Hej web developeri, GNOME raja razumije vašu bol i želi je podjeliti sa vama
Znam da se mnogi od vas neće složiti samnom, ali meni se zaista čini da su 100% poludjeli, batshit insane.
Nije dovoljno što su browseri zapeli na najmanjem zajedničkom nazivniku, nego sad treba i desktop da upadne u istu septičku jamu (izvinite moj francuski)
Sad nam još samo treba jQuery 4 GNOME
Ne čitaš vijesti? Desktop više ne postoji. To što ti se nalazi na stolu je glomazan tablet kojem je touchscreen nešta otišao.
Totalno razumijem Microsoft, i razumjeću Apple kada OSX zamijene iOSom. To su firme kojima je bitan profit, a na desktopu vjerovatno više nema nekog velikog profita. Donekle mogu razumjeti Canonical koji je pri kraju hrpe Markovih para. Ali Gnome? Šta njih briga đe su pare? To što ljudi neće kupovati nove desktope ne znači da će prestati koristiti stare.
Mislim da ima cijela knjiga o “How to shoot yourself in the foot with JavaScript”; jedini jezik za kog znam u kom su antipatterni popularni i svakodnevnica.
javascript rules ! on je skoro k’o ruby i ima smisla programirati desktop aplikacije njime (ako ikome pada na pamet da desktop aplikacije pravi)
pravljenje grafickog interfacea je tezak posao za koji ti treba lahak jezik poput javascripta …
za sve one lowlevel stvari koristis C preko nekog “bridge-a” i to je to …
drugim rijecima - javascript je C 21. vijeka … runs everywhere i ljudi sve na njega portaju
Mislim da se ponasamo ko ljudi. Svako ima svoje ali moje misljenje je da JavaScript itekako nije jezik u kom bi se trebale pisati desktop aplikacije. Ukoliko ispadne da je fakat tolko dobar i ukoliko u narednih 5 godina next big app bude u javascriptu slozicu se da je javascript ok. Ali uzevsi historiju u obzir ne mogu se slozit s tom izjavom; ako ni zbog ceg drugog, zbog iskustva kog imam sa pisanjem aplikacija u javascriptu.
javascript je prvo sto se dekativira u browseru a na sistemu iskreno no way, a o tom jezicku nemam rijeci reci jer nije vrijedan iako rasprostranjen ali pored perl i html eventualno php ili python nevidim potrebe za istim niukom smislu.
Sto se tice gnome 3 sve najgore i 2 je bila opterecena sa "ovisnostim"cak i kad se base instalira o resursima i da ne govorim, po meni je to otpad kao i kde, ali mogu shvatiti njiove razloge kako vedran kaze, po meni sve sto uzima vise 30MB rama nije vrijedno ni pomisli, ovaj koji dan cu odradti howto za fluxbox full desktop na debianu jer su me i ovi poceli nervirati sa gnome3 i xfce koji mi je poruzan.
[quote=adioe3]Mislim da ima cijela knjiga o “How to shoot yourself in the foot with JavaScript”; jedini jezik za kog znam u kom su antipatterni popularni i svakodnevnica.
Nakon xy godina sa web cudesima i PHPom poceo sam opet ucit C, podigao ovu knjigu: http://shop.oreilly.com/product/0636920025108.do
**** it, svi ostali su, da citiram Adisa, batshit insane.[/quote]
Da li mislis, da se isplati uciti C za nekog ko ce za jednu godinu diplomirati. I koliko uopste treba vremena za savladavanje C-a, da se moze reci ja to znam.
Gledajuci trziste najtrazeniji je C# i microshit alati, ali mene nekako vuce C.
[quote=kazza] Gledajuci trziste najtrazeniji je C# i microshit alati…[/quote] Nazalost je tako. Sve je to jedan veliki lobi forsiranja MS rjesenja. A i nasi tzv. programeri u lokalnim firmama (NEKI) ne znaju dalje od windowsa pa otuda i forsiranje istog
[quote=kazza][quote=adioe3]Mislim da ima cijela knjiga o “How to shoot yourself in the foot with JavaScript”; jedini jezik za kog znam u kom su antipatterni popularni i svakodnevnica.
