Fragmentacija

@DadoV, ta mi je najomiljenija linija, balkanac. A mogul pitat sta si ti nego balkanac? Ti koji me i ne poznajes kao covjeka, nit imas pojma i 1% sta sam ja uradio za open source zajednicu uopste. Ti uzimas za si za pravo da me govoris kakav sam ja covjek. Nek se slobodno izjave clanovi ovog foruma sa svojim misljenjem o meni. Ja nisam odgovorio na njegovo pitanje, “glup si ovo ono”, vec sam dao cinjenice i sve reko kako jest.

Nemam vremena za ove gluposti, al slobodno reci ako oces rat. Jer mi balkanci neznamo nista drugo. Dok smo bili u ratu, vi ste bili ste otisli preko granice, i pricate mi o nekoj kulturi. Dado, proso sam pola svijeta, tako nemoj molim te da mi ti pricas o nekoj kulturi. Ti sto vidis da ja buknem i bitcham na neke clanove, ne radim to onako bez razloga, jer se ponavljaju sa jedne te istim temama, i ako pogledas malo dalje i vidjeces sta misle MS korisnici o nixerima. A to je da smo mi agresivni. A to je nepotrebno, mi smo u sjeni vec godinama, sutimo i radimo svoj posao, a to je da dokazemo zasto Linux, a ne Windows. Tako non stop bitchanje kako je MS crap … stvarno je bezzveze.

Ja i pored tvoje otvorene provokacije, ostajem cool, tako da evo i tebi se izvinjavam radi svoje vulgarnosti, i radi toga sto sam balkanac i seljak. Tako izvinjavam se i tebi.

@aNTropocentrio, ja sam ti se izvino ako sam te uvrijedio (ponavljam), a to mi nije bila namjera. Ono sto sam reko to je tako, mozda si tek pocetnik koji prelazi sa Windowsa na Linux te ti nije jasno kako je moguce da je sistem tako napredan. Znaci ako te sad neko pita, moces mu rec kako se to desava, i zasto se windows mora defragmentirat a linux ne.

aNTropocentrio, ima pravo da bude ljut i povrijedjen od strane mene, ja cu se iskupit na neki nacin da mu se iskupim ako je to potrebno. Tako Dado molim te suzdrzi se od tako stvarno nepotrebnih komentara.

A ako vam je dosta i toga sta ja non stop $erem, slobodno recite i ja cu napustit ovaj forum.

Balkanac sam, nego sta :slight_smile: . Balkanac moze takoder biti metafora necega sto nije iskljucivo geografske prirode vec i kulturne i antropoloske.

To ja sam uradio to i to i ja sam sin tog i tog pali u feudalnim drustvima tipa Nepal gdje se princevi mogu ponasati kao kreteni i da to bude savim prolazno. Iznenaduje me da neki sebi uzimaju za pravo da se ponasaju neprihvatljivo prema sagovornicima jer smatraju da su pridonjeli toliko i toliko. Jos me vise iznenaduje da to dolazi iz usta mlade generacije. Kakve su nam vizije buduceg drusta u kome zelimo da nasa djeca odrastaju?

Ma neratuje se meni niprotiv koga Abs, ja se najradije drzim argumenata. Meni je drago da sam ja otisao preko granice, inace velika je vjerojatnoca da bih u suprotnom bio primoran stajati i pucao u tebe, u hamu, u chegevaru… !

Drugo, nemoras ti proci pola svjeta da bi se naucio postovati da su drugi ljudi mozda drugacijeg misljenja od tebe ili da je njihovo znanje vece/manje od tvog. Ako je ispog tvog nivoa razmjenjivati misljenja sa takvim osobama ili ako ti to tvoja sujeta nedozvoljava - jednostavno izostavi svoj komentar.

Problem je samo da niko nemoze rasti kao licnost ako neprosiri svoj vidik, vec se samo drzi svog kruga u kome je “bezbedan”.

Abs Almighty je progovorio!! Malo razumjevanja za nas ostale, obicne smrtnike, bi bilo na svom mjestu :roll:

Sigurno nema nekih pisanih pravila (ili bar nisam o tome upoznat) o ULK politici prema vanjskom nastupu - kako siriti Linux i Open Source van kruga vec osvojenih dusa ali mislim da bi mogao biti primjenjljiv opis osnovnih zadataka Univerziteta koji datira negdje iz renesanse. Glavni zadatak Univerziteta je na jednu ruku obrazovanje i naucni rad a na drugu popularno naucni rad gdje se rezultati daju na dostup siroj publici i gdje se nauka popularizuje. Oba djela su podjednako vazna.

