Frekvencija na 2.4 GHZ

Sa obzirom da su Nermin Batalovic i Hadjimahmutovic Nedim nedavno od CRA trazili dozvolu za koristenje frekvencije na 2.4 ghz moram da obavjestim sljedece> Naime danas sam razgovarao sa velikim prijateljem koji je dugogodisnji clan radioamatera te koji je napravio zapazene rezultate u toj oblasti o tom zahtjevu i on mi je rekao da je tu licencu jako tesko dobiti jer je to standardna frekvencija radioamatera… Good luck …

NE TREBA VAM LICENCA ZA 2.4 Ghz :)))))
To je frekvencija koja nije regulisana …
Evo kod nas imas cijelu “mrezu” bezicnih signala … i internet klubovi se medjusobno povezuju, a da ne pominjemo jedno 3 internet provajdera koji imaju svoju mrezu “razvedenu” po cijelom Sarajevu. A inace u Evropi 2.4Ghz je slobodna frekvencija.

Za 2.4GHz netreba nikakva licenca, ko sto je hamo reko to je “free” freq.

cya

A zna li ko kakva je kod nas situacija glede 5 GHz spektra?

5GHz koliko ja znam je dodjeljen nekom provajderu … koji koristi 2.4 :))))) jer mu je valjda preskupa oprema za 5 ghz :slight_smile:

** editovano: umjesto 5Hz trebalo pisati 5GHz :slight_smile: **

Kemo molim te da ne pricas gluposti! Kakva licenca? Nista u moje ime nikada vise ne govori! Naravno da je slobodna i otvorena frekvencija, i mi smo dobili samo potvrdu da je i mi mozemo koristiti, kao i citav svijet. Zato se kani tih, maloumnih ideja, i ciljeva da me ocrniš.

+sve+

Ma nisi norm…

Mislio sam a i vladao sam im informacijama da je to klasična readioamaterska frekvencija koju je teško dobiti… Zahvaljujem se svima na prosvjetljenju…

www.lugbih.org || lugze.org is dead[b]

Hahahahaha Kemo. Ovo ti je dobro![/b]

S obzirom da se raspravlja o 13cm opsegu, interesantno je spomenuti da je navedeni poprilicno sirok, sto zna svako ko se imalo razumije u fiziku. Sirokopojasni wireless uredjaji koji na 2.4GHz (tacnije iznad 2.455GHz) s obzirom da su u cijelom svijetu frekvencije izmedju 2.4 i 2.455GHz rezervisane za satelitsku komunikaciju i satelitske linkove izmedju satelita i zemaljskih stanica / repetitora. Od 2.455GHz pocinje dio opsega koji koriste klasicni wireless uredjaji. Vec dugo vremena pred medjunarodnim sudom traje spor izmedju ARRL-a (koji ima ulogu Sekretarijata IARU-a / Medjunarodne radioamaterske unije) vezano za nedopusteno koristenje radioamaterskog opsega u komercijalne svrhe. Medjutim, kako je vec bruka opreme proizvedena i nemoguce je iz raznoraznih razloga povuci istu iz upotrebe, dogovoreno je da se wireless transmiterima snaga limitira, tako da onda pocinje prica o “dometu” wireless uredjaja, koja naravno nema nikakvog uporista u teoriji prostiranja radio talasa.
U glavnom, CRA ce imati posebnu direkciju unutar direkcije za radio spektar (barem kako sam ja jutros saznao u tel. razgovoru) koja ce biti zaduzena samo za wireless, iako trenutno moze raditi ko sta i kako hoce. Naravno, dozvoljeno je kupiti licnu opremu i koristiti, medjutim za postavljanje mreze AP-a potrebno ce biti dobiti saglasnost.
Sto se tice 5GHz, radioamaterima je dodjeljen spektar izmedju 5.650 - 5.800GHz. Ostatak je ostavljen unaprjed za komercijalne sluzbe.

Toliko od mene, da ne bude kako Kemo prica gluposti :slight_smile:

P.S. Trenutno je izdavanje svih vrsta SAGLASNOSTI za nekomercijalno vrsenje usluga u CRA besplatno, dok se naplacuje zakup frekvencija za javno emitovanje radiotelevizijskog signala uz obavezno atestiranje opreme.

Što ti je radioamater… i to vrhunski… tnx