Danas sam nesto pricljiv, elem moj izbor je sveden na 3 (bilo je 4, al nakon sto sam testiro zadnji openSUSE odlucno sam ga se odreko iako mi je to bila prva ljubav):
3. Fedora
Vazda mi bila draga i ostala, volim je cesto testirat jer su stvarno pioniri za neke novitete koje svi opsteprihvate al ovi prvi integrisu; tako da vec imaju systemd (koji doduse potice od lika iz RedHata ali nije samo njegovo djelo nego suradnja izmedju Novella, Intela, Nokie i jos mnogokojih). Pored SuSEa prvi su ubacili GNOME3 i to poprilicno brzim tempom. Package manager jeste shitty al na sve se insan navikne. Trenutno je vrtim na laptopu i mislim da cu je jos malko utabanat, ko zna, mozda i ostane neko duze vrijeme (il dok ne budem moro sta konkretno radit na laptopu).
2. Debian
Ima cudnu raju priznajem, al je najprostranjeniji free server distro i za to sluzi vise nego dobro. Dosad sve sto sam trebo sam narikto na njemu server-side i radi besprijekorno. Ako ga malko pripazis, pripazice i on tebe, a meni bitne stvari uvijek drzi updated.
1. Slackware
King. Koristim ga na poslu za development (-current) i pored povremenih glavobolja oko nepotrebih gluposti (i.e. mysql workbench) za mene najjednostavniji distro za koristit. Na Slacku sam naucio vise neg na bilo kom drugom distru (ukljucujuci pisanje BSD-style init skripti, potrebne osnove basha, koristenje bitnih alata tipa sed, awk i cak do odredjene mjere perl). Naucio sam pravit pakete za ovu distro i cak imam dva slackbuilda koja aktivno odrzavam i moram rec da je poprilicno uzivancija. Slack je jedini distro u kom ti je drago da cackas i rijetko moras instalirat alat X jer skoro svi potrebni alati dodju sa full installom.
Pored ove tri nerijetko odlutam u BSD vode pa budem redovno opsjednut OpenBSDom i uvjeravam svijet oko sebe da je to jedini pravi operativni sistem. Onda se malko ohladi glava pa postimam stagod na FreeBSDu i uvijek se obradujem kad nastimam X na ovom sistemu
Elem tako, to bi bili moji top 3. Naravno kao i svaki ninja na ovom forumu, oprobam nove verzije Ubuntua, ponekad naletim na neku koju bi mogo koristit al pozelim cackat i onda se Ubuntu i ja posvadjamo Kad izadju nove verzije openSUSEta oprobam i njega (tesko se odrec prve ljubavi) al je to svjetlostnim godinama daleko od onog dobrog starog SUSEta koji je nekad bio.
I tako, tri sfere (work, more work and play) tri distribucije (Slackware, Debian i Fedora).