Fundamentalne stvari GNU/Linux - a

Ko boga vas molim da mi neko objasni sljedece stvari, koje
su mi kljucne za prelazak na Linux.

Dakle radi se o GNU/Linux-u.Linux je jezgra ili kernel i to mi je jasno,dok je GNU skup programa i alata koje mozemo koristiti.

Sad mene zanima sljedece,da li su i graficka sucelja kao sto je KDE ili GNOME takodjer GNU,dakle da li su to specijalne aplikacije pod GNU projektom ili je to nesto drugo.

Dalje me zanima,koja je razlika izmedju XWindows-a i grafickih sucelja,ja znam da nam XWin sluzi kao server koji nam osigurava rad GUI-a.
Pa da li je sam GUI npr kao KDE-e dio XWin-a ili je to za sebe prica.

Dalje ja sam zakljucio sljedece,da li je to tacno vi mi recite.
Svaka districbucija Linux-a ima kernel,ima xWindows i ima GUI kao npr KDE.Da li je to tacno.
Ako je tacno,onda sam zakljucio da se u biti distribucije sastoje od ovih dijelova ali razlika u njima je ta sto nude razlicite vrste alata ili programa.
Npr,jedna distribucija nudi jednu vrstu programa za pisanje teksta dok druga moze da nudi istu ili neku drugu vrstu tekst editora.I tako dalje,dakle samo razlika u programima.

Dalje sam vidio da SUSE distribucija nudi izbor GUI-ja mozes izabrati npr KDE,GNOME ili neku trecu.Da li je kod svake distribucije tako.
I da li postoji odredjen broj standardnih sucelja ili toga ima koliko zelis.
I da li postoje razlicite vrste XWin-a,nemislim na verzije,vec mislim na to kao sto postoje razlicite vrste web browser-a,npr. IE,Mozzilla itd.

Ukratko,molio bih nekoga ko ima volje da mi objasni fundamentalne stvari
oko linuxa distribucija i xwin-a i grafickih sucelja,samo da dobijem osnovnu sliku pa da mogu konacno preci na linux.

Nemoj se uvrijediti, ali tvoj post mi djeluje kao troll. Kako nekome može biti važno šta je kernel i šta je dio čega za prelazak na Linux? Jednostavno downloaduj BHLD, koristi i javi nam šta misliš.

Pa meni je vazno da skuzim fundamentalne stvari,jer sam pokusao koristi jednom Linux i malo sam se izivcirao jer se nisam mogao snaci tek tako.
Iako postoje HOWTO oni mi jednostavno nisu dobri, jer ne objasnjavaju ovo sto ja trazim, po meni su dobri jedino za rjesavanje konkretnih problema.
Dakle trebala bi mi mozda neka knjiga, jer jednostavno nezelim raditi napamet i svrljati okolo i uciti tako,treba mi nesto sto je sistematski i redom objasnjeno.Ali sad ne knjiga tipa recimo koja objasnjava promijeniti pozadinu i to,vec mi treba nesto sto ce me uvesti u sami sustav Linux od fundamenta, instalacije pa do podesavanja i tih stvari.
A ne ja sad uzmem HOWTO pa ovo ovako pa ono onako pa nepoznati pojmovi,pa jedan HOWTO objasnjava neke oblasti pa trazi drugi za nesto drugo itd…
Dakle za nuzdu bi ja sad znao snaci,ali jednostavno nije mi to to,zelim uci u dubinu materije.
Dalje sto sam skuzio je to da Linux nudi ono sto MSWin ne nudi a to je podesavanje rada samog OS-a,pa bi zelio i to da naucim.

Sto se tice BHLD nemam jos nikakvo posebno misljenje jer ga nisam probao,ali vjerujem da je to dobar projekt i mislim ga probati.
Dalje me zanima kako doci do CD-a 2 dana,jer sam vidio na sajtu da se trenutno neisporucuju CD-ovi,jer su na godisnjem.
Da li se moze kupiti mozda u Zenici ili Travniku u nekom shopu.