Pojasniti neki pojam vise puta stoga nije na odmet.

[quote]Ja i pored tvoje otvorene provokacije, ostajem cool, tako da evo i tebi se izvinjavam radi svoje vulgarnosti, i radi toga sto sam balkanac i seljak. Tako izvinjavam se i tebi.

aNTropocentrio, ima pravo da bude ljut i povrijedjen od strane mene, ja cu se iskupit na neki nacin da mu se iskupim ako je to potrebno. Tako Dado molim te suzdrzi se od tako stvarno nepotrebnih komentara.

A ako vam je dosta i toga sta ja non stop $erem, slobodno recite i ja cu napustit ovaj forum.[/quote]
Izvinjenje se prihvaca. I ja se tebi izvinjavam zbog grubosti u mom prvom postu - mislim da shvacas na sta sam ciljao. Ljudska velicina je upravo u spoznavanju cinjenice da niko od nas nije perfektan. Zivjeli!

EDIT: Niko ne zeli da Abs napusta forum! Ovdje govorimo o sasvim drugoj stvari - kako zadrzati i pridobiti sto vise clanova i kako koegsistirati oko istog cilja iako inace eventualno imamo razlicite stavove u drugim pitanjima i razlicite drustveno-socialne reference.

Vjerovatno u odnosu na tebe i jesam početnik, ali nisam toliki početnik da ne shvatam da je Linux u mnogim aspektima superioran u odnosu na vindoze. Ali moje pitanje je bilo čisto logičke priorode, i može da se odnosi na sve moguće i nemoguće FS-ove, nevezano za OS. To što je na Linuxu fragmentacija minimalna, ne znači da ne postoji. Nemoguće je na disku savršeno poredati datoteke, to je uzročno-posljedično povezano sa različitim veličinama velikog broja datoteka koje se pojavljuju na prosječnom disku. Iz toga je lako zaključiti da je moguća situacija u kojoj bi bila potrebna defragmentacija diska, čak i na Linuxu, ma kako malo vjerovatna ta situacija bila. Naravno, ni jedan disk, sa bilo kojim FS-om, se nikada ne mora defragmentirati.

heheh dobro stivo za citati uz kaficu prije posla !

[quote=aNTropocentrio][quote=AbsintheSyringe]Ne vrijedjam ja. To je pozitivni kriticizam … o_O/

Naviknut ces, takav sam ko cojk, imam kratak fitilj :slight_smile: Vec za fragmentaciju sve je receno, znaci zasto kako receno. Da ti obrazlozim kako ne dolazi, pa dolazi npr na NTFS i FAT32, i WinFS vala, i sa fragemntacijom do usporavanja. Kluster velicine 8byte, a ti stavis stvar od 9, on uzme kluster od 16, tako da ti ostane 5byte, ni defregmentacija to nece rijesit, hehe i to se zove slack. Malo teorije.

A linux FS, pokusavaju da to uklope fino gdje vide da je sobodno tih 9byte, pa zamati gdje je to smjestio. Umjesto da malo ostavi na ovom, a malo na nekom lijevom klusteru.[/quote]
To je tačno, ali to nema skoro nikakve veze sa fragmentacijom. Da datoteka ne bi bila fragmentirana, morali bi svi njeni dijelovi na disku biti jedan do drugog. Koliko sam ja shvatio, Linux FS-ovi se “trude” da minimiziraju taj efekat, i prilično uspijevaju ako je dovoljna veličina slobodnog prostora na disku.
Ja sam iz svog skromnog iskustva primijetio da najbolje performanse ima FAT32, ali je naravno ekstremno nepouzdan i fragmentacija je ogromna.[/quote]
Opet, zavisi za sta koristis komp. Evo jedna tabela, po kojoj po meni najbolje pripada od rada sa dokumentima do webdesigna pa do programiranja?

P.S: Fakat, ova prica nam je iznad skroz bila bezze. Al et, dodje :slight_smile:

Vikipedija veli da baš Tail Packing povećava fragmetaciju (pretpostavljam eskternu):

[quote]Criticism

The ReiserFS file system is often criticized for its complexity, and being more prone to fragmentation than many other file systems, both potentially introduced by the tail packing functionality. This has led some people to suggest turning off tail packing (through the notail mount option) for performance-critical file systems.[/quote]