Framebuffer

pozdrav … interesuje me dali je ko uspio rijesiti se problema oko pre-boot fb podrske 2.6.4 kernela i agp podrske. googlanje i nekolicina how-to’s mi nisu pomogli a problematika je konkretna: aktiviran mtrr i agpgart u kernelu se ne podnose sa nvidijinim modulima i njihovoj agp podrsci sto rezultira u relativno sporom odzivu graficke u xicima :wink: gnome konzole su smrt, iako enemy-territory glatko ide, ali je to do opengl-updatea.

sranje da budemo iskreni … ako bi ko imao sta predloziti bio bih zahvalan!

gentoo 2.6.4
2600+ xp
gf4 4200 ti 128 mb

/neophyte

Meni je gnome-konzola uvijek spora. Šta je sa drugim aplikacijama?

ja svakodnevno koristim pore Eterm i gnome konzolu i nije nimalo spora. na 1.4 P4 M se vrti veoma brzo bez ijednog problema.

M.

mozilla gradi stranice sporo (nije do konekcije - 10 mbit), gedit scrolling = lag itd. prvi emerge xa, mozille i gnomea bio je jos sa use="+gtk2", pa sam negdje naletio na ‘savjet’ da su glibovi (za pythgtk abi za gdesklets, kod kojih su isti problemi) jos neparni minor :wink: pa sam sve reemerge bez gtk2 podrske - nista bolje. ali npr. xfce je druga prica, sam po sebi je brzi, ali opet …

ukupno mi se cini gnome spor, to me nervira. mozda bi bilo opet najpametnije preci na koji drugi.

/neophyte

zaboravio sam napisati da je aktivirana i xinerama, tj. gnome crta 2048x768 ali isto tako nigdje nisam mogao naci slicna iskustva (lag) u vezi sa twinview ili ti dual-headom …

/neophyte

xfce ili fluxbox ce uvijek biti brzi od gnome-a ili kde-a jer se tesko mogu porediti po velicini u svakom pogledu.

kod mene na Slackware 9.1 (Dropline Gnome) ne radi nista sporije od KDE 3.2. mozda je do Slackware-a, mozda je jer Dropline-a …

sto se tice xinerame, na FreeBSD-u gnome radi odlicno na istoj rezoluciji kao kod tebe na GF2.

jedino mi na Radeon 7000 PCI trza, medjutim to je do radeona odnosno drivera, a ne do gnome-a.

M.

ne znam koliko je reprezentativno ali evo koliko mogu nvidia-glx ekstenzije kod mene:

[code]# glxgears

11607 frames in 5.0 seconds = 2321.400 FPS
11609 frames in 5.0 seconds = 2321.800 FPS
11606 frames in 5.0 seconds = 2321.200 FPS
[/code]

/neophyte

rijesio sam: u xf86config -> option= “renderaccel” “true” i “nvagp” sa 2 na 1. nvidia je izgleda ugasila xaccel u 4496 (i ranije?) releaseu, pa se ovom opcijom gore moze ‘nazor’ :wink: aktivirati. glxgears = 2241 ali je 2d zato brzi. hvala na savjetima.

/neophyte