Gates: Vlasnicki softver nikada nece prestati postojati

Bill Gates strikes again :smiley:

Gates to free-software makers: Keep the day job
Published: September 15, 2005, 7:25 AM PDT
By Mike Ricciuti and Martin LaMonica
Staff Writer, CNET News.com
TrackBack Print E-mail TalkBack

Microsoft Chairman Bill Gates met this week with CNET News.com in conjunction with the company’s Professional Developers Conference. In a conversation that covered topics ranging from Windows Vista to Google APIs, Gates also touched on the hot-button issue of free versus commercial software.

Q. Looking at the open-source world, there’s this movement away from selling licenses toward selling support. A lot of people are participating in that, and you have been skeptical. Why? Do you think that’s fundamentally the wrong model?
Gates: The industry will always be a mix of free and commercial software. So there will be a balance between those. I think that we are going to have a lot of both. There are some zealots that think there should be no software jobs, that we should all, like, cut hair during the day and write code at night.

Should you take some of those extreme views, I think it’s easy to say that’s not right. There are things like compatibility and 24-hour support and taking big leaps like IPTV or speech recognition. The painstaking work over a decade that you have to do that costs hundreds of millions or even billions of dollars. That’s the commercial side. It’s good at hiring people and selling licenses and taking the risks that go with that.

I’ve always believed in low-cost, high-volume. It should be a cost that’s so obvious that you should spend, because it saves you on personnel time, hardware, communications costs, which are gigantic when compared to the price of packaged software. That cost is almost a rounding error. The value you get out of the system is a lot larger than that. I don’t just believe in a single model. There’s a lot of neat things that can be done. But I don’t think that someone who completely gives up license fees is ever going to have a substantial R&D budget and do the hard things, the things too hard to do in a university environment. But that’s OK. There will be a commercial software industry, hopefully, with companies that take the long-term approach and make the investments that drive those new breakthroughs.

Cijeli intervju http://news.com.com/Gates+on+Google+What%2C+me+worry/2008-1082_3-5863514.html?tag=nl

ma stoka od lika … nije nikad cuo za to da neki ljudi vole pomagat svima ostalima tako sto im daju nesto djaba…ili im barem pokazuju kak su to uradili … stocar…

well… sudeci po tome, ja se uvijek zapitam kako ljudi u MS rade… da li jedni drugima daju savjete ili razmjenjuju iskustva :wink: ali kakav im je software - za razmjenu iskustava su izgleda tek nedavno culi :wink:

Pozdrav

Ice

Klasična strawman (lutka od slame) demagogija :slight_smile: niko u free/open-source software community-ju ne tvrdi da sav software mora biti free. Upravo se većina slaže s njim, da neka osnovna infrastruktura (tj. operativni sistem, protokoli, formati datoteka) treba biti slobodna, kao i software koji je dosegao određenu zrelost i više se ne razvija (web browser, office itd.), a stvari čiji uspjeh ovisi o inovacijama i uloženom trudu npr. igre će uvijek biti pretežno komercijalne.

Ono što je dobra vijest je da se Bill Gates sada lagano počinje slagati sa nama :wink: recimo nije nijednom upotrijebio riječ “communist”.

upravo tako. poenta je ne sprjecavati razvoj, a normalno da treba nagraditi ljudski trud.

iako mislim da mi na Balkanu nikada necemo u potpunosti shvatiti open-source ideologiju jer ce kod nas uvijek postojati “softver ispod standa”.

Postojanje komercijalnog softvera i slobodnog softvera je neminovno jer oni zapravo unapređuju jedan drugog. Dakle ako Microsoft napravi nešto revolucionarno na Winodws-u, Linux će težiti k tome da napravi nešto još bolje i obratno.

Sve je to do socio-prihološkog aspekta korisnika računara. Iskreno mislim da je meni kod GNU/Linux-a najbitiniji faktor osjećaj slobode.

I zabave … a i jednostavno zbog nekih potreba … da zadovoljim svoju zudnju za pravljenjem zaje*ancija u Allegru ili da prckam sa pygtk-om etc … nekom se jednostavno windows od xyz$ ne isplati.

