Posjeduj Linux, Mandrake 8.0 zanima me kako da omogucim ftp pristup na masinu npr (da user koju posjeduje shell da moze preko ftp-ea da prebacuje podatke)
Ako nije nekome tesko da mi ovo pojasni malo…
Hvala !
Edin K.
wu-ftp: nemoj ga koristiti
proftp: bolji, ali najbolje da pogledas
informacije na:
SSH (i sftp)
Pogotovo stranicu 4.
Mislim da je dobro da se predje na ssh
sa telneta i ftp-a
Predlazem ti da koristis proftpd !!
Treba da dodas user-e koji ce imati access na tvoj PC i da naravno startas proftpd ( ako nije inetd onda pisi proftp u command line ili proftpd -c /gdje se file nalazi ). Nazalost proftpd je prilicno komplikovan sto se tice configuracije ali bi default instalacija omogucila access svim user-ima u njihove home kataloge. Jedino sto bi ti preporucio da dodas u proftpd.com fil ( koji se nalazi u /etc/proftpd.con …barem je kod suse u tom katalogu ) je DefaultRoot ~ ili ako je vec tamo da sklonis # ispred njega.Stim dodatkom ces zatvoriti user-e u njihove home kataloge.Nadam se da ce ti ovo pomoci !
[ This message was edited by: sahbaz on 2002-05-01 11:49 ]
Da li Bono/posjetioci misli/e da bi bilo interesantno da napisem/mo jedan mali howto upravo o proftpd. Nista komplikovano… jednostavno od instalacije do stimanja anonymous i user access-a, resume download/upload hide funkcija itd . Odgovorite na ovu temu i pokazite ako ste zainteresovani ili ne!
…od glave visak ne boli… ( :
Meni zvuci kao dobra ideja!
Uskoro stize jedan mali howto o proftpd.
Proftpd je veoma kompleksan ali vecinu objasnjenja mozete naci na Proftpd site Gdje ce se objaviti jos neznam ali bi mozda bilo najbolje da se stavi na start.linux.org.ba ili na howto.linux.org.ba.
[ This message was edited by: sahbaz on 2002-05-10 11:43 ]