Gledanje DVD filmova na Linuxu, važan savjet!

Eh, taj Linux :rolleyes:
Toliko playera za DVD a nigdje ne spominju jedno izuzetno važnu sitnicu. Naime, prilikom gledanja DVD filma disk nije potrebno montirati. Međutim, potrebno je za DVD player koristiti SCSI emulaciju. Ovo je zaista potrebno, a ni xine, ni ogle, ni vlc ni mplayer ni svi ostali ovo ne spominju, nego sinoc naidjoh na jednu stranicu od nekog Linuxasa koji to objelodani :smiley:
Dakle, IDE CDROM Support (N), dakle iskljuciti!
SCSI Emulation Support (M)
SCSI CDROM Support (M)
Enable Vendor Specific Extensions (*)

I onda modprobe ide-scsi, modpobe sr_mod
ako je master onda je /dev/sr0, slave /dev/sr1
ln -s /dev/srX /dev/dvd
i onda vasem playeru “kazete” da se DVD nalazi pod /dev/dvd i to je to :smiley:

P.S. Ovo je dovoljno ako se radi o DVD filmovima koji nemaju zaštitu (enkripciju) kakvi se mogu naci u nasim videotekama.
U slucaju da se radi o originalnom filmu trebat ce vam libdvdcss paket za vasu distribuciju :smiley:

Ne bih se baš složio sa tom konstatacijom, barem na 2.6 kernelu. Xine samo treba znati da je DVD device /dev/hdc i to je to :wink: Ništa SCSI

Adis je u pravu sto se tice 2.6 kernel-a

Ma znam da je ide-scsi odnosno SCSI Emulation Support bio neispravan, ali cini se da sada radi dobro pod 2.6.11 kernelom. Ali ipak momci, drago mi je da cujem da dvd radi po 2.6 kernelom pomocu IDE drivera ako je to tacno. A da li ste vi to provjerili?
Pod 2.2 i 2.4 nema sanse zaista osim kako sam napisao.

Pa ja ne koristim nikako scsi-emu, samo ide drivere i radi kako treba. Od 2.6.9 kernela mi to radi kako treba (ranije verzije nisam probao)
E het…

SCSI totalno nepotreban sa 2.6.x kernelima.
Gledanje DVD na linux-u nikad nije zahtjevalo mount dvd prije gledanja.
Lično koristim mplayer i sa njim je dovoljno
mplayer /dev/ime/dvd/uređaja i film starta
ln -s za one koji vole da linkaju devices ( ja taj nisam )

PS
Mislio sam da ovo svako zna
:wink:

[quote]SCSI totalno nepotreban sa 2.6.x kernelima.
Gledanje DVD na linux-u nikad nije zahtjevalo mount dvd prije gledanja.
Lično koristim mplayer i sa njim je dovoljno
mplayer /dev/ime/dvd/uređaja i film starta
ln -s za one koji vole da linkaju devices ( ja taj nisam )

PS
Mislio sam da ovo svako zna
;)[/quote]

Hvala svima na ucescu u ovom diskusiji, nadam se da ce se jos raje ukljuciti ako imaju kakvih poteskoca.
Sto se tice toga da li svako zna ili ne zna, mislim da je to sasvim suvisan komentar, al’ eto. Bosanci su cudna biljka :rolleyes: