Imam sljedeci problem, posto vrlo cesto gledam filmove preko mreze, posto obicno nemam mjesta na disku da ih skinem ili volje da ih skidam na disk, uvijek dolazi do sljedeceg problema. O cemu se radi. Kad god pokusam da pokrenem film (tj. da ga gledam sa mreze) npr. iz konquera on krene da ga skida na disk ?! al neise posto sam vidio da to ne moze, otvorim konsolu i kucam sljedece:
xine “smb://imekomp/imefilma.avi” film se pokrene ali se desava da svake otprlike pola minute on zastane i radi buffering ?! ne kontam uopste zasto mu je to potrebno kad je mreza 100Mbit i sve funkcionise ok. Po pravilu trebalo bi sve da ide kao mlijeko.
Druga opcija kad uradim mplayer “smb://imekomp/imefilma.avi” onda je jos gore on u pozadini prikazuje hexdec kod, a film zastaje tj. nemoguce ga je gledati.
Eh interesuje me da li je ko imao slicnih problema i kako se ovo moze rijesiti. Prije, kad sam koristio win. sve je radilo ok, nikad mi se nije desavao neki zastoj ili slicno.
posto nije bilo odgovora na ovo pitanje, evo samo da javim da se ovaj problem ne pojavljuje kod najnovijeg update-a slackware od 01.05. u kojem je updatovan xine-lib na xine-lib-1.0.1* gxine* i sl.
Da tu se i ja slazem ali samo kada je u pitanje uncompresed video, dakle nesto kao dvd-kvaliteta ili jos jace. Ali kada su u pitanju kompresovani video fajlovi, kao sto je u mom slucaju (DivX i sl.), 100Mbit-a je sasvim dovoljno.
Hm interesantno kako mi je ova tema promakla
Primijetio sam da kod Samba servera postoji problem kod prijenosa vrlo velikih fajlova, naime konekcija vrlo brzo pukne! Jos ako je klijent Windows to je posebno nezgodno jer ne postoji resume opcija… Kombinacija je:
Server: Samba Suse 9.2
Klijent: Windows XP SP2
Garant postoji neki setting u smb.conf… ali valja to ceprkati barem koji sat. Moguce da se to desava i kod tebe, da li si probao neki drugi protokol?
U programu MythTV nasao sam neke postavke za server/klijent pa bi mozda i to moglo biti od koristi. Inace, MythTV je interesantno rjesenje ako imas neku masinu koju planiras koristiti samo kao media player odnosno HTPC. Pogledaj screenshots