Gimnazija i Linuks

Pozdrav iz vatrometom obasjane Banja Luke … ups to je meni u glavi … brr ostalo od sinoć. :wink:

Bilo je u planu da se jednim setom vatrometa na nebu ocrta Tux ili barem GNU ali došlo je do problema sa dostavljačem TNT’a …

Sretna nova godina svima !

http://business.newsforge.com/business/05/12/19/1859258.shtml?tid=37

Eeeee che vi ste sretni sto kod vas barem znaju za Winblowse, kod mene u skoli pojma nemaju da kliknu na onu zelenu (ljigavu) stvarcicu u donjem lijevom uglu monitora na winu :(, a jos ako im spomenes LINUX… (ne mogu izdrzati ovaj pritisak, ne mogu nastaviti post)… :stuck_out_tongue: :frowning:

Hehe. Anyway mi u školi barem ne diramo u ASP već držimo sajtove većinom na besplatnim tehnologijama

• webserver nam je woody
  • ljudi praktikuju mysql, php i javascript (čak i profesor to nekad predaje ako ljudi žele)
  • znanje.org je svo na html’u i php’u

Eto. Mada i to neće zadugo. Reče mi jedan doušnik da će Microsoft puknuti priču kako će instalirati Visual Studio, WinXP, Office i još neke zeze kao besplatno ali samo za edukativnu svrhu … a što su tražili onih 200KM za lincencu po računaru ??? Jel i to free :wink:

Ko ih šiša. Nek rade šta hoće. Ja ću se snaći. Dok sam u školi - na raspolaganju sam da djelujem, kad odem, imaću drugog posla (tad ću da terorišem fakultet vjerovatno).

istina… tako je bilo i sa mojim uzaludnim pokusajima… :frowning: ali jos 3 mjeseca i boli me briga sta ce s njima biti MUHAHA :smiley:

[quote=bono]Ideja je naravno dobra, ali nama (ULKu) se često dešavalo da krenemo sa 10 stvari odjednom, pa onda samo jednu završimo kako treba. Što znači, da treba napraviti neke prioritete, ispitati stanje i dobiti dovoljno dobre uslove.

Konferencija se naravno može napraviti. Teško jeste, ali ne i nemoguće.[/quote]
mozda je problem bio (i mozda jos uvijek) sto nemate dovoljno ljudi pa se ne moze posao zavrsiti u kratkom vremenskom periodu

hehehehe… da znas da budu vracene hahaha :smiley:

kod nas ima 20ak starih i 20ak novih racunara. Nedavno su dobili 18 monitora (vjerovatno i kompletne centralne jedinice… sto ce im samo monitori :smiley: ) i kad bi na casu profesora nervirala galama (deranje, psovanje tipa: “jebem ti steckera” ) prouzrokovana CSom i kad bi ja nakon toga rekao, na linuxu se nemogu puno igrat, prof. bi samo blago klimnuo glavom ( bilo to od gore prema dole ili ono “haj fino” ).

Direktor, mogu se kladit nije upoznat stim uopste, iako je sad doslo M$ predsavnistvo (sto nam je NAJMANJE trebalo) koje ce ih bukvalno ogulit, a i pored toga svega, iako se internet moze uvest u roku od 1 dana, samo direktor treba da obavi nekoliko telefonskih poziva to direktor nece, a to je sad druga tema i sve…

Očigledno su protesti i razbijanje lokala (neka ojačana PRO ili ENTERPRISE verzija Francuske) jedini način da se “skrene pažnja” kako bi to moderni štaveć-olozi (sociolozi, psiholozi, filozolozi, pardon filo(s/z)ofi).

KO JE ZA PROTESTE !??

Kako organizovati proteste?

Kao i sve ostalo! Topika (danas) vlada! Nas 10 se zaista razumije o čemu se radi - pljačka, jel’ - e fino svako od nas dovede još desetak drugova, obeća im po pivu i sendvič i PROTESTI. Isprintamo windowsov logo u 500 komada, odemo na trg i tamo napravimo FIRE Salatu ili takvo nešto. I onda kada dođe policija nas više nema, ostaje pitanje ko je i šta je uradio.

Naravno jednog dana saznaće da je odgovoran izvjesni S.T. aka che.guevara koji već odavno u svom šatlu u obliku pingvina pogonjen GNU/Linux space_shuttle-10020cvs.dev programom jurca prema susjednoj planeti naseljenoj životom!