Pozdrav prijatelju,

Ukoliko si u Zenici ne bi bilo nikakvih problema da se dogovrimo oko CDova i da otome malo pročavrljamo uživo. Javi se ne mail.

Lijep pozdrav

U sustini to ti je tako, znaci i KDE i GNOME su ti skupovi paketa izdani pod GPL (GNU) licencom, a kernel ti je jezgro samog operativnog sistema koji se brine da to sve bude na broju… Vecina poznatijih distribucija nudi window menagere kao sto su : KDE, GNOME, Blackbox, Openbox, Fluxbox, WindowMaker i druge… , a da bi oni radili brine se X server na koje se “kaci” svaki od ovih window menagera.

Uzmi i koristi linux ako te zanima pa ces skontat sva ta pitanja, jer malo je teze nacrtat rijecima nego pokazati ti uzivo kako to sve izgleda …

Neki se možda neće složiti sa mnom:
Ne može se govoriti o tome šta je dio čega. Postoji jedna velika “bara” koda (pool) koja se zove “Free / Open Source Software” u kojoj ima svega, aplikativnih programa, programskih jezika, frameworks, middleware; zrelih i nedovršenih programa; napuštenih i aktivno razvijanih; od Hello World do kompletnih operativnih sistema; programa čija se funkcionalnost dijelom ili u potpunosti preklapa, konkurentskih projekata… Naglašavam: hrpa koda, bilo kome ko nije programer to je neupotrebljivo. Tu se javlja jedan svojevrsni “man in the middle” koji pomenuti kod kompajlira, prilagođava, vrši odabir najboljih komponenti i sklapa funkcionalan sistem, krajnji proizvod. Takav proizvod zatim se uz odgovarajuću cijenu nudi korisnicima. Sam kod je slobodan (besplatan), njegova primjena nije. Ovu ulogu uglavnom vrši distribucija.

Drugim riječima, uzeo si kompletno pogrešan pristup, ne možeš “shvatiti” GNU/Linux jer GNU/Linux kao neki konkretan sistem ne postoji ništa više nego što postoji konkretan sistem “matematike”. Ima nekih stvari koje neki pravo pametni ljudi mogu skontati, velika većina smrtnika ne treba da razmišlja o tome nego da koristi finalni proizvod. Konkretno, ti nama trebaš reći koji su to howto-ovi koji ti nisu pomogli i gdje su ustvari nastali problemi. Ako si kupio Linux od firme SuSE, trebaš se obratiti njima za pomoć. Ako si platio podršku, trebaš se obratiti firmi za podršku. Toliko, ne znam šta ti još mogu reći.

linux, ako si u Sarajevu, ja imam dosta knjiga o Linuxu u elektronskom formatu. Javi se na private.

Ok hvala vam na trudu,nesto sam skonto a nesto cu skontati kad pocnem koristiti.Ali ovo pitanje sto sam postavio i prije sam postavljao i niko mi nije mogao dati pravi odgovor,vjerovatno zato sto Linux nije konkretan proizvod kao Win,u biti ono sto si ti rekao Vedrane.
To Vedrane sto si pricao u vezi smrtnika,ja bi volio da sam jedan od njih i nebi se opterecivao,ali naime bavim se programiranjem ali eto jos nisam koristio Linux pa zato zelim u dubinu da ga skuzim.

[quote]Neki se možda neće složiti sa mnom:
Ne može se govoriti o tome šta je dio čega. Postoji jedna velika “bara” koda (pool) koja se zove “Free / Open Source Software” u kojoj ima svega, aplikativnih programa, programskih jezika, frameworks, middleware; zrelih i nedovršenih programa; napuštenih i aktivno razvijanih; od Hello World do kompletnih operativnih sistema; programa čija se funkcionalnost dijelom ili u potpunosti preklapa, konkurentskih projekata… Naglašavam: hrpa koda, bilo kome ko nije programer to je neupotrebljivo. Tu se javlja jedan svojevrsni “man in the middle” koji pomenuti kod kompajlira, prilagođava, vrši odabir najboljih komponenti i sklapa funkcionalan sistem, krajnji proizvod. Takav proizvod zatim se uz odgovarajuću cijenu nudi korisnicima. Sam kod je slobodan (besplatan), njegova primjena nije. Ovu ulogu uglavnom vrši distribucija.

