Gamad iz Microsoft-a

Znam da je lose padati u flame, ali jednostavno sam jutros pravo iznerviran. Do sada nisam imao nista protiv Microsoft-a, velika kompanija, zaradjuju bruku love, bore se da zarade jos vise (kapitalisticko sranje ali hajd, kad zivimo u takvom vremenu) itd. Cak sam nekad davno imao i onaj njihov cerifikat MCP (znam, grozno, ali bio sam mlad i tada su jos i bili normalni - vrijeme win95).
A onda jutros citam da je onaj supacki kapital od 50 miliona $ investiran u SCO u stvari MS-ov. Jos i prije sam sumnjao da je upravo MS nahuskao SCO na tuzbu (jer su bas tada postali SCO-ov dionicar) ali ovo jutros je cisti dokaz. Kao prica je da nisu oni da je sve normala. A otkud da Kanadska banka ulaze u SCO? NIkakve veze na prvi pogled, ali ako znate da je glavni ulagac u toj Kanadskoj banci MS Kanada onbda su stvari malo jasnije. A ona druga firma onaj joint kapital ili kako se to vec zove, heh tu je opet jedan od ulagaca MS.
Potpuno mi je nevjerovatno da se mogu tako ponasati, da ce sve ucinili ne bi li zastitili svoje pare. Pa onaj konj Gates ima neznam ti kolko milijardi dolara. Sa tim bi mogao Afriku hranit dvadeset godina. ALi jok daj njemu jos, hajmo sjebat Linux, ono malo ljudskog zajednistva koje je ostalo na ovoj jadnoj planeti.
Iznerviran sam malo je reci. Od danas MS ima jednog smrtnog neprijatelja vise…

HURA… dobrodosao u klub… na pravom si mjestu ( iako ne znaci da smo svi neprijatelji MSa )…

ICE

kasno se ukljucujem, mozda ova diskusija nije vise aktuelna…ko ce drugi
nego Microsoft…ma ja mislim da ce to IBM narednih godina morat sve povalit sa novom nekom platformom…tu je INTEL x86 najgora stvar jer je prirodni saveznik uvijek gladnog Microsofta…

istina da je INTEL microsoftov partner, ali ipak oni ne tjeraju druge firme da uniste open source zajednicu tako sto ce reci da je zajednica ukrala neki software ili nesto slicno…

U pravu si :smiley: Na zalost nemamo bas puno izbora kad je hardware u pitanju :cry:

Ma cista konkurencija u odnosu dvije firme, s time da Micro$oft uzima open-source zajednicu kao neku jako konkurentnu firmu. Osim toga, ni Intel nije cvjecka; svi znamo sta je radio AMD-u, Cyrix-u, nekada Zilog-u (jel se neko sjeca ovoga ?). A i pitanje Alphe je rijesio na lijep nacin, pokupujuci sve moguce inzinjere. Gdje ovo sve ide, nemam pojma.

haHAHA… pa Boze mili… sve firme se nalaze u Americi a tamo vlada teski kapitalizam… ko ima pare ima i moc… ja sam se i sam uvjerio da Microsoft doslovce unistava firme koje predstavljaju bilo kakvu konkurenciju… recimo programer iz Borlanda… otisao je na rucak sa nekim tipom iz Microsofta i od tada ga vise nikad nisu vidjeli u Borlandu niti blizu njihove zgrade…

sto se tice hardware.a, nazalost na ovom podrucju ne postoji neka “open hardware” zajednica koja proizvodi cipove i distribuira ih dzabice… alternativa je sve manje, jer Cyrix je vec odavno historija, a nisam primjetio da se na trzistu pojavila neka nova firma koja bi proizvodila procesore… osim ako mozda TI ili AnalogDevices ne pocnu praviti procesore za PCove… :slight_smile:

Pozdrav

ICE

Iskreno za AnalogDevices ne znam, a sto se tice TI-ja, mislim da im je ovo trziste poprilicno dosadno. Zar nije jednostavnije raditi patente (sto i rade, ukljucujuci i IBM) i masno ih prodavati Intelu i ekipi. A Borland, mislim da polako, ali sigurno ide u vjecna lovista. Svi znamo da je nekada Microshit pratio Borland, kod sada je situacija drugacija. Dolaze drugi, u obliku GCC ekipe, koja se, bojim se, i ne da tako lako pokupovati (ironija, dosta ljudi iz Microshita u slobodno vrijeme radi na open-source projektima, pod drugim pseudonimima, sto je i noramlno). Dovoljno je pogledati imena (valjda prava) ljudi koji su kucali gcc pa da bude jasno.

Nisam više ni sam siguran kada sam slušao da će se AMD i IBM udružiti u razvijanju procesora u cilju suzbijanja Intelove dominacije. Koliko znam prezentirali su već neke tranzistore koji su mnogo manji nego inaće… Ne sjećam se gdje sam to čitao…

[quote] recimo programer iz Borlanda… otisao je na rucak sa nekim tipom iz Microsofta i od tada ga vise nikad nisu vidjeli u Borlandu niti blizu njihove zgrade…
Pozdrav

ICE[/quote]

Dobro da još neko na ovom forumu ima smisla za šalu :28:

imam ja smisla za humor Babysitteru, ali nazalost - to je istina prica… hoces da ti navedem ime? ( ja radije nebi )…

sto se tice onih hardwareskih firmi koje sam gore naveo, obe se bave proizvodnjom raznih chipova ( DSP, µC, itd ), ali isto tako mislim da nema sansi da udju na to trziste… pojeli bi ih ovi veliki prije nego sto bi prodali 100 procesora… to je ono najzalosnije, covjek nema nikakvih alternativa osim mozda “sjedi i placi”…

Pozdrav

ICE