FTP pristup sa PC windows na PC linux

Pozdrav!

Trenutno sam preko rutera povezao pc sa windowsom i pc sa linux-om (open Suse 10.2). Oba pc-a su na internetu.

Ono sto me zanima je sta treba od postavki na pc-linux podesiti da bi preko pc-windows , koristeci FTP program(Total Commander) mogao uci u pc-linux…naravo koristeci name kao root i password koji sam upisao prilikom instalacije.

Namjera mi je napraviti server u koji cu moci da se konektujem sto iz lokalne mreze preko rutera, tako i preko neta sa drugog PC-a.

Otvorio sam port 21 i 23 u ruteru prema ip adresi pc-linux.

Hvala!

Zato moras na linux pc-u postaviti ftp server. Pokushaj sa proftpd.

[quote=necko_sa]Pozdrav!

Trenutno sam preko rutera povezao pc sa windowsom i pc sa linux-om (open Suse 10.2). Oba pc-a su na internetu.

Ono sto me zanima je sta treba od postavki na pc-linux podesiti da bi preko pc-windows , koristeci FTP program(Total Commander) mogao uci u pc-linux…naravo koristeci name kao root i password koji sam upisao prilikom instalacije.

Namjera mi je napraviti server u koji cu moci da se konektujem sto iz lokalne mreze preko rutera, tako i preko neta sa drugog PC-a.

Hvala![/quote]
evo pogledaj ovo uputstvo, ako gdje zapne javi

http://en.opensuse.org/FTP_Server_HOWTO#vsftpd

ovo u sivim poljima kucaš u konzoli kao root, ako si snimio KDE (konsole) ili GNOME (gnome-terminal), i to kao ‘root’, da bi postao root, kad otvoriš konzolu kucaj ‘su -’ pa šifra, pa neka komanda

linije je zakomentarisana, odnosno nešta je zakomentarisano ako ima ‘#’ ispred sebe

#ovo je komentar
nije komentar

malo iskusniji linux useri uglavnom koriste ‘vim’ editor

su -
vi /etc/vsftpd.conf

a probaj ovo dok ne naučiš vi
sudo kate /etc/vsftpd.conf #KDE
sudo gedit /etc/vsftpd.conf #GNOME

poslije editovanja vsftpd.conf fajla uradi restart ftp servera sa ‘rcvsftpd restart’

Mislim da je proftpd daleko najjednostavnini

[quote=nidla][quote=necko_sa]Pozdrav!

Hvala![/quote]
evo pogledaj ovo uputstvo, ako gdje zapne javi

http://en.opensuse.org/FTP_Server_HOWTO#vsftpd

ovo u sivim poljima kucaš u konzoli kao root, ako si snimio KDE (konsole) ili GNOME (gnome-terminal), i to kao ‘root’, da bi postao root, kad otvoriš konzolu kucaj ‘su -’ pa šifra, pa neka komanda

linije je zakomentarisana, odnosno nešta je zakomentarisano ako ima ‘#’ ispred sebe

#ovo je komentar
nije komentar

malo iskusniji linux useri uglavnom koriste ‘vim’ editor

su -
vi /etc/vsftpd.conf

a probaj ovo dok ne naučiš vi
sudo kate /etc/vsftpd.conf #KDE
sudo gedit /etc/vsftpd.conf #GNOME

poslije editovanja vsftpd.conf fajla uradi restart ftp servera sa ‘rcvsftpd restart’[/quote]
heheheheh…jes` da nista ne kontam, al haj pokusat cu…

Suse preporučuje i forsira vsftpd, a proftpd je imao nekoliko veoma poznatih sigurnosnih propusta, jeste da su pokrpljeni ali ljudi su izgubili povjerenje u taj komad softvera. Što se tiče podešavanja u principu je dovoljno kroz Yast instalirati paket vsftpd i sve je spremno, samo se logiraš sa svojim Linux username/password.

Evo skinuo sam vsftpd 2.0.5. Mozes li mi onako pojednostavljeno objasniti kako da instaliram ovaj program u pc-linux??

Ne znam ni kakav je smisao ovog pitanja, jer ja kao laik za linux u ovom trenutku ne mogu vise od ovih shvatanja. :slight_smile:

necko_sa,
vidi, ‘vsftpd’ ti dođe na DVD-u, znači u menijima nađi ikonu ‘YaST’ i dalje ideš ovako -> Software Management -> Search -> vsftpd -> Accept

probaj se logirati ftp-om na tu mašinu

‘ftp localhost’ ili ‘ftp IP adresa’

ps:
šta si odabrao prilikom instalacije, KDE ili GNOME? neke komande koje ti budemo govorili se kucaju u tzv konzoli/terminalu (jedno te isto)…

ako si na KDE-u onda pritisni ‘Alt + F2’ i upiši ‘konsole’, pritisni ENTER, u konzoli kucaj 'sudo kate /etc/vsftpd.conf’
ako si na GNOME onda pritisni ‘Alt + F2’ i upiši ‘gnome-terminal’, pritisni ENTER, u terminalu kucaj ‘sudo gedit /etc/vsftpd.conf’

znači kad ti npr kaže neko kucaj ‘rcvsftpd restart’, to kucaš u konzoli, ako ti kaže da nešto uradiš kao root (administrator) onda prvo u toj konzoli kucaš ‘su -’ pa će ti biti zatražena šifra i onda nakon toga kucaš komandu…

edit: pisalo /etc/vsftpd, a treba /etc/vsftpd.conf, pardon