Ne znam da li je ovo tema za ovaj forum, ali da probam mozda neko zna. E ovako:
Imam laptop HP 6735b i moram da flashujem bios (ne pitajte sto). Na HP-ovoj stranici ima fino i alat za to i bios najnoviji koji se moze skinuti. E problem je sto je to sve za windows platforme.(nekad je se to radilo sa disketom ) Kroz wine alat za flash ne radi, niti bih se usudio tako nesto raditi kroz emulator. Kako bih mogao to da uradim iz linux-a a da mi se nakon flash-a upali racunar, tj. da sigurno ne zeznem nista. Bios cu skinuti koji treba, e jedino gdje da nadjem pravi alat? Ako neko moze pomoci bio bih zahvalan.
P.S. Sto se tice flasovanja nije mi prvi put tako da znam sta radim.
[quote=boby]Ne znam da li je ovo tema za ovaj forum, ali da probam mozda neko zna. E ovako:
Imam laptop HP 6735b i moram da flashujem bios (ne pitajte sto). Na HP-ovoj stranici ima fino i alat za to i bios najnoviji koji se moze skinuti. E problem je sto je to sve za windows platforme.(nekad je se to radilo sa disketom ) Kroz wine alat za flash ne radi, niti bih se usudio tako nesto raditi kroz emulator. Kako bih mogao to da uradim iz linux-a a da mi se nakon flash-a upali racunar, tj. da sigurno ne zeznem nista. Bios cu skinuti koji treba, e jedino gdje da nadjem pravi alat? Ako neko moze pomoci bio bih zahvalan.
P.S. Sto se tice flasovanja nije mi prvi put tako da znam sta radim.[/quote]
trebalo bi da postoji alat i za dos … lijepo napravis bootabilni usb stick sa freedos-om na njemu i tim alatom , bootas sa njega i odradis sta ti treba
A de ti fino majke ti drage navedi razlog zbog kojeg hoces da flash radis!!??Pa nemoj flash raditi osim ako nesto nije ok sa laptopom i ako si siguran da ce te probleme flash otkloniti,a inace,sa flashom nista drugo neces dobiti(osim mozda grc na licu i tugu u srcu ako ukakis flash pa ostanes bez laptopa:-)))
ne znam na laptopima, ali ja sam nekad na ploči pritiskao neku puljku i resetovao ga prije toga sam dirao clock procesora i poslije toga nije mogao više da se pali pa je “puljka” vratila na staro
Imas skinuti sa HP-ove stranice program koji ce ti napraviti bootabilni CD kojim mozes flashovat BIOS.Pa ako imas pristup nekoj Windows masini , napravi CD i onda odradi flash.