Došao neki windowsaš u našu gimnaziju pre nekih godinu dana, kao serviser … lik radi u Microsoftu valjda … kad je vidio da nam je server na debianu čiko se zgrozio i samo što se nije ispovraćao po monitoru …
Kako stvari stoje, profesori nikada neće instalirati linux na mašinama … većinom su to stari ljudi bez energije i jedva znaju raditi u windowsu, blablabla … Šta uraditi povodom ovoga?
Uzeti puške u ruke ili pustiti i M$ da nas pljačka ?
Ja sam isao u 2G Sarajevo. Tamo je Server na SuSeu bio. Ostali racunari su bili na windowsima. Ovi ostali nisu ni mogli biti, jer je problem bio sto je i server na linuxu, jedva smo njega ostavili…
Ma dobro, ljudi različito reaguju kada nemaju znanja o nečemu.
Hm, odlično pitanje. Mi već neko vrijeme pričamo o nešto većoj konferenciji na nivou države i šire, pa mislim da je potrebno nešto tako organizovati ASAP. 99% ljudi uopće nije upoznato šta je F/OSS i kako se može primijeniti/iskoristiti/…
Bono u pravu si ( a kad nisi )… ali tesko je pridobiti sve da dodju na konferenciju, a plus i naci sponzore za istu. Recimo primjer tehnickog univerziteta u Becu… svi racunari koji su dostupni studentima u slobodno vrijeme vrte linux, ali ne instalirani linux nego se radi o ( ajde da ih nazovemo ) thin klijentima - znaci linux se boota sa servera ( PXE ), centralni server za auth usera ( LDAP ko da gledam )… i kad bi se ovakvi sistemi ( znaci mreza sa serverom ili dva i thin klijenti ) instalirali po skolama, ne samo da nebi bilo vise pokvarenih windows racunara i problema za administraciju, nego su i troskovi nizi nego za nabavku fat klijenata !
dosta sam razmisljao o realizaciji ovakvog projekta koji bi mogao biti realiziran za razne skole itd, pa ako neko ima prijedloga ili volje da radi na sistemu - javite se pa da pocnemo sa nekim designom sistema! ( naravno - ovaj bi sistem implementirala firma na komercijalnoj bazi, a svi ukljuceni sigurno nece proci praznih saka )…
Ideja je naravno dobra, ali nama (ULKu) se često dešavalo da krenemo sa 10 stvari odjednom, pa onda samo jednu završimo kako treba. Što znači, da treba napraviti neke prioritete, ispitati stanje i dobiti dovoljno dobre uslove.
Konferencija se naravno može napraviti. Teško jeste, ali ne i nemoguće.
khm… ne sjecam se da sam rekao da je nemoguce - stovise - podrzavam ideju jer pogotovo PR sa ciljem informiranja javnosti i edukacije javnosti otvara vrata manjim kompanijama koje implementiraju open-source rjesenja. Konferencija se ne moze odrzati bez dobre pripreme i ispitivanja stanja ( tu se slazemo ), ali opet se vracamo na ono - KO ? i KADA?
Hm zanimljiva ideja sa tim “znaci linux se boota sa servera ( PXE )” … Aman bre ljudi šta ću sa školom
Najdalje što su prihvatili je bilo par java appleta i neke python skripte za koještarije, dalje ne primaju … a kad čuju da neko “radi” (!!?) u VisualBasic’u ili ASP’u odmah im zinu oči … mislim svima njima “odraslima”, ne mislim konkretno na prof. informatike.
pih… shitty do bola… pa VB je RAD IDE ( rapid application development integrated development environment … huh al ga slozise )… a za ASP postoji isti vrag… daj pokazi im kako se kompajlira kernel … ili neki hackerski fazon u kernelu itd… nesto sto je elitno
sto se tice mreznog boota, to je prednost jer racunari nemoraju imati diskove ( valjda ih zato zovu thin klijenti )…
Najveći problem je kupovina novih mašina jer nema para, a neće ih ni biti još neko vrijeme jer je sada i školstvo centralizirano, tako da pare od upisa idu u centralni fond i vraćaju se ‘po potrebi’.
Ja sam sa nekim prijateljima instalirao na mnogo kanta tadašnji Mandrake u Općoj Gimnaziji u Zenici. Profesor je bio nagodan, i mislim da i dan danas ta instalacija postoji. Kada sljedeći put budem išao provjerit ću šta je sa time. Nažalost, osim u školske svrhe potencijal nikada nije bio dobro iskorišten…
pa gomez, svi mi znamo da je sve otislo kvragu, ali eto - nas studente nebi nista kostalo da napravimo soluciju za skole, ili bilo kakve ustanove koje imaju ( ili ce imati ) potrebu za javno dostupnim racunarima sa internet pristupom… i sta bi nas kostalo, kad bi uletili i rekli - hej mi imamo rjesenje gdje vam nece biti potreban neki skupi admin koji ce svaki dan morati reinstalirati windowse ili update.irati antivirusne programe itd itd… nadam se da ce skole i faxovi ubrzo doci na jedan bolji polozaj gdje ce moci praviti takve investicije… jer bez njih smo odsjeceni od svijeta
Evo vam još jednog članka vezanog za advocacy, vrlo je zanimljiv. Doduše, uglavnom se fokusira na poslovnu okolinu, ali mislim da se može naći ponešto i za gimnazijalce. http://zgp.org/~dmarti/linuxmanship/
Najbolji način IMHO za širenje Linuxa jeste da se napravi neko Linux-bazirano rješenje za neki postojeći problem i dovedu zvaničnici pred svršen čin.[/quote]
o tome ja pricam svo vrijeme
Re: Dženi
Odličan tekst. Definitivno nešto što uvijek važi:
[quote]Boss, the
Sell Linux as high up in the organization as you possibly can. Once you have the big cheese running and advocating Linux, the people who judge an operating system politically will come around. The people who judge an operating system by its merits are already on your side.
You’re less likely to find a flaming proprietary software advocate in the corner office, too. The boss will probably have the least emotional investment in the existing proprietary systems, and the most interest in getting things done right, or at least in such a way as to make himself look good.[/quote]