Cijenjeni,
Imam veeeliki problem. Naime, firma za koju radim posjeduje 2 kompjutera koji bi trebali poslužiti kao Mail serveri ili za Web hosting. Problem je sto ja nemam blage veze o Linuxu a naravno, kao i sve napredno danas, masine rade na Linuxu. Nemojte me samo pitati koji je Kernel ili sl. jer ja pojma nemam sta to znaci. Jedan kompjuter je zeznuo gazda i sada ne mozemo da ga sredimo da radi. Jednostavno, probali smo, obzirom da su kompjuteri isti (Intel NetAppliance …) koristenjem Norton Ghost-a prenijeti sliku diska na drugi kompjuter. Medjutim, nismo uspjeli. Ranije smo imali nakon pojavljivanja LILO boot-a 3 opcije: Linux, Emergency - za povratak na defaultno stanje i BIOS upgrade. Nakon sto smo preslikali disk na pokvareni disk poslije starta kompjutera pojavi se LILO boot. Regularno sve! Ako odaberem linux pocne ispisivati Error 4x04 (nisam siguran da sam dobro zapamtio gresku - broj jer mi kompjuter nije ovdje). Ne znam u cemu je kvaka. Ghost sredjuje sam i particije.
Probao sam naci rjesenje na internetu ali nijedno nisam razumio jer je sve u LINUX terminologiji. Probajte mi pomoci a ja Vam zauzvrat mogu reci samo: HVALA! PRAVI SI JARAN!
Hvala!antilon@ussppiv.org
zamisli jedan ovakav post…:
firma za koju radim posjeduje dva
automobila, koji bi trebali sluziti za
prevoz ljudi (i shefova). Problem je sto
ja nemam blage veze o Mercedesu, a
naravno oba auta su mercedesi.
Nemojte me pitati koji model i koliko
kubika posto ja nemam pojma sta to
znaci.
Jedan auto je zeznuo gazda i sada ne
moze da se voza. Probali smo prebaciti
motor iz drugog auta ali ne radi.
Medjutim kada okrenem kljuc zacuje se
neki zvuk kao “hrmmmmrzzzz!” mada
nisam siguran mozda je “frrrrrzzzmm”
(ne sjedim u autu pa ne mogu provjeriti).
Ne znam u cemu je problem, motor
pokrece auto koliko ja znam.
Budite raja pa pomozite meni i mome
shefu.
Da li covijek moze ocekivati neki odgovor
na ovako postavljeno pitanje?
Nadam se da nisi zaposlen da bi vodio
racuna o racunarima u toj firmi
/safa
Prilicno dobro poredjenje Safa …
Da bi mogao dobiti sto bolju pomoc potrebne su sto bolje i tacnije informacije…
Evo jedan mali primjer koji sam prevodio za BSD sekciju pa pogledaj malo sta sve moze doci u obzir (iako se ovo odnosi na bug-report, ali…) :
http://bsd.lugbih.org/openbsd/faq/faq2.html#2.4
[ This message was edited by: Nihad on 2002-05-29 08:23 ]
Ovo pitanje je vrlo uvrjedljivo za mene kao covjeka koji je puno ulozio u svoje obrazovanje. Neka te bude sram sto se prestavljas kao informaticar!
… ukoliko se ovo odnosi na moj post iznad, onda mala ispravka - nisam ja informaticar vec samo laicki prevodilac s dugackim jezikom i bez dovoljno znanja o “nasoj” gramatici …
To sto ste vi ulozili i ulazete dosta vremena na obrazovanje (i eventualno informatiku) je vasa osobna stvar. Hocete jos neku nagradu za to mozda?
Ni vi ne pitate nas koliko mi ulazemo naseg vremena BESPLATNO da bi pomogli svima vama (bar onoliko koliko umijemo) sa nasim prevodima (te eventualno i kojim “savjetom”), no ako je ovo dovoljan razlog da se sramim onda je to samo na moj licni “obraz” ukoliko ga imam (da se ne bi poslije odnosilo na sve clanove ovog udruzenja)…
A ukoliko ste mislili na Safin odgovor - (a ocigledno da jeste) sta da vam kazem, nego sto vam je covjek vec rekao ( a kako se predstavlja je druga stvar) …
I jos jedno pitanje za vas cijenjeni :
Mislite li vi da smo svi mi stvarno toliko bezposleni te samo jedva cekamo da neko napise koji red te da se mi nesebicno bacimo na posao - prvo da skontamo o cemu se u stvari radi pa tek onda da probamo da vam pomognemo?
I ono najglavnije, mi se bar smijemo potpisati iza toga sto napisemo - kod vas to ne vidim …
------ Nauka je zeznuta stvar, - il ce vam pomoci il ce vas dohakati ----------
Hej, vas troica gore !! Nemojte samo počinjati sa svađom, molim vas. Čuješ cijenjeni : Ako želiš da ti neko pomogne, pokušaj se tako izraziti da te svako razumije.
Pošto si obrazovan, ne bi trebalo da ti to predstavlja veliki problem.
Izgleda kao da si pisao pod strahom. Nadam se da problem nije toliko katastrofalan.
Babysitter
Ne treba se sekirati Nihade, mozda je mislio i na
onaj prvi “prijateljski” post.
U slucaju da se ovo odnosilo na moj ili Nihadov
post ja bih ti rekao dragi nepoznati "prijatelju"
da je vrlo moguce da si ulozio mnogo u svoje
obrazovanje, ali ocito to nije bilo dovoljno.
I ja se ne predstavljam kao informaticar nego
kao safa i s vremena na vrijeme pregledam
ovu stranicu zato sto me interesuje linux
i ponekad “postam” nesto kad imam vremena.
BTW, ja jesam “informaticar”, ali ne smatram
da sam ulozio dovoljno u svoje obrazovanje
posto uvijek ima nesto novo da se nauci,
a dan ima samo 24 sata.
Ili kako to rece jedan moj bivsi profesor:
"sto vise znam vidim kako malo znam"
e sad ne znam jeli citirao nekoga ili ne,
nije ni vazno, ali ocito da se moja i tvoja
zivotna filozofija veoma razlikuju…
…nesto mi govori da nismo pravi jarani
safa
Konspirativna teorija broj 3, 02 jun 2002
--------------------------------------
Anonimni korisnik broj 2 nije ista osoba
kao anonimni korisnik broj 1 (antilon) to jeste AK2 se ne obraca nikom drugom nego antilonu samom.
/ dino m
PS. Ako neko posjeduje informaciju koja moze da rijesi ovaj slucaj, stupite naprijed pa da proglasimo pobjednika i nastavimo sa zivotom.
Ubaci disk iz te mashine koja ne radi u onu koja radi i sa dd-om preslikaj komplet sistem, to ce potrajati “malo” duze ali imas identican system.
Na netu imas dokumentaciju o dd-u ili u konzoli kucaj man dd
Ili ako ti je lakse koristi cpio
ovdje AK2 moj odgovor je naravno bio upucen AK1 tj. antilonu
Nihadu i Safi svaka cast na strpljenju da odgovaraju covjeku, kazem to je njihova stvar, ja mu nikad ne bih rekao ni slova
imam vrlo loseg iskustva sa sistemima koje su administrirali ljudi koji o tome znaju otprilike koliko i ovaj covjek o linuxu i mislim da ti ljudi treba da fino odu kuci pa krenu od ABECEDE, znaci ono sta je bit, bajt, CPU, program, programski jezik, pa onda radi pod DOSom jedno mjesec/dva, pa nek se onda javi za dalje