Mada, stvarno, free software je otkacen u jednu ruku. Ovo sto “change” rece - “Ljudi vole pomagati” - je smijeshno moram priznati. Nije Gates mislio na pomaganje kad je rekao “Shisha se danju, nocu pishe code” - mislio je na ljude sa poremecenim socijalnim zivotom koji se onda najbolje ispolje upravo u radu za OpenSource “scenu” pishuci besplatan code - radeci za dzaba. Nisu samo oni tu … Neki ljudi vjezbaju na taj nacin… Drugi ljudi pak zadovoljvavaju svoje potrebe za humanoscu …

Ja sam zakljucio da je besplatan kod, gnu, opensource i tako to - filozofija. Bill Gates je tipican kapitalista i filozofija ga jednostavno ne interesuje jer se ne radi o $$$ …

Kao konacan zakljucak namece se da besplatan softver ne pripada vremenu u kojem se pojavio. Da je Aristotel ili Platon pisao besplatan SQL server niko se ne bi cudio … Medjutim, danas, kada ljudi prodaju majke i djecu, errr, Amerika i tako to — open source izgleda otkaceno … Linux je filozofija. Filozofija je ljubav prema znanju - mudrosti - teznja prema istom. To je i linux, zar ne?

Da josh malo dodam, neki ljudi zloupotrebljavaju filozofiju … Isto to se deshava i sa linuxom. I tako dalje i tako dalje… To sto je Gates rekao u ovom intervjuu, ja sam samo delimicno i nabrzaka procitao, pa, cini mi se da covjek ima pravo - tj. da govori istinu …

Sta ja znam … teska tema !?

EDIT 1:
Bill Gates-a sigurno interesuje ta “frees/os/gnu/linux filozofija” ali samo kada moze da je pretvori u josh $$$ … zanimljiv covjek … zna sta zeli? Inace filozofija kao proizvod interesovanja, cudjenja i “humanosti” - ga ne interesuje .

EDIT 2:
A ta prica da ce komercijalan software ostati zauvijek prisutan je idiotska u jednu ruku. Nista nije vjecno. Mozda dodje komunizam, mozda nas probode intergalakticki autoput — ko zna …
PS: Mislim da nema nista loshe ako nazovesh linuksasha komunistom. Jednim dijelom i jeste komunista cim se bavim linuxom … Pardon, ali tako je.

Složio bih se sa većim dijelom che-ove misli osim na kraju vezano za komunizam. Problem je, generalno, korištenosti tog pojma. Komunizam kao komunizam nije se nikada nigdje ostvario, jer komunizam u suštini predstavlja idealnu formu socijalizma koja nastupa nakon nekih 150 godina uhodanosti socijalizma. Ovo što smo imali/mo/ju je samo zaspljepljenost nekada naših i sada nečijih diktatora i težnja kao uzvišenom cilju da se to postigne - a to komunizam nikada nije bio niti će biti.

Zašto sloboda mora uopće biti povezana sa komunizmom? To je velika glupost.

americka propaganda… remember vietnam :stuck_out_tongue: elem… che je dobro iznio stvar… Gates jeste osoba koja je okrenuta kapitalizmu, ali njihov nacin zivota ih tako formira od samog rodjenja… u jednu ruku - izgraditi firmu iz nicega, zapoceti revoluciju u informatici tj. zapoceti sirenje informatike na sire mase nije mala stvar… Boze moj, ako imam 200 ljudi koji programiraju tj. rade na jednom komadu software.a - ja ih moram platiti nekako, tim osobama nece biti dovoljno zadovoljsto kad vide da su mase ljudi prihvatili njihov software… i oni imaju familije koje moraju prehraniti itd itd… kapitalisticki svijet u kojem ameri odrastaju upravo i navodi Gatesa da su open source pristase poremecene osobe… sa njihovog stajalista to i jesu, ali to je opet stvar zivotnog cilja ( ipak Gates nije psihijatar da moze utvrditi psiholoski poremecaj :wink: ).

sloboda - to je ono sto mi u Europi imamo, ali ne promovisemo koliko ameri. Amerima je, radi njihove historije vazno da su “slobodni”… oni tu svoju slobodu toliko stite i paze i maze da je to za mene stvarno psiholoski poremecaj. malo je off topic, ali recimo da BiH napravi nuklearno oruzje - mi smo odmah prijetnja americkoj slobodi iako smo eto napravili kako bi vidjeli da smo uopste u stanju da ga napravimo ! ali koliko oni te “slobode” imaju, toliko se slazem sa Che.om da Windows jednostavno ne daje tu slobodu. Mozes ti raditi i prckati po sistemu ( najcesce ti ne stoji objasnjeno sta je sta i sta smijes, a sta ne smijes ), ali ko ti garantira da ce se Windows iduci put dici bez problema… Iskreno sa Linuxom znam dokle mogu ici… znam sta mogu cackati, i to meni kao korisniku daje osjecaj slobode… Windows kontrolira korisnika - daje mu na odabir odredjene akcije, ali izmjena sistemskih postavki itd je previse komplikovana…

mah… mogli bi do sutra razglabati… ali u svakom slucaju je OSF dobra stvar jer omogucuje drugima da rade na razvoju novih ( recimo ) tehnologija i da budu inovativni… na drugu stranu - ovi malo malo pa “patent pending :P” juhu… napravio je nesto ali je papak i nece da da i da pokaze kako radi i kako da ga drugi koriste dalje za dobrobit informatike. Ako se radi o komercijalnom software.u koji se razvija po zahtjevu - zasto ga ne naplatiti…