Nakon xy godina sa web cudesima i PHPom poceo sam opet ucit C, podigao ovu knjigu: http://shop.oreilly.com/product/0636920025108.do
Da li mislis, da se isplati uciti C za nekog ko ce za jednu godinu diplomirati. I koliko uopste treba vremena za savladavanje C-a, da se moze reci ja to znam.
Gledajuci trziste najtrazeniji je C# i microshit alati, ali mene nekako vuce C.[/quote]
Ako mislis od programiranja hljeb zaradjivat, i ako ga mislis zaradjivati u BiH, onda ce ti C pomoci otprilike onoliko koliko i doktorat iz Zulu jezika i knjizevnosti.
BiH - C#
EU - Java
Da se moze zaraditi i sa drugim jezicima, moze, ali ovo dvoje je sto trziste najvise trazi. Pocni s tim pa kada budes imao koliko-toliko siguran izvor primanja, onda mozes za svoj ceif sta ti volja.
U BiH imaš par “većih” firmi koje guraju C# ( gdje “veće” znači ispod 200 developera), nedaj Bože da se nešto desi jednoj ili dvije od tih firmi
Ahem, the more the merry, treba znati više jezika, šta fali, neće vam se glava raspasti, evo prijedloga za šta se koji jezik može iskoristiti:
C (naravno, UNIX osnova)
C++ (sve osim weba, samo za ljude sa jakim živcima)
BASH (ako imate tendenciju za sys administraciju)
Perl (tekst processing, sys administracija, web?)
Python (skoro sve, Python rulez & ownz)
Ruby (skoro sve)
PHP (web)
JavaScript (web)
Java (“enterprisey” stvari)
C# (poslovne aplikacije, web)
P.S.
Ja nisam protiv JavaScripta per se, ali taj jezik fakat ima velikih objektivnih mana i samo je ironijom sudbine postao dominantan na webu (client side).
To je ono u stilu “Star Wars - Revenge of the Netscape”.
P.P.S.
Vjerovali ili ne, čak se i sa C# mogu napraviti pristojne stvari, sa opensource softverom npr.
Mono + ASP.NET MVC4 + Entity Framework
samo ne treba imati predrasude.
Odaberite svoj otrov! Krajnji rezultat je isti, samo je različita brzina djelovanja.
Ja bih definitivno preporucio da se nauci sto vise jezika i svaki novi u kojem budete radili nece ici tesko. Razlika je u sintaksi, ono sto se uvijek prenosi je koncept. Sto sam vise jezika prelazio koncepti su mi sve jasniji bili. Ne kazem da treba svaki jezik u dusu znati, a dev ce uvijek imati neki njemu najdrazi.
I ja sam primjetio da su ljudi malo poludili sa javascriptom. Ovo je jedini jezik za koji znam, a da ga ima u milion verzija. I nema mu konkurencije u svijetu nestrukturiranih aplikacija. http://www.youtube.com/watch?v=kXEgk1Hdze0
[quote=kazza][quote=adioe3]Mislim da ima cijela knjiga o “How to shoot yourself in the foot with JavaScript”; jedini jezik za kog znam u kom su antipatterni popularni i svakodnevnica.
Gledajuci trziste najtrazeniji je C# i microshit alati, ali mene nekako vuce C.[/quote]
Ono sto su meni rekli (sto mi danas donosi hljeb) je ista mudrost koju cu tebi prenijet - uzmi i uci ono sto ti se svidja. Ako ti se svidja nece ti bit muka ucit i cackat i istrazivat. Ako mislis da je to C, nemas sta propitkivat mene ni ostale na forumu.
Tja, kad sam ja pocinjo sa PHPom mislim da mi je zajko reko da je PHP sranje jedno 10 puta prije nego je zapamtio kako mi ime uopste.
