Glasajte za igre!

Ne bi bilo loše da se šira zajednica korisnika BHLD uključi u proces odlučivanja šta će biti na CDu. Da bismo isprobali kako to ide, za početak možete glasati koje igre će biti dio BHLD v1.2.

Preliminarni spisak igara je postavljen ovdje:
http://start.linux.org.ba/BHLD_paketi

Koristite link “Izmijeni ovu stranicu” da dodate svoj glas! Pored igara za koje mislite da trebaju biti na CDu stavite “recku” (veliko slovo i). Ako imate nekih novih prijedloga, dopišite ispod.

Ime svake igre je link na oficijelnu stranicu. Pored svake igre piše veličina nakon instalacije (ovo možete saznati koristeći pretragu packages.debian.org, pa pod Installed size - ne zaboravite da uključite i sve srodne pakete tipa imeigre-data). Ideja je da ukupno igre ne zauzimaju više od 100-200 MB na samom CDu.

Hm, nema nešto aktivnosti ovdje…
http://www.start.linux.org.ba/BHLD/paketi

Ja sam u međuvremenu dodao svašta nešto tamo pa… uključite se :wink:

Šta tačno znači “Paketi za izbaciti”?

Zašto izbaciti lynx mutt i slrn?

I imali kakva lista svih paketa? tako da se zna šta je već in a šta nije in?

Pa na toj stranici se pravi lista paketa.

BHLD je skraćeno od Bosanskohercegovački Linux desktop, mutt i slrn nit su bosanskohercegovački nit su desktop, a teško i da su linux :wink: šalim se, ne vidim svrhu postavljanja tih programa na CDu čiji je primarni cilj demonstracija grafičkog okruženja na bosanskom jeziku, ako ti trebaju koristi Knoppix.

Cilj je napraviti izbor najboljih aplikacija (to je obično subjektivan izbor).

Što će nam i Lynx, ako će na CD-u biti: Konqueror, Mozilla (ili Firefox), links2 i dillo? (i ovo je već previše). Čisto da probamo na CD ugurati i GNOME 2.8, da ljudi vide kako izgledaju dva trenutno najpopularnija desktop okruženja.

Ako neko smatra da je Lynx bolji od links2, mutt od KMail-a i Evolution-a i sl. neka obrazloži (nemojte zaboraviti da je BHLD promocioni materijal, pa ciljna skupina i nisu UNIX hakeri).

Puna lista (standarnih KNOPPIX) paketa je povelika, ~1250 paketa, a izbačeni paketi pojaviće se u ChangeLog-u

Da ne kopate linkove: http://start.linux.org.ba/BHLD

Što se tiče mutt i slrn mislim da se u GNU/Linux krugovima koriste češće nego mozilla za iste svrhe. A nisu velki, mutt na mom sistemu zauzima 3mb a slrn 1mb. Mislim jednostavno da su neki default koji bi trebali bit na svakom Linux CD-u 8) .

Što se tiče lynx, lynx je daleko bolji od links što se tiče pretvaranja html u čisti tekst. Mislim da takvi browseri se najčešće i koriste za tu svrhu.

hmm, u suštini mi je svejedno jer koristim drugu distribuciju ali mi nije jasno zašto izbaciti acroread, audacity, mozillu, gtkam, gnuchess. Vidim da je bilo važno da BHLD sadrži hrpu igrica. Najbolje napraviti distribuciju " for kids " sa pedesetak igrica, prevedenim KDE-om i to je to.
Moj prijedlog: više školskih aplikacija. Za elektroničare npr. koristan je pcb i .eagleNažalost nisu prevedeni na BH jezik ali veoma korisni.

Po mom mišljenju BHLD nije namijenjen za GNU/Linux krugove nego za GNU/Windows krugove :smiley:
Acroread - postoje xpdf, gpdf, kpdf, gv i kghostview; ako postoji neki PDF koji se ne može otvoriti njima ne treba ga ni otvarati :wink: osim toga, acroread nije slobodan softver i odvratno je ružan na Linuxu
Audacity - hmmm ne znam ovo je vjerovatno greška, moram još jednom provjeriti
Mozilla - biće stavljeni Firefox i Thunderbird
Gtkam - biće stavljen Digikam
Gnuchess - biće stavljene samo one igre sa liste, a ako bude stavljan šah onda treba po mogućnosti imati GUI

Zaista obzirom na ograničen prostor na CDu ne možemo staviti svačiju omiljenu aplikaciju nego “po jedno od svega”, i to po mogućnosti najbolje što postoji na Linuxu u ovom trenutku.

Hej, to uopšte nije loša ideja!? Samo ne vidim zašto bi se zvala “for kids”.

Slazem se ako je tako. Audacity bi trebalo ostaviti. Jos samo da se ispravim : gore sam upotrijebio rijec “skolskih” mada bi ispravnije bilo “strucnih”. pcb je free aplikacija za crtanje elektronskih plocica. Sjecam se da smo u srednjoj ovo radili rucno sto je vrlo ruzno.

Audacity jeste na listi za odstrjel, ako kome treba vratićemo ga.

GNU Chess je samo engine koji kao grafički interfejs koristi XBoard, ali ubacićemo malo bolju kombinaciju: Crafty + XBoard (trust me on this).