Pozdrav

Ice

Pa ne moramo se odmah vrijeđati :wink: Mislim da je došlo do zabune između pojmova komercijalno i proprietary/closed-source. Naravno da je većina softvera bilo i biće komercijalno jer je u pitanju softver koji se radi po narudžbi, većinom za neke uske krugove npr. knjigovodstveni softver, p.o.s. kase i slično. Ali to ne znači da taj komercijalni softver ne može istovremeno biti pod GPLom odnosno free as freedom. Npr. većina danas popularnih distribucija su “komercijalni free software” odnosno slobodan su softver ali ih ipak neko naplaćuje na neki način… i u tom zecu leži grm u biti.

I miševi otkupe zemlju a mi sa Marvinom tugujemo :smiley: i slušamo vogonsku poeziju :o :smiley:

ali ne smijete zaboraviti niti zanijekati da i na WIndowsu ima free programa. Obicnom korisniku je to dovoljno.

Ali ono gdje open-source pobjedjuje je u tome da ne samo sto imas program besplatno, vec imas i uvid u source kod. sto nas opet dovodi do naprednih korisnika…

IceBreaker, gomez - hvala vam što ste shvatili moju poruku. Slažemo se …

Gomez: ja kad kažem komunizam mislim na nešto jednostavno i ne komplikovano… nikakve pokuse i probe nemam na umu, SSSR ili SFRJ - iako se ponekad mogu pomenuti kao “pokušaj” pa da je nešto u tom pokušaju (pokusu?) i uspjelo … Dakle - ja trenutno kad kažem komunizam mislim na ono “svi smo sretni, svi kuliramo, svi ravnopravni, svi nahranjeni, svi prosvjećeni itd” … Kad pročitam Manifest i nakon što završim čitanje Kapitala, e onda ću da vas mučim sa pravom teorijom :wink: Šala mala .

Opet da dotaknem malo priču o komercijalnom softveru… zašto postoji opensource? To je fenomen po meni. Fenomen koji bi se mogao slatko i dugo proučavati. Zašto je jedna industrijska grana odlučila da bezrezervno dijeli svoje resurse? Zašto se jedan zanat ne krije i ne čuva kao ostali? Kako to da ljudi od monstruoznih škrtica, tvrdica, zelenaša i koječega - postaju humanisti (primjer, Shutleworth “pravi” tj podržava Ubuntu) …

Ono što je sigurno i što je vezano za ovu temu - to je da Gates hoće $$$ i zato mu OS ne leži… Za razliku od njega (komercijalnog sotfvera), svim ostalim (muzičarima, dizajnerima, vozačima - bilo kome) - open source ne šteti već odgovara … I opet i opet i opet, postavlja se pitanje, da li open source i free software zaista koristi onom ko ga pravi?

1. ako je odgovor DA, onda se korist može opet prevesti u neku vrstu $$$ i drugim riječima, open source opet u korijenu ima pare i ljudi koji se bave opensourceom samo imaju drugačije metode od “komercijale”
  2. ako je odgovor NE, onda je open source fenomen. Ljudi rade ne radi sebe, već radi zajednice :idea: dakle filozofija. Filozofija u nauci … Teška tema …

Nažalost, takvi kakvi smo, mi ljudi, nindže lindže, ponekad i spadamo u ono što je Gates rekao … Šišaj danju, radi noću. Ili kako sam ja to protumačio kao poremećaj u socialnom (društvenom) stanju čovjeka. Dok “uzdrmani” pilot može da sruši avion, klimavi hemičar može da uništi zgradu, “opaljeni” roker može da ubije školske prijatelje (ok gledao sam Bowling for Columbine :wink: ), hehe, “poremećeni” programer može da napravi nešto korisno - napiše besplatan softver :wink:

Ovo zadnje je samo odgovor na Gatesovu uvredu. Ne kažem ja da je neko lud ovdje. Ali i ako jeste, na pravom je putu da to svoje ludilo iskoristi na pravi način …

I poslije svega, istorija filozofija nas uči da ono “ludo” (Dionizijsko) u ljudima inače rezultuje nečim novim … Anštajn, Tesla, ovaj-onaj …

Jel tako? Vidite, možda su glavni linuksaši i opensorsaši na zemlji - “ludaci” (u “dvosmislenom smislu”) , poput Tesle koji se uzdržavao od seksa ili poput napoleona koji je imao kompleks niže “visine” (vrijednosti) …

