Pozdrav,
Posto smatram panel applete jednim strasno korisnim stvarcicama (koliko je trebalo samo microsoftu da skuzi koliko vrijede, cini mi se tek od Viste su poceli nesto malo sa widgetima a tek win7 sa novim taskbarom ima mogucnost razvoja necega sto bi se moglo nazvati panel applet).
Htio sam da se malo poigram sa panel appletima i napravim jedan da bih naucio kako to sve radi, nazalost dokumentacije je poprilicno malo ali sa nekoliko raznih lokacija moze se sastaviti nesto korisno (planiram cijeli tutorial kako pisati panel applete postaviti na wiki da ovdje ne davim)
Izbor je pao na python i pygtk 2.0… python zbog toga sto sam ujedno u fazi pythona iako se recimo panel applet moze pisati u C, C++, Mono(C#) u name it… prakticno princip je isti za sve ali opet o tome vise u tutorialu koji spremam.
Applet koji sam napravio je scroller i prikazuje RSS feed stranice tvprofil.net prikazujuci na panelu za svaki program sta je trenutno i sta slijedi i mijenjajuci to svake 3 sekunde.
Trenutno prikazuje samo program za HRT1, HRT2, HR RTL, NOVA TV… mada je veoma jednostavno dodati i sve ostale ali to ostavljam za nastavak. Za sada je ovo samo prototip i verzija 0.01
Applet se dodaje kao i svaki drugi…znaci desni klik na panel Add to Panel… i odaberete applet Scroller sa liste.
Ako prevucete misa preko appleta dok radi dobicete kompletnu listu programa u tooltip-u ali nazalost taj dio jos uvijek nije zavrsen posto u pygtk-u je izgleda nemoguce