Gasolizovani cgi

Svi znamo sta je CGI. Upotrebljava se gdje treba i ne treba, a iskoristen je raznim jezicima. Interpreterskim pretezno. No to mu ne daje neka ogranicenja, jer se moze pisati i jezicima koji na kraju nesto spljunu u obliku binarnog fajla (a.k.a. kompajlerskim jezicima - glup naziv, znam). Sta vise, i stari dobri assembler se moze strpati u taj kos. Vidio sam primjera uradjenih u raznim assemblerima, pa rekoh, sto ne iskoristiti i gas, u kojem niko ziv ne radi sem ljudi koji moraju prckati po kernelu (i to kao krajnje rjesenje kojem prilaze sa litrima znoja na celu) i onih koji nam daju sve sporiju i sporiju verziju gcc-a.
Ono ko fol, popularizacija gas-a.

http://code.linux.org.ba/razno/asm-cgi.tar.bz2 je link sa kojeg mozete skinuti nakupinu gas koda.

Pokrenite make, dobicete asmcgi.cgi, i smjestite u cgi-bin direktorij. Uslov je naravno, apache ili neki drugi http server. Ostalo, nema ostalo, igrajte se dok server ne krepa :slight_smile:

PS.
za one koje interesuje, morao sam koristiti ‘-W’ flag da uklonim upozorenja o viselinijskim stringovima. Pisati string u vise linija koristenjem ‘’ karaktera je ok, samo sto ga printf ispise kao ‘n’ (bukvalno). Minus za komunikaciju gas-libc. Ovo se moze srediti koristenjem kernelovog interrupta (znaci izbaciti upotrebu libc-a) ali to je prica za drugu temu.

Pozdrav
Sanel