Opet ja i moja pitanja :lol:
U pitanju je SuSE 9.0,instalirao sam skoro sve fontove sto sam nasao ponudjene u instalaciji,ali u KDE-u nema mi Helvetice.Ima u nekim programima npr. u Operi.Potrebno mi je da imam u KDE-u da mi ima u menijima jer je ukljucen anti-aliasing pa su mi sva slova mutna.I jel moguce namjestit kako da se fontovi ne kvare kad npr. stavim size 13 ili veci jer na 12 je OK ali kad povecam odmah se pokvare.I jos jedno pitanje,instalirao sam driver za graficku i sve radi super ali kad udjem u konzolu preko ctrl+alt+f? grafika se pokvari.Jedno slovo bude preko citavog ekrana a dok nisam instalirao driver u consoli je bilo OK ali u KDE-u nista se nije vidjelo.Kako sve ovo da rijesim? … oprostite ako sam nejasan , pocetnik sam
Ne znam šta očekuješ, da te ovaj forum vodi za ruku kroz sve tvoje probleme? To su trivijalni problemi, da si probao malo istražiti KDE Kontrolni centar riješio bi ih za manje vremena nego što je bilo potrebno da napišeš ovu poruku.
Suse ima izuzetno dobru databazu sa howto…
Sve od A do Ž…
Zato mali prijedlog prije nego postaviš pitanje ovdje ( malo truda sa tvoje
strane nebi škodilo ) :
http://portal.suse.com/sdb/en/index.html
ili
http://www.google.com/linux
Naravno ako tu ne nađeš ništa onda postavi pitanje na forumu …
=D>
Ovo je bilo extra. Svaka Cast Vedrane. :kul:
Budi malo jasniji što se tiče dijela oko grafičke kartice, i “sj***e virtuelne konzole”.
Da li imaš NVIDIA grafičku karticu, koja verzija NVIDIA drajvera?
Problemi sa virtuelnim konzolama su stara priča za NVIDIA drajvere. Npr. kod mene rade 3D drajveri v.43.63, a sve ostale verzije (44.96 … 46.20) imaju problema sa virtuelnom konzolom (i sporije rade).
Dakle, ako želiš pomoć u vezi NVIDIA 3D drajvera moraš biti malo precizniji, ili ako hoćeš, pogledaj malo na ovom forumu:
http://www.nvnews.net/vbulletin/forumdisplay.php?s=ff53913c3ba50711142f3e8ca2d315f5&forumid=14
Što se tiče fonta Helvetica, samo primjedba da ni KDE ni GNOME koristite nove “true type” fontove, i ne vidim zašto bi ti uopšte trebao tako star font? Možda da probaš sa Bitstream fontovima (IMHO najboljom familijom besplatnih fontova), ili možda da čak skineš M$ fontove sa Yast-om (Online update)
Evo da napišem odgovor:
KDE ne nudi Helveticu jer je uključen anti-aliasing, a Helvetica ga ne podržava. Ako ti smeta što su ti mutna slova - pa isključi anti-aliasing brate! Možeš i podesiti raspon u kojem AA nije aktivan, sve to se podešava u KDE kontrolnom centru (u KDE 3.1 to je Look&Feel / Fontovi, ne znam za 3.1.4, stalno mijenjaju raspored u KCC). Primijetio sam da u SuSEu fontovi izgledaju vrlo ružno, nemam pojma zašto, a Adis me uvjerava da je to ustvari vrlo lijepo :twisted: :rolleyes:
Drugi dio pitanja mi je nejasan.
www.miralem.privat.t-online.de/font.jpg
Kao sto vidis na slici SuSE ima stvarno lose fontove.
Pogledaj SuSE-ov SDB na njihovim stranicama, tamo je sve objasnjeno sto te interesuje.[/img]
lol a šta ako ja neću da se zaj… sa podešavanjem nego hoću da mi stvari rade kako treba odmah po instalaciji?
P.S. Fontovi su svugdje super u veličini 30-i-nešto pt, fazon je za 14, 12, 10 i manje.
Onda instaliras mandrake i kad neki novi program dodas nestane ti menu :))))
Tačno.
:lol:
…a možeš i windows !!!
Nijedna distribucija nije savršena, ali je u svakom slučaju bolja od Windowsa.
U međuvremenu, ne treba šutiti o njihovim problemima, treba ih kritikovati pa možda se neko sjeti da to popravi.
Istina, ali rijetko će ti koja distribucija prepoznati novi uređaj kao Mandrake…
Istina, ali rijetko će ti koja distribucija prepoznati novi uređaj kao Mandrake…[/quote]
Ma skoro sve distribucije koje imaju autodetekciju koriste isti program za detekciju Samo je razlika u tome koliko ga modifikuju.
Btw. meni knoppix autodetekcija radi odlicno
Istina, ali rijetko koja distribucija uključuje nove drivere kao Mandrake (dokaz je dosta jaka podrška za wireles kartice)…
A što se tiće knoppixa - to je po meni jedna od najboljih Linux distribucija. Sve što je Debian mora valjati…
Traktopel.
Sve fontove koji ti toliko nedostaju iz MS Windowsa mozes jednostavno kopirati u direktorij /usr/X11R6/lib/X11/fonts/truetype. To ti je najlaksi i najbrzi nacin iako ne vidim razlog zasto ti toliko smetaju fontovi pod Linuxom.