve ostalo opera. iceweasel/firefox mi sluzi za testiranje vlastitih stranica i nista vise. namjeravao sam preci u potpunosti na chrome jer mi se svidja, prilicno brzo ucitava stranice. toliko mogu reci. od firefoxa sam davno odustao jer me stalno izbacuje sa stranica, odbija ucitati i tako neke gluposti.

Jel’ neko analizirao traffic koji pravi chrome ? :slight_smile:

Ne bih bas da cika google ima svaki moguci info po kojim ja to coskovima surfam … (rece neko k’o koristi google phone… )

[quote=Bo]Jel’ neko analizirao traffic koji pravi chrome ? :slight_smile:

Ne bih bas da cika google ima svaki moguci info po kojim ja to coskovima surfam … (rece neko k’o koristi google phone… )[/quote]
Pa eto skeptican sam jedino radi toga. Mozda malo iptables sredit? Al posto google drzi pola interneta svejedno mi postalo. Bila je negdje na pocetku prica (istinita) da je google u svoju klauzulu stavio da imaju pravo zadrzati i prodati bilo koju informaciju koju korisnik prenese kroz njihov browser. Odgovor, ugasi racunalo i ne koristi ga nikako. Ne svidja se ni meni ova nova politika sto dolazi, cloud computing i sranje, online aplikacije, sistem negdje u ko zna koga, moje podatke cita ko hoce. Serverske odgovornosti pokusavaju prebaciti na klijent stranu, dok stvari za koje klijentska strana treba biti odgovorna odlazi na serversku stranu. Potpuno naopaka filozofija. Ovo ce otic u samo takav offtopic sad.

Evo koristim Google Chrome vec duze vrijeme i iz verzije u verziju sve je bolji! :slight_smile: Ono sto mi se najvise svidja je brzina kojom se pokrene i kojom je spreman da ucitava sve moguce stranice, i brzina kojom ih ucitava! + extenzije su zakon i naravno ugradjena podrska za GreaseMonkey! Pravo sam zadovoljan i iskreno sada svima preporucim Chrome da koriste, jer mi se nekako svidja i onaj dizajn i sve! Firefox opet ponekad pokrenem ali rijetko, poprilicno se sporo pokrece, a da o stranicama i ostalim stvarima ne pricam! Sto se tice privatnosti, vecina komunikacije koju obavljam nije nesto previse vazna da bi mi smetalo da neko to cita, ako hoce evo im i passwordi pa neka uzivaju! A ovo cloud computing i to, je ok za obicnoga korisnika, al za neke kompanije, moja preporuka je sam svoj vlasnik, svoj mail servis itd… cisto radi takvih stvari, ne mora google citat to, al uvjek se nadje neki haker iz Kine koji hoce da to procita, sto je nedavno i bio slucaj! :slight_smile: Mada i mala prednost toga, je sto svi podatci nisu snimljeni na jednom mjestu, vec rasuti po mrezi servera i tek kad se ti loginujes dodje sve zajedno! :wink:

A o trafficu koji pravi chrome ne razmisljam mnogo flat internet, i uzivam! :wink:

Firefox meni i dalje n1.
Ekstenzije bez kojih nemogu, brzina, svaku mi stranicu bez problema učita, za razliku od Chrome-a, nikad nikakvih problema sa Firefoxom. Probao Chrome, na linuxu baš radi html5 i youtube-a mi je bolji, ima i dobrih extenzija, tj. samo 1 koja mi je ono čudo.
Navikao sam na Firefox, i zasad mu je Chrome najbliži.

chrome je po meni bolji of ff koristim ga u zadnje vrijeme jer imam problema sa operom i flashom na x86_64 iako je opera najbrzi browser nesto je
troma sa linuxom
ali najavljuju poboljsanje u tom pogledu i paralelni relaese na svim platformama testiraosam 10.60 beta is sve je zasad ok osim manjih sitnica , pa kada bude release ponovo se vracam operi :slight_smile: zasad chrome

prešo na chromium odavno

Između FF i Chromiuma, hmmm, Firefox. Istina, za pogledati neki link nabrzaka koristim uglavnom Chromium, ali mi je FF ipak još uvijek na 2. mjestu. Na 1. je, naravno, Opera :slight_smile: (Google Chrome mi još nije došao ni pod “razno”).

EDIT: Sad gledam, Flock se čini prilično dobrim komadom… softvera. Ubuduće zasnovan na Chromium-u, što znači da će biti zasigurno dosta brži, pa bi moglo biti nešto od njega.

