sa ETF-a servera sam povukao openSUSE 10.3, odradio instalaciju i sve je radilo super, dok ja nisam odlucio da “barkcem”. X mi se havarisao totalno, a evo ovdje je opis na engl. (sa drugog linux foruma) sta sam uradio da ga havarisem. Molim vas za pomoc…
Hello everyone,
I have just installed openSUSE 10.3 distro. During installation procedure, sistem recognised my graphics card, but I didn’t have 3D support. I was reading a book “openSUSE LINUX Unleashed”, and followed instructions on how to download and install new NVIDIA drivers using YaST. This is the proceedure I followed:
Go to YaST Installation Sources on the Software page. Click Add, and the Media
Type screen appears.
Choose Specify URL and click Next. Enter the URL for your card in the next screen
Nvidia: ftp://download.nvidia.com/opensuse/10.3
When you click Next, YaST probes the source to confirm it has the installation packages
and creates the package database on your system. This can take some time,
especially if you have a slow connection.
When the installation source is configured, you’ll be asked to Agree to the
openSUSE license agreement. Do that, and click Next.
You should see the mirror site added as an additional installation source. Ensure the
Status of the mirror site is set to On. Set the Refresh Status to On, so that you get
new drivers as they appear. This should be the default, but if it is not, select the
source and click Source Settings. Choose Refresh On or Off to toggle this setting.
Click Finish to confirm.
Configuring Hardware with YaST 53
4
Open Software Management and get the relevant packages for your card:
Nvidia: x11-video-nvidia and nvidia-gfx-kmp-default.
Exit out of your desktop and restart X. Your new drivers should be installed.
When I selected packages x11-video-nvidia and nvidia-gfx-kmp-default YaST informed me about conflicting packages and dependencies.
When I did reboot, my X didnt start. I did little more reading (unfortunately late) on NVIDIA and openSUSE forums, and found out that I was not supposed to download these packages, because they don’t support my GeForce FX go5200 32/64. I was supposed to download x11-video-nvidiaG01 package. Now I don’t know how to return my sistem to previous state.
My nvidia bug report up to this point is given in the attached file nvidia-bug-report-prvi.log.
Then I tried to follow install steps on NVIDIA driver download page. I downloaded NVIDIA-Linux-x86-173.14.05-pkg1.run and launched NVIDIA installer. I was also unable to finnish new installation, and my nvidia-installer.log is attached here too. I also attached Nvidia bug report generated after try to launch NVIDIA installer (nvidia-bug-report-drugi.log).
I have no more ideas how to make this baby running, so I politely ask you all for help.
Very lucky that I found this Forum.
Kako cu oneclick kada ne mogu uci u X, a ne znam kako da se kroz konzolu konektujem na podesenu ADSL konekciju. Cak se samo “nadam” da je i DSL ok, tj. da necu kroz konzolu morati stimati konekciju ponovo. Mada mislim da je to na openSUSE vrlo tesko. Npr. znam da je na Ubuntu radila komanda pon dsl-provider
-za konektovanje i poff
-za diskonektovanje, ali na openSUSE mi to nije upalilo. Sta bi Linux bez stimanja…jel tako??
Cini mi se da yast moze preko konzole tj. bez x-server-a mogao je, ne znam sada koja bijese komanda nakon prijave u crnom ekranu, yast ili yast2 tako nesto.
Pa stavi driver vesa umjesto nvidije ili
prijavis se kao root pa onda:
vim /etc/X11/xorg.conf
spustis se na driver “nvidia” i promjenis u vesa, malo detaljnije prouci vi ili vim za konzolu.
Treca solucija:
Instaliras driver ext3 na windows, ako si instalirao na ext3 a ne na raiser i odes direkt na /etc/X11/ i editujes u notepadu xorg.conf http://www.fs-driver.org/index.html
Kasnije prouci detaljnije Nvidiju i koji driver za tvoju karticu, meni se cini da je 9xxxx a ne 173.xxx niti koji drugi sto pocinje sa desetkom…
Yast radi i direktno u konzoli, a iz konzole također možeš pokrenuti alat za konfiguraciju X-a, “sax2”.
Offtopic:
pon i poff su komande specifične za Debian, ostale distribucije imaju nešto drugačije komande za PPP konekcije (dial-up, vpn, pppoe), mada se u principu sve to svodi na “pppd MILION_OPCIJA”, u principu bi se trebalo konfiguraciju za svaku ppp konekciju snimiti u datoteku (npr. /etc/ppp/peers/provajder), te bi u tom slučaju “portabilna” komanda za konektovanje na net bila: “pppd call provajder”, nažalost, (skoro) svaka distro izmišlja toplu vodu…
Okie, ocito niko nije pogledao moj nvidia-installer.log fajl. Sve je to lijepo i krasno sto govorite o manuelnoj instalaciji, ukoliko niko nista prije nije uprskao i pokvario. Ali sta uraditi kada NVIDIA instaler izbaci ovu gresku:
ERROR: The kernel header file
'/lib/modules/2.6.22.5-31-default/build/include/linux/kernel.h' does not
exist. The most likely reason for this is that the kernel source path
'/lib/modules/2.6.22.5-31-default/build' is incorrect. Please make sure
you have installed the kernel source files for your kernel and that they
are properly configured; on Red Hat Linux systems, for example, be sure
you have the 'kernel-source' or 'kernel-devel' RPM installed. If you
know the correct kernel source files are installed, you may specify the
kernel source path with the '--kernel-source-path' command line option.
Na bilo kojem linuxu je kernel u /usr/src/linux direktoriju i koliko ja znam, installer za njega zna. Jedino kontam da probam da mu zadam jedan yast2 -i kernel-source
, tj. da sam instaliram source, mada iskreno ja ga nisam pokusavao ni naci…vjerujem ovom installeru.
Sta mislite…??
Usput, kako cu izbrisati ove pakete i njihove dependencies sto sam instalirao :
x11-video-nvidia, nvidia-gfx-kmp-default.
Uspio sam vratiti sistem na staro stanje, izbrisao sam pakete:
Poslije toga je sve radilo zahvaljujuci X11-video-nvidiaG01 paketu i njegovim depend.
Poslije sam slijedio onu vasu manuelnu instalaciju, i morao sam za openSUSE uraditi dodatni korak. Potrebno je uraditi: yast2 -i kernel-source
da bi se kreirao direktorij /usr/src/linux kojeg NVIDIA installer trazi. Tek nakon toga instalacija moze proci, i meni je uspijela. U SaX2-u mi stoji da je ukljucena 3D podrska, ali nakon bootanja, pokaze mi se veliki NVIDIA Logo, i zatim zaledi sa nekom zutom slikom sa linijama preko nje. Razmisljam da probam neku stariju verziju drajvera. Znam da dosta ljudi i na Ubuntu-u 8.04 ima problema sa posljednjim NVIDIA drajverima.
Da li neko zna koja bi verzija NVIDIA drajvera bila stabilna n za Geforce FX Go5200 32M/64M ???
Jus uvijek nisam uspio…Konflikt je u verzijama, kad instaliram paket, instaliraju se 169.07 drajveri, i u YAST-u mi pokazuje tu verziju, a sa druge strane instalira se neodgovarajuca verzija za NVIDIA kernel…173.05 itd…cekam vikend da ovo odradim…ako uspije napisacu Wiki cijelo i detaljno uputstvo za SUSE korisnike…
prvo dodaj update repositorij & updateuj sistem, tek onda uradi instalaciju, tako je meni bilo kada sam išao yast+oneclick+mainOSS repos, ali kad dodam update repo onda radi kako treba, btw opensuse 11 je za 6 dana → http://aldin.linux.org.ba/