Drugim riječima, uzeo si kompletno pogrešan pristup, ne možeš “shvatiti” GNU/Linux jer GNU/Linux kao neki konkretan sistem ne postoji ništa više nego što postoji konkretan sistem “matematike”. Ima nekih stvari koje neki pravo pametni ljudi mogu skontati, velika većina smrtnika ne treba da razmišlja o tome nego da koristi finalni proizvod. Konkretno, ti nama trebaš reći koji su to howto-ovi koji ti nisu pomogli i gdje su ustvari nastali problemi. Ako si kupio Linux od firme SuSE, trebaš se obratiti njima za pomoć. Ako si platio podršku, trebaš se obratiti firmi za podršku. Toliko, ne znam šta ti još mogu reći.[/quote]

Malo mi zvuči to ko da Microsoft reklamira Linux.

Mislim da je to pogrešno. Postoji nešto kao Linux filozofija, dio te filozofije je otvorenost i koda i informacija.

Forum je malo pogrešno mjesto za te informacije, ali pitanje je dobro.

linux, tebi bi preporučijo jedan projekt gdje možeš naučit malo o unutrašnjosti linuxa, tj. LFS, Linux From Scratch. Radi se o kompiliranju kompletnog (malog) linux/gnu sistem. Nije težak za pratit i možeš prilično dosta naučit. košta samo malo vremena.

Inače ti preporučujem slackware, jedna distribucija prilično jednostavna u konstrukciji i dobra za početnike.

Pozdrav.

E hvala jos jednom ljudi ,nabavio sam SuSe 9.1 pa cu krenuti sa radom,zahvaljujuci gomezu koji je ljudina,eto samo da se zna.

Nisam htio da zvuči kao da tražim pare za neke informacije :slight_smile: Bože sačuvaj, samo želim reći da je pristup pogrešan i da bih bio otvoreniji da pomognem u vezi nekog konkretnog problema, a o Linuxu se ima svašta čitati mada je najkorisnija praksa u svakom slučaju.

Pristup jeste pogrešan, nisam reko da je nije. Već želim da kažem da se krajnji korisnik softwera (pogotovo slobodnog) netreba gledat kao glupa ovca. Iz tog pogleda korisniku postaje bit svedno dali koristi Linux ili Windows ili nešto drugo.

Nemora se bit pravo pametan da se shvati kako funkcioniše Linux tj. unix. Ja sam dokaz za to :D. Unutrašnja konstrukcija jednog Unixa tj. Linuxa je prilično jednostavna. Zašto nebi svaki korisnik Linuxa znao šta je kernel, šta je c-biblioteka, šta je c-kompajler, kako funkcioniše init-sistem, Šta je X server, a šta u stvari KDE. Nisu to komplicirane stvari. I sa tim znaljem se približi software tj. linux korisniku na taj način da korisnik zavoli taj software. Mislim da je ključ uspjeha slobodnog-softwera edukacija.

I usput još jedno pitanje na pogrešnom mjestu, radili ko slučajno na prevodu DocBook xsl-stylesheets na naš jezik. Vidim da ima hrvatski i srpski. Bilo bi praktično, pogotovo veliko olakšanje za pisanje Dokumentacije na našem jeziku kad bi postojali ti prevodi.
Malo sam pregledo one HOWTOs na našem jeziku, vidio sam čak jedan u MS Word formatu. Bilo bi fino kad bi ti dokumenti bili u DocBook formatu. Bilo bi lakše i za nove autore, za sad kao jedina pomoć za izbor formata dokumenta stoji: “Izgled prevednog HOWTO dokumenta treba da odgovara izgledu templatea koji je opisan na ovoj stranici”, usput taj link je mrtav.

Pozdrav.