Google Chrome: brzi mi je od Firefoxa, rjedje se desi da nesto zaglavi, JavaScript doslovno leti na njemu. Overall brzi i trenutno bolji. Ako Firefox 4 napravi revoluciju vraticu se na Firefox a u medjuvremenu Chrome je tu.

Zbog istih razloga kao i kod adioe3 sam presao na Chromium (Google Chrome). Firefox mora posvetiti jednaku paznju Linux buildu. Verzija 3.5 u nekim starijim varijantama se brze pod wineom vrtila nego native build sto je bezobrazno od njih. Al’ eto, ako FF4 bude dobar mozda se i vratim.
U zadnje vrijeme sam se malo zagrijao i za Midori. Fenomenalan mali browser :slight_smile:

Nek se jave kad bude NoScript za Chrome :smiley:

@Adis:
Da iskljuci ono zbog cega je brzi ? :smiley:

Coming Soon: http://forums.informaction.com/viewtopic.php?f=10&t=1676

Da budem iskren, nakon testiranja bete ovih par dana na slackzoru, jedina stvar zbog koje nisam presao na Chrome je upravo NoScript. Sve ostalo je daleko bolje, brzeeeeeeeee nego FF… jesam li spomenuo brzeeeeee? :smiley:
U prilog pomenutom ide jos par stvari a to su i slabije masine (kao ovaj laptop na kojem trenutno radim takodjer slack 13/xfce) na kojim Chrome prosto leti dok FF… blah. S druge strane na druge dvije slackware masine (jedna je skroz dobra cak i KDE4 radi bez problema) FF radi odlicno.
E sad, sto se tice posla i milion otvorenih tabova, Chrome opet sve to bolje handluje dok recimo FF zna skucati proc na 70% sto je apsurd (amd 4.nesto ghz, 2gb rama, slackware 13.1).
Bice interesantno kad Chrome izadje iz bete za linux s obzirom da sam ga sad instalirao koristeci .deb package…

Uglavnom, bice interesantno vidjeti kako ce se stvari odvijati :slight_smile:
Hvala na misljenju :smiley:

Chrome je brži, sigurniji, ima bolji interfejs, neuporedivo stabilniji…
Inače, koristim Operu i Chrome 50/50%.

[quote=aNTropocentrio]Chrome je brži, sigurniji, ima bolji interfejs, neuporedivo stabilniji…
Inače, koristim Operu i Chrome 50/50%.[/quote]
Nećemo se zavaravati po pitanju sigurnosti. Svaki browser jednostavno mora sadržavati NoScript funkcionalnost po defaultu.
Od banalnih stvari da se pomoću JavaScripta može čitati svaki CSS property, uključujući i onaj koji označava koje su stranice posjećene a koje ne (da bi browser mogao obojiti linkove hehe), pa do “naprednih” iframe eksploita koji su posljedica činjenice da je JavaScript koristi “same origin” security model, a Web 2.0 upravo suprotno.

Prije ste se morali paziti virusa na CD-ovima, USB stickovima, raznim sumnjivim mjestima na internetu, a danas se morate paziti da ne nasurfate pogrešan sajt, ili da ne kliknete na pogrešan link. Ako već nije, browser će uskoro biti najvažnija aplikacija na vašem računaru, a time i najzanimljivija meta za napad.

… Sto je vec previse major disaster primjera dokazalo u praksi …

(samo nastavljam misao :smiley: )

[quote=adis][quote=aNTropocentrio]Chrome je brži, sigurniji, ima bolji interfejs, neuporedivo stabilniji…
Inače, koristim Operu i Chrome 50/50%.[/quote]
Nećemo se zavaravati po pitanju sigurnosti. Svaki browser jednostavno mora sadržavati NoScript funkcionalnost po defaultu.
Od banalnih stvari da se pomoću JavaScripta može čitati svaki CSS property, uključujući i onaj koji označava koje su stranice posjećene a koje ne (da bi browser mogao obojiti linkove hehe), pa do “naprednih” iframe eksploita koji su posljedica činjenice da je JavaScript koristi “same origin” security model, a Web 2.0 upravo suprotno.

Prije ste se morali paziti virusa na CD-ovima, USB stickovima, raznim sumnjivim mjestima na internetu, a danas se morate paziti da ne nasurfate pogrešan sajt, ili da ne kliknete na pogrešan link. Ako već nije, browser će uskoro biti najvažnija aplikacija na vašem računaru, a time i najzanimljivija meta za napad.[/quote]
hehe!