Imam jedan nadam se mali problem koji mi vi zasigurno mozete rjesiti, ovako radi se o tome da imam server na kojem mi radi internet na freebsd, imam instaliran webmin ali je malo za administratore koji unose mac adresu u dhcp komplikovano pa zelim to da izvucem na web browser.
Ovako znaci radim u kablovskoj televiziji moje pitanje glasi:
Imam instaliran DHCP Server ISC DHCPd version 3.0.5 i na njemu preko webmina imam kreirane pakete (brzine pakete) gdje ja lijepo kliknem na odredjeni paket i unesem hostname i mac adresu modema kako bi sve radilo kako treba, e meni sad treba da ja napravim nesto u php-u da ne moram ulaziti u webmin i komplikovati nego da samo na web browser izvucem samo hostname i dhcp gdje bi administrator mogao da unese ta dva podatka klikne SPREMI i to mu se unese u DHCP SERVER pod odredjeni paket.
Da jos malo pojasnim nasao sam ovo http://webdhcp.sourceforge.net/#Requirements
ali nisam uspio da instaliram na freebsd (iskreno nisam ni smio da nebi nesto pobrkao i odose mi svi korisnici).
[quote=royalweb]Da jos malo pojasnim nasao sam ovo http://webdhcp.sourceforge.net/#Requirements
ali nisam uspio da instaliram na freebsd (iskreno nisam ni smio da nebi nesto pobrkao i odose mi svi korisnici).
Unaprijed hvala na pomoci.[/quote]
Ako ti ovo odgovara, napravi backup konfiguracije i isprobaj, ili izmjeni skriptu pa edituj neki drugi file.
Pa mislim da ti nisi nas skontao 100%, ovo sto sam ti predlozio nisu dhcp serveri vec web frontendi za konfiguraciju vec postojecih dhcp servera jer si i sam dao jednu verziju web frontend-a za dhcp na linku koji si postao…
A sada si jasniji, znaci tebi ne treba web frontend za dhcp vec ti treba neko custom rijesenje gdje ces ti prema paketima dodavati klijente na dhcp…
Ja nisam naletio bas na tako specificno rijesenje u php-u… a ako kako ti zelis da pravis svoje custom rijesenje onda ova tema spada u programiranje a ne u mreze.
E sad sta je tvoje pitanje… ako pravis custom rijesenje… kako to uraditi u php-u ? ili nesto trece…
Glavni problem tu je kako napisati potrebne skripte a da time ne otvoriš backdoor na tvom serveru. Pošto je u pitanju ISP problem je vrlo osjetljiv jer će sigurno biti ljudi koji će to zloupotrijebiti. Toplo ti preporučujem da ne pišeš sam nikakve skripte, nego ako nijedna od ovih što nudi listener ne radi ono što ti treba da angažuješ profesionalca. Ako si ti taj profesionalac ne znam zašto postavljaš pitanje na forumu čak i samim ovim postom si na neki način ugrozio sigurnost svog ISPa.
Ukratko takvim poslom se ne bih usudio baviti ako ne držim sve potrebne tehnologije u malom prstu.
Na Vasu zalost nisam ugrozio ISP svoj jer ne pisem sa svog ISP-a kao prvo, a drugo nisam nikakve podatke naveo pomocu koju bih vi zloupotrjebili, a naprotiv mislio sam da je ovaj forum za pomoci a ne za zloupotrebu…[/quote]
Sa ovakvim tonom nećeš daleko dogurati. Ljudi su te fino posavjetovali, a ti prosipaš sarkastične opaske. Za početak se uozbilji i razmisli dvaput prije nego ponovo napišeš nešto poput ovoga. Na stranu to što si potpuno promašio u razumijevanju Vedranovih riječi…