Problem ipak nastaje … svijet može da podnese ludilo jednog čovjeka (opet Tesla - on je uradio nešto genijalno, i svijet je uspio da mu omogući uslove za rad) , ali … nas “linuksaša” je mnogo više … Tu je caka. Možda je taj “stvaralačko-neobuzdavajući-impulsni nagon” na volonterski rad OPASAN ako kriterijum za prilazak takvom

x) nije to što je osoba zaista pametna (opet - kao tesla)
x) već zbog drugih okolnosti/razloga - tipa već pomenuti poremećaji u životu, pa zatim višak slobodnog vremena, želja za povećanjem svoga znanja, želja za druženjem, za ispitivanjem, istraživanjem, eksperimentisanjem, pa i negativnih poput:
špijuniranja, virusa, krađa, “nerviranja”, hakovanja, DoS napada etc (eh, da, nažalost OS omogućava ovakve stvari) …

Mislim da ću jednog dana napisati knjigu o ovome … Jer ništa mi nije jasno, možda mi bude jasnije kad stavim crno na bijelo … Možda je čak i ovo proizvod “kapitalističkog undergrounda” samo da se pomuti mozak ljudima??? DAMN :!:

uaaaaaaaa :slight_smile: ala ovde neko pametuje previse :slight_smile: hehehe … ljudi profit je u pitanju , gdje god se okrenete vrti se neka lova … a sad ako cete vi citav zivot ziviti na zraku to je vec vas problem :slight_smile: ja bi da gricnem malo kesha … “who dares , wins !”

floyyers ako ti se ne svidja tema - nemoj je ni citati… ali nemoj ni postove drugih clanova ovog foruma nazivati pametovanjem… ako je sala ili nesto drugo - nadji bolji nacin da se salis…

recimo ako si programer ( znaci posjedujes odredjeno znanje iz podrucja informatike ) i iskoristis to svoje znanje kako bi napravio “nesto”… kako bi jednostavno napisao komad koda koji eto nije neophodan, ali koristan… ako te zadovoljilo barem to sto taj komad kod radi kako treba, onda ces ga podjeliti sa drugima kako bi mozda i njima priustio to isto zadovoljstvo… i eto samo radi neceg dobrog - neki ce te kapitalac nazivati ludjakom? pa haloo… ako ti komsija gradi kucu i ti mu das cekic kako bi taj komsija nebi morao izmisljati svoj cekic ili alatku, jeli to cin nekog ludjaka? po meni ne… da su svi izumitelji od pamtivjeka pa do danas patentirali svoje izume i trazili licencu za iste - znas gdje bi bili? ma da ne kazem :smiley: uglavnom nebi ovo mogao citati…

“stvaralačko-neobuzdavajući-impulsni nagon” takodjer objasnjava Dr. Sigmund Freud tako sto kaze da osoba posjeduje odredjenu kolicinu energije za razne aktivnosti. Ova se moze koristiti za iste aktivnosti ili se moze recimo susdrzavanjem ( recimo sexualnih ) jednostavno preusmjeriti tj. koristiti za druge aktivnosti. Ja ne znam koje zadovoljstvo pricinja otkrivanje neceg novog, ali eto… pokoji orgazam si mogu ustediti
:lol:

za mene je OSF nesto sto promovira inovativnost! opet bi mogao napisati pricu o cekicu itd, ali ako ja nemam neke vece novcane koristi od toga sto koristim tudji alat, onda zasto ga nebi koristio uz malu zahvalnicu osobi koja je napravila taj isti cekic… po meni nekako “normalno” vidjenje svijeta… ali po svemu sudjeci ( i po the Billu … citaj deBillu :wink: ) za svaki pa i najmanji izum treba ocerupati sve druge koji samo mozda zele da ga kratkotrajno probaju…

Pozdrav

Ice

a i da DeBilu neigra veza dal je unix ili windoza dokazuje da recimo oficce paket postoji i za OSX koji je bsd sistem - zaso?
$$$$$$ :slight_smile:

[quote]a i da DeBilu neigra veza dal je unix ili windoza dokazuje da recimo oficce paket postoji i za OSX koji je bsd sistem - zaso?
$$$$$$ :)[/quote]

Nihad daj malo popravi taj rukopis :wink:

Da, Gates i uopste danasnji svijet zivi samo radi $$$ . Al 'ebiga. “Poroci svjetskih razmjera” su i na drugim stranama / djelatnostima, ne samo u softverskom biznisu.

Mada necemo biti toliko pesimisticni, jel?

http://www.eweek.com/article2/0,1895,1861272,00.asp

Odlicak article Nihade, svaka cast! :smiley: