skin’o sam drivere i pratio uputstva za instalaciju, ali nesh kazhe da je driver 64 neshto a meni treba 32 ili… totalni sam pochetnik, prekjuche instalir’o linux… grafichku je sistem prepoznao ali mi je 3d disabled…
Zar ne postoji driver u online YAST-u ? Jesi li probao sa njim ?
imam slican problem. kod mene je geforce fx5600 i kad sam instalirala rece mi da moram za 3D skinuti “komercijalne” drajvere. kolko je to tacno, pojma nemam. al eto, da se tuspasim :rolleyes:
Evo univerzalno uputstvo za instalaciju:
Drajveri: http://www.nvidia.com/object/unix.html
-
Skinete IA32 verziju za “normalne” mašine, AMD64 za …
-
Iz grafičkog okruženja se prebacite na virtuelnu konzolu sa: ALT + CTRL + F2
-
Prijavite se kao root
-
Isključite grafičko okruženje (tj. promijenite runlevel) sa:
# init 3
- Iz direktorija u koji ste downloadovali drajvere, pokrenite instalaciju sa:
# sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-XXyy-pkg1.run
(Morate imati instalirane “development” pakete vaše distribucije, minimalno gcc, make i binutils)
-
Ako vas pita da nešto skine sa nvidia stranice, recite ne.
-
Editujte konfiguracijsku datoteku XWindows okruženja:
# cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.backup
# sed -i 's/"nv"/"nvidia"/g' /etc/X11/xorg.conf
SED je neinterkativni stream (tekst) editor, u gornjem slučaju, trebao bi zamijeniti liniju:
Driver "nv"
sa
Driver "nvidia"
Gdje je ‘nv’ standardni opensource drajver za NVIDIA kartice, a ‘nvidia’ naš novi 3D drajver.
Kod nešto starijih distribucija, konfiguracijska datoteka je /etc/X11/XFree86.conf
- Ponovo pokrenite grafičko okruženje sa:
# init 5
Trebali biste vidjeti NVIDIA splash …
Testirajte vaše 3D drajvere sa ‘glxgears’ (pokrenite u terminalu, da biste vidjeli benchmark rezultate koji bi trebali biti preko 1000 FPS, CTRL+C da “ubijete” glxgears.
- Sada možda još treba naštimati malo modelines (tj. nekad se slika na monitoru nakon instalacije 3d drajvera pomjeri lijevo desno). Koristite xvidtune, a na SuSE to može i Yast.
thanx, probat cu, valjda bude u redu
instalirano, ali sad je tu drugi problem… grafichka radi, ali kad boota, nemam normalnog login screena, nego nvidia splash i onda neki lijevi login screen i x consolu u donjem lijevom uglu ekrana… i josh na logg out meniju imam samo end this session dugme!!! nema shut down, restart itd…
ako se znaš koristiti vi-om onda uradi sljedeće:
prvo kratko uputstvo koje će ti poslužiti da samo odradiš ovo u vi-u
sudo vi /etc/sysconfig/displaymanager
press “i” (ovo ti je da možeš pisati)…
kada sve ispišeš press ESC, zatim ukucaš ":"i još ukucaj wq (za snimanje i izlaz)…
pa ubaci kdm umjesto xdm
next:
sudo vi /etc/sysconfig/windowmanager
zamijeni fvwm (ili koji već bude) sa kde
ako hoćeš da izađeš iz tog bezveznog environmenta kucaj u konzoli:
1 za reboot
sudo reboot
- shutdown
sudo shutdown -h now
javi šta je bilo…