Gnome 2.4

gedit dobio syntax highlihting :smiley:

http://www.gnome.org/start/2.4/notes/rnwhatsnew.html

kate, kwrite, otvori oči :slight_smile: p.s. gedit brze i stabilnije radi pod KDE-om nego njegovom maternjem GNOME Desktopu…makar kad otvaram veće wordliste,
HAIL

gedit ima syntax highlighting već odavno (čitava unstable2.3.x serija, uzgred ja već par mjeseci koristim gedit 2.3.2 i nikada me nije iznevjerio)

kwrite nema tabove tako da otpada, kate je malo zbunjena (za jedan obični editor), ako neko zna za neku drugu kvalitetnu alternativu volio bih znati (pod alternativom mislim na MALI text editor). Ako vam treba nešto na brzinu (pod X-ima) gedit je solidan izbor (premda je broj “prosvijetljenih” jezika relativno mali, ali tu su C, Python i Perl…)

Malo napredniji source code editor je SciTE (http://scintilla.org), GTK2 verzija još ima malih (dječijih) boljki ali ja nisam našao ništa bolje. Postoji i ekvivalentno funkcionalna verzija za one (nesrećnike, he, he) na windozima (sa windoza je čitava ideja i potekla!). Ko nije probao obavezno probati. (SciTE je editor dok je Scintilla “source editing component” - npr. koristi je Anjuta IDE). Premda kwrite (odnosno “k emmbebed editor” komponenta za KDE ) koristi tzv. “code folding”, SciTE izvedba je mnogo ugodnija (i ljepša ako hoćete). Tu su i tooltips i code completion, što se obično očekuje od mnogo većih programa.

Naravno, bitna je sloboda izbora. Nekome se i jedni i drugi i treći (vi) gade pa možda koristi emacs?

P.S.
Koristio sam i par zadnjih alpha verzija KDevelop-a i nisam bio pretjerano zadovoljan (osim zgodnog fola sa tabovima, mislim da se zove IDEA mod). Editori zasnovani na Scintilli mi zaista izgledaju superiorno, osim što se Anjuta 1.1.97 perverzno ruši u “random” vremenskim razmacima ;o)

Ne znam, ja lično koristim Kate za development i to vrlo intenzivno (ne u smislu “otvorim jednom u sedmici da vidim šta ima” nego u smislu “provodim 2-3 sata dnevno u njemu”). Meni se njen sistem tabova jako sviđa, pošto sam ranije radio sa EditPlus pod Windowsom prijelaz je bio krajnje logičan (čitaj: Kate je EditPlus za Linux, toliko su slični! :smiley: I’m a happy camper)

Ono što Kate ima a drugi nemaju je 100% transparentan rad sa fajlovima koji se nalaze na FTP, SSH (fish), Samba ili bilo kojem drugom servisu koji ima kio_slave. Jednostavno kao ime fajla ukucaš ftp://login@server/blabla.php i radiš kao da je lokalno :slight_smile: jedini problem koji imam sa Kate jeste što syntax highlighting zna da zabrlja kod JavaScripta uključenog u HTML uključenog u PHP (e a to niko ne radi kako treba osim EditPlusa, makar ja još nisam vidio taj editor). Sve ostalo je perfektno.

BTW od verzije 3.2 Kate i svi ostali KProgrami prelaze na KMDI tj. integralni sistem tabova koji će imati nekoliko modova rada, između ostalog i sadašnji Kate, sadašnji Konqueror (koji na CVSu ima tabove više nalik na Mozillu), “Windows MDI” (fuj!) i neki novi zaboravio sam kako se zove, ali sam čitao da je nešto pravo inovativno. I naravno “novi fajl novi prozor” (kao KWrite). Drugim riječima KWrite, KEdit i Kate postaju ista aplikacija :smiley: lol

P.S. Izgleda da je Adis postao dežurni gnome troll na ovom forumu :wink:

I ja sam ljubitelj boja.Isprobao sam mnoge grafičke editore i na kraju ostao kod nedit.Kate takodjer nije los ali nakon nekog izvjesnog vremena cursor mi se poremetio i ne ponasa se kako ja to hocu. Tako npr. ako pretisnem na space (prazno polje) umjesto da doda prazno polje on brise sve sto je desno od cursora. Isti fazon je i kod kwrite. Ako neko zna za ovo neka se javi.Jedino kedit ima “normalan” cursor ali zato ne podrzava prikazivanje code-a u raznim bojama. (ili kako to ovdje pise sintaks hajlajting)
nedit je “malen” i brz editor koji podrzava mnoge funkcije i idealan je za skriptanje ( sint.high. cak i za latex) a koristim ga na knoppixu.
http://nedit.org/

kwrite definitivno!

zakon, kwrite…kparts, definitivno

scite radi dobro u tom slucaju, btw. iako mi je gedit kul, koristim scite jer nemam verziju gedita sa highlightingom. Naravno i vi dodje ponekad u obzir … kad na brzinu mijenjam nesto u skriptama.
Prije sam koristio kwrite (jer drugog nisam imao) ali jo on ruzan … :slight_smile: I ne valja … bljak :slight_smile:
I u toj verziji nije dobro farbao slucaj (u perlu):

print <<“KRAJ”;
bla bla
KRAJ

skroz se zbunjivao kod toga … sto me nerviralo poprilicno

Pozdrav svima

Evo da i ja dam svoj komentar, iako sam tek junior_pingvin :lol:

Emacs je zakon, bar za mene!!!
Ima sve sto mi treba, syntax highlighting je i vise nego dobar (nekad me cak nervira, toliko mi code bude saren da me glava zna zaboliti :x ), ima fin java-plug-in, ima code-completition, ima…