Glasovi za najbolji linux

Na stranici ofb-a vec neko vrijeme traje glasanje za najbolju linux distribuciju.
Necete vjerovat ko vodi !
http://www.ofb.biz/modules.php?name=Surveys&pollID=26

Mandrake …
Nije da imam nešto protiv ali nisam očekivao ! :wink:

Po meni je glupost postaviti pitanje na ovaj nacin (“The best GNU/Linux distribution is…”). Treba se specificirati desktop ili server podrucje.
Radim s Mandrake-om vec neko vrijeme (desktop) i odlican je! Ali nikad ga ne bih ni pomislila staviti na server… :slight_smile: Moze se naravno dovesti do stanja servera, ali ipak nemam vremena na pretek.

Pozdravi,

Amila

Pa meni je samo zao sto vodi distribucija koja se bori za opstanak. Zar nije to malo zalosno da tako omiljena dist. ima probleme . Ali i ovdje se vidi da “jednostavnost” ima prednost.
I za mene su ovakva pitanja malo vrijedna, jer nepostoji najbolja, nego najbolje, al sigurno ste i vi primjetili da se rado komentarise na ovu temu u svakom linux forumu.
Jedno znam: Kad radis ozbiljne stvari na racunaru, neinteresuje te toliko distribucija, vec tvoj rad na njoj. Nema se onda vremena za stalno isprobavanje, instaliranje itd…a distrib. stvarno tek pravo upoznas nakon 2 Godine rada sa njom.
Jedno imaju sve distribucije zajednicko: Nikad mi se racunar nije “smrznuo” ni najednoj koju sam isprobao, a i sex-dileri nemaju sanse sa svojim malenim neprimjetnim programcicima koji se instaliraju u pozadini bez ikakvog najavljivanja i opomene.

OfB je sajt koji se bavi promocijom Linuxa na poslovnim radnim stanicama. To se vidi i po ostalim rezultatima (drugo, treće itd. mjesto). Ova anketa je online od sredine prošle godine. U to vrijeme je OfB objavio nekoliko izuzetno povoljnih članaka o Mandrake 9.0. Svi znamo da kvaliteta distribucija varira odnosno da je nekad jedna distribucija bolja, nekad druga itd. sve idu ogromnim koracima naprijed. Mandrake ima svojih momenata. Ono što je bitno je da je potpuno open-source, jednako kao Debian, tako da čak i ako firma koja ga podržava propadne, ostaje Cooker kao razvojni ogranak i stotine developera koji rade na Mandraku bez profita, iz čistog zadovoljstva. Uostalom, nema oficijelnije statistike od ove:
http://counter.li.org/reports/machines.html
(skrolati dole do naslova “Distribution”)

Naravno, RedHat je uvjerljivo prvi, čik pogodite ko je drugi.

I ja sam iznenađen rezulatima. U potpunosti se slažem sa Amilom oko toga da su ovo lijepo trebali podijeliti u dvije klase server i desktop. Ovako… Ali svaki je Linux u suštini isti, sve je do onoga koji sjedi za njim…