Da ne pisem blog na wikiju, ovdje cu pisati o radu oko remasteringa Freespire distribucije.
Na pocetku, da razjasnim zasto mi je trebalo nekoliko dana da napravim remaster. Freespire ima aplikaciju pod nazivom findcd koja zahtijeva da se volume label diska zove Linspire, ja sam to odmah promijenio u BHLD i naravno, stvar nije radila. Poslije nekoliko pokusaja przenja image-a i neuspjelog pokretanja, poceo sam pratiti boot proces i tu naisao na tu caku. To mi je oduzelo dosta vremena jer postupak kompresiranja traje gotovo pola sata. Ne trebam spominjati kako mi je to bilo frustrirajuce.
Sve zainteresirane pozivam da skinu image i pokrenu Freespire. Otvoren sam za sve prijedloge, kritike,pohvale …
Ono sto jos mislim napraviti:
namjestiti da default jezik bude bosanski, instalirati Synaptic i jos neke pakete, nepotrebne pakete izbrisati, prevesti proces instalacije.
Takoder pozivam zainteresirane ljude da mi pomognu oko tog procesa remasteringa, brze ce ici, raspodijeliti cemo poslove.
Ostalo:
ja ni na koji nacin nemam osobne koristi od toga da temelj BHLD2 bude Freespire.
korisnik sam Debiana koji je kvalitetna distribucija, Freespire preporucujem zato sto je vecim dijelom temeljen na njemu, to znaci da je kvalitetan.
pozivam core-team da za pocetak definiraju odredene stvari (ne neke veoma opsezne) koje remaster distribucija treba imati, ja cu se potruditi da Freespire to ispuni.
Koja je najnovija verzija Freespire? Skinuo sam Freespire 1.0.13 i na njemu se nalazi KDE 3.3.2 Osim toga mi nije prepoznao grafičku (Radeon RV350) pa sam morao startati sa vesa drajverom.
Ja sam radio sa Freespire OSS (1.0.14) iz razloga sto ne sadrzi alate koji se placaju. Meni uredno radi, KDE je takoder 3.3.2. Najnoviji Freespire imas, 1.0.13.
Inace, ciklus izlazenja Freespirea je svakih 3-8 mjeseci.
Sorry buraz, nit zelim podcjenit tvoj rad, niti te isprovocirat ili povrijedit u bilo kojem smislu, al izgleda da ovdje bas niko gives a shit about freespire
Ne bih se slozio, meni je Freespire veoma privlacan distro kao sto je bio i Linspire, jedva cekam novu verziju!
Btw, insomniac, svidja mi se tvoj rad na wikiju i sto si konstantan, samo molim te da procitas malo o wikiformattingu tako da ti stranice budu preglednije, jedan crash-guide koji sam nekad davno napravio ima ovdje: http://dev.linux.org.ba/wiki/index.php/Prelim
To je work-in-progress ali ima osnove koje ce ti dosta pomoci
P.S. Moram napomenuti da ESR radi na Freespireu od nedavna takodjer.
Drago mi je sto sam potakao ovu raspravu. Sto se tice rada oko Freespire-a, tek se zagrijavam:)
Kao sto sam prije rekao, pozivam zainteresirane da mi se pridruze oko izmjena i poboljsanja Freespire distribucije, komentari/ideje/prijedlozi su itekako dobrodosli, dakle nesto tipa: ukljucenje/izbacivanje paketa, izmjene, sto mi se svida/ne svida, itd. Napominjem da takve stvari nisu izravno vezane za Freespire, nego za slijedecu inacicu BHLD-a, tj. na taj nacin ce se stvoriti slika koja bolje (u detalje) opisuje kako bi iduci BHLD trebao izgledati.
probao, extra look, extra instalacija, extra licencirani codeci/jave etc, problem je što mi nije baš dobro radio na laptopu, pa sam odustao btw ubuntu mi je na laptopu za 10, vidjeću sad ovu mandrivu 2007…
na desktopu ga nisam mogao instalirati 256 minus 8Mb RAM-a… javlja error 28, mrsko mi bilo googlat…
point: sačekaću 2.0 možda bude bolje, inače everaldo’s ikone/style su najjače - što linux comunnity može ponuditi trenutno, a vidjećemo icon-kingove oxygen…
sve u svemu ima extra stvari koje bi se mogle inače iskoristiti za poboljšanje userfriendly linux distros
Nekidan je izasao Freespire u inacici 2. Jos je uvelike u fazi testiranja ali se ipak krece:) Pokazatelj popularnosti je distrowatch.org (Freespire je sada na 17 mjestu, ne tako davno je bio na 25-om). Stavio sam post na Freespire forumu da nedostaje informacija o remasteringu pa cemo vidjeti sto ljudi kazu:)