Gnome 3.x utisci

Nedavno sam naletio na jedan zanimljiv nacin kako Gnome ekipa zatvara bugove :wink: Jeste li isprobali zadnju verziju i kako vam se cini?

Malo uklone fallback mode, pa vrate nesto polovicno, zatim skontaju da vam ne trebaju Maximize/Minimize dugmad, pa onda uklone Shut down pa ga vrate… sad i ovo sa bugovima. Je li oni pokusavaju biti Apple ili sta?

I meni se cini tako …

Meni je licno GNOME 2 vrh DE, dok GNOME 3 jednostavno ne zadovoljava potrebe, on izgleda jako fino i ima super feature-a ali kao sto sam rekao vec 100 puta MULTITASKING MU JE UZASAN, kada imate otvorena 2-3 terminala, 2 gedita, eclipse, nacisto ste naj***li… Rijesenje, VRATITI DONJI STATUS BAR

Evo jedan primjer od prije dva dana: na jednoj masini gdje se nalazi Fedora sa gnome 3.x, ponudio sam jednom mladjem korisniku da odigra koju partiju quake3-jke i rekao da nakon sto zavrsi, restarta OS (masina je dual boot). Odlucio sam da mu objasnim kako da uradi restart. To je islo ovako:

• ok, sada idemo u gornji cosak, klikni na ovo ime i dobices meni; tu bi trebao biti Restart
  • ovaj, cek, nema Restart, cek… klikni na Log Out
  • sad pricekaj da se pojavi login prozor (dok lightdm odluci da prikaze username/password dialog; imam osjecaj da je gdm bio duplo brzi)
  • sad otidji u gornji desni ugao i klikni na ovu ikonicu; sad izaberi Restart

Je li trebam spomenuti kako je izgledao izraz lica malog korisnika kada sam mu ovo objasnio? Onda sam rekao na kraju da me zovne kada zavrsi.

Sada jedno strucno pitanje: mozda sam previse old skuul, ali sta nedostaje obicnom Restart u glavnom meniju? Cak mislim da je i su; ; shutdown -r now user-friendly-skije od ovog gore kina…

PS: da pojednostavim situaciju, preskocio sam nastavak price. Naime, lightdm u gnome stilu jednostavnosti je nekako skontao da ima jos jedan korisnik logovan (iako se prethodno odlogovao), pa je rekao da ne smije resetovati racunar. Kako ovo objasniti nekome ko prvi put koristi Linux?

[quote=Sanel]Evo jedan primjer od prije dva dana: na jednoj masini gdje se nalazi Fedora sa gnome 3.x, ponudio sam jednom mladjem korisniku da odigra koju partiju quake3-jke i rekao da nakon sto zavrsi, restarta OS (masina je dual boot). Odlucio sam da mu objasnim kako da uradi restart. To je islo ovako:

• ok, sada idemo u gornji cosak, klikni na ovo ime i dobices meni; tu bi trebao biti Restart
  • ovaj, cek, nema Restart, cek… klikni na Log Out
  • sad pricekaj da se pojavi login prozor (dok lightdm odluci da prikaze username/password dialog; imam osjecaj da je gdm bio duplo brzi)
  • sad otidji u gornji desni ugao i klikni na ovu ikonicu; sad izaberi Restart

Je li trebam spomenuti kako je izgledao izraz lica malog korisnika kada sam mu ovo objasnio? Onda sam rekao na kraju da me zovne kada zavrsi.

Sada jedno strucno pitanje: mozda sam previse old skuul, ali sta nedostaje obicnom Restart u glavnom meniju? Cak mislim da je i su; ; shutdown -r now user-friendly-skije od ovog gore kina…[/quote]
Valjd aje to sad u modi, jer je tako nesto slicno na Windows 8ci :slight_smile:

Da, samo mu kazes to je windows nosam. Salim se. Slazem se upotpunosti.

Ipak je GNOME klasa ispred za windows 8, ispoliraniji je bar a i funkcionalniji, ona 8-ica kao da si sastavio djecu i dao im boje da se malo pogiraju… A da ne govorim o dobiti uposleniku prozoraša i gnomea

Ispoliraniji i funkcionalniji? Hmm…

http://s21.postimg.org/yoc1osd5j/gnome123_2.png
http://www.phoronix.net/image.php?id=linux_desktop_managers1&image=linux_graphics_fail2_sml
http://desmond.imageshack.us/Himg687/scaled.php?server=687&filename=screenshotat20120115110.png&res=medium
http://imageshack.us/photo/my-images/580/screenshotho.png/
http://i.stack.imgur.com/jVdAf.png

Osim mene, jos neko na forumu je imao ove glitcheve.

Mislim da si pomiješao cijl mog posta sa nekim drugim problemom. Ili da stavim slike kako to izgleda oficijelno kao i 8-ica.Mislis da je bas gnome samo kriv, koristim KDE i znaju se desavat horori, na istom računaru sa različitim distrama, to je boljka koja je sigurna već prepričavana i ovdje. Da linux svijet ima takve podrške za drivere kao prozoraši, ne znam sta bi sve bilo. NAdati se boljem:)

Ja jos uvijek gasim komp sa shutdown -P -h now

Juče sam imao predivno iskustvo manuelnog kreiranja i editovanja Xorg.conf nakon 10+ godina automatskog generisanja istog bez ikakvih problema jer su developeri zaključili da korisniku nije potrebna opcija za podešavanje refresh rate, jer znate to Just Works ™ zato što sada KERNEL detektuje monitor oo-oooo…

Kod mene se gasi na alt+s

ja moram pohvaliti ubuntu - spojio 30’’ monitor display port kablom i automatski mi je bez konfiguracije detektovao i postavio najvecu mogucu rezoluciju koju monitor podrzava …
a ocekivao sam probleme :slight_smile:

testni_hamo2 i nidla su ljudi koji su me uvukli u linux svijet, nidla ganjao i tada ubuntu/kubuntu, a testni_hamo2 Mandrivu, mislim. Hvala im od srca :slight_smile:
EDIT: Ma znam da je van diskusije, ali…

[quote=testni_hamo2]ja moram pohvaliti ubuntu - spojio 30’’ monitor display port kablom i automatski mi je bez konfiguracije detektovao i postavio najvecu mogucu rezoluciju koju monitor podrzava …
a ocekivao sam probleme :)[/quote]

Linuxmint je meni sličan posao odradio …

[quote=testni_hamo2]ja moram pohvaliti ubuntu - spojio 30’’ monitor display port kablom i automatski mi je bez konfiguracije detektovao i postavio najvecu mogucu rezoluciju koju monitor podrzava …
a ocekivao sam probleme :)[/quote]
Da je ovo 1998 tvoja poruka bi bila za pohvalu, ovako je bruka i sramota.

jeste ali moje iskustvo sa 12.04. je bilo uzasno … zato pohvaljujem jer sam ocekivao probleme a iznenadio se da nije bilo nikakvih :slight_smile:

ubuntu neke djecije bolesti zna vuci kroz vise verzija. Obicno najave ispravku propusta, ali oni znaju ostati i u narednom izdanju.