Podigni negdje kopiju K&R knjige “The C Programming Language” al je nemoj uzimat ko bibliju! Ako nesto zapinje u toj knjizi slobodno to preskoci i proguglaj na netu tutorijala. Knjige tipa “Head First C” (http://shop.oreilly.com/product/0636920015482.do) takodjer nisu losa ideja. Nedavno je izasla i “21st Century C” (http://shop.oreilly.com/product/0636920025108.do) koja ce ti poprilicno ubrzat proces jer objasnjava kako da pravis Makefile, kako da koristis pkg-config, sta je valgrind i slicne stvari koje su nauka sa Saturna kad tek pocinjes.
IMHO, C je odlican za znat jer svaki library za sve sto mozes zamislit ima u C-u, mogu se pisat extenzije za skoro sve u C-u (npr. mozes napisat php modul za nesto sto ti treba) ili se moze iskoristit bruka gotovih i zapakovanih rjesenja. Neki generalni koncenzus je da je C++ stepenica vise, ne zbog jezika, nego zato sto je (navodno) lakse pisat desktop aplikacije u C+±u, ali (skoro) cijeli GNOME je napisan u C-u (kao i vecina lightweight window managera) tako da ne vidim sto to ne bi radilo.
Ukoliko ispadne da je fakat tolko dobar i ukoliko u narednih 5 godina next big app bude u javascriptu slozicu se da je javascript ok. Ali uzevsi historiju u obzir ne mogu se slozit s tom izjavom; ako ni zbog ceg drugog, zbog iskustva kog imam sa pisanjem aplikacija u javascriptu.[/quote]
Nece u sljedecih 5 godina next big desktop app biti u javascriptu - a razlog nije javascript sam po sebi.
Naime desktop odumire - ne vjerujem da ce u sljedecih 5 godina uopste biti big apps na desktopu u bilo kojem programskom jeziku.
osim ako se ne desi neko cudo pa microsoft progura windows 8 (ili windows 9 bez nekog ogromnog pedalanja unazad) i povrati svoju punu slavu - a oni vec guraju superset javascripta na win8 cak i naustrp c tarabe.
U tom slucaju I don’t want to live on this planet anymore
[quote=adioe3]
Ono sto su meni rekli (sto mi danas donosi hljeb) je ista mudrost koju cu tebi prenijet - uzmi i uci ono sto ti se svidja. [/quote]
Hmmm, ne bih se slozio bas u potpunosti.
Ako nemas stabilan izvor primanja a ucis nesto sto ti realno ne moze donijeti isti, onda je to gubljenje vremena. Idealno je ako ucis ono sto ti se svidja + s tim mozes zaraditi pristojnu lovu. Malo manje je idealno kada programiras u necemu sto ti se bas i nije prvi izbor ali donosi ok lovu, plus imas vremena da ucis ono sto ti se svidja, “ta tlane”.
Eh ako nemas love, nemas posla a svidja ti se recimo LISP, i ti sad potrosis godinu dana da naucis taj programski jezik, i poslije toga opet nemas ni posla ni para… you get the point
kao neškolovani programer sam počeo naravno sa web programiranjem i zarazio se naravno javascript/jquery virusom.
to mi je odnijelo godine truda jer sam prosto počeo svoj programerski put sa suprotne strane - umjesto da krenem od dna, ja sam zaglavio na vrh brda apstrakcije, gdje ništa nisam razumio.
po mom mišljenju, javascript je kompleksan i veoma izražajan jezik - ovo zadnje je i njegova najveća mana zbog koja ga ljudi ne vole (tradicionali programeri) jer mu nedostaje struktura i usmjerenost. pun je čudno spojenih paradigmi.
sve to početnika samo zbunjuje.
osim toga to je najpopularniji jezik svih vremena na planeti po broju korisnika (kako programera tako i onih koji ne znaju da ga svakodnevo koriste u pretraživaču)
zato ne čudi što ga google i microsoft tako zdušno guraju.
ta priča sa gnome i nije tako svježa .
ja ovo pratim već duže https://live.gnome.org/JavaScript
čak sam na jednoj listi, al je neaktivna.
izgleda da je došlo do smjene generacija u gnome svijetu.
nisam nikako za to da javascript bude uvod u programiranje nekom. zato me onaj john resig (autor jquerya ) nije jasan jer upravo gura tu tezu (provg jezika)
ja sam polako počeo da se pomjeram prema dnu i otkrio C preko K&R knjige. mom oduševljenju nema kraja - kao da sam odjednom otkrio zlatni gral programiranja. u svemu vidim C.
u javascriptu, php-u, C+±u, javi, shellu… preporučujem definitivno da se odvoji vrijeme i izuči ovaj jezik.
meni nije težak, već mi nekako leži ( pa i pointeri :))
mislim da C nikako nije nešto što se uči iz gušta već upravo suprotno. eho C koncepata odjekuje kroz prostor i vrijeme svih mainstream jezika današnjice. kok to shvata profitiraće.
Pošto je početna tema dosadna, podržavam off topic
[quote=Amar]Hmmm, ne bih se slozio bas u potpunosti.
Ako nemas stabilan izvor primanja a ucis nesto sto ti realno ne moze donijeti isti, onda je to gubljenje vremena. Idealno je ako ucis ono sto ti se svidja + s tim mozes zaraditi pristojnu lovu. Malo manje je idealno kada programiras u necemu sto ti se bas i nije prvi izbor ali donosi ok lovu, plus imas vremena da ucis ono sto ti se svidja, “ta tlane”.
Eh ako nemas love, nemas posla a svidja ti se recimo LISP, i ti sad potrosis godinu dana da naucis taj programski jezik, i poslije toga opet nemas ni posla ni para… you get the point :D[/quote]
I tu opet ovisi šta ti je cilj i koliko vremena i truda si spreman da uložiš.
Ako ti je cilj da što prije počneš zarađivati, onda definitivno VisualStudio i C# jer ćeš vrlo brzo imati konkretne rezultate, čak i ako ne razumiješ potpuno šta se dešava. Slično je i sa PHPom.
A ako želiš da budeš dobar programer koji pravi stabilan, pouzdan, brz softver, onda je dobro krenuti sa što nižeg nivoa. Što kaže carousel vidjećeš u svemu C, odnosno shvatićeš kako je razmišljao autor neke funkcionalnosti višeg jezika i tek onda možeš odlučiti da li je to pravi izbor za neki problem. Može i neka kombinacija, znači naučiš C#a dovoljno da zaradiš hljeb, a u slobodno vrijeme čačkaš pomalo C. Ja bih krenuo sa K&R knjigom a za nejasnoće slobodno pitaj ovdje jer će ih biti Poslije toga preći na neku knjigu iz OOPa i nešto na temu algoritama i struktura podataka.
JavaScript kao prvi jezik je kao da učiš čovjeka da vozi na batmobilu, mislim negdje u tom haosu ima i vožnje
[quote=testni_hamo2]Nece u sljedecih 5 godina next big desktop app biti u javascriptu - a razlog nije javascript sam po sebi.
Naime desktop odumire - ne vjerujem da ce u sljedecih 5 godina uopste biti big apps na desktopu u bilo kojem programskom jeziku.
osim ako se ne desi neko cudo pa microsoft progura windows 8 (ili windows 9 bez nekog ogromnog pedalanja unazad) i povrati svoju punu slavu - a oni vec guraju superset javascripta na win8 cak i naustrp c tarabe.
U tom slucaju I don’t want to live on this planet anymore :)[/quote]
Nije mi jasno to razmišljanje, zašto next big desktop app ne bi bilo opensource? Ako neće gnomovi da je prave, praviće je neko drugi. Npr. SanelZ Ljudi neće prestati da koriste desktop (pod desktop mislim i na klasične laptope, znači veliki ekran, tastatura, miš, touchscreen opcionalan). To što tu nema velike zarade nije bitno, nekima je dovoljna i malo manja zarada Ako neće PCjeve praviti Dell i HP, praviće ih Kinezi. Ako propadne Intel ugrađivaće se ARMovi. Helem ne vidim da ću desktop zamijeniti tabletom još jaaaako jako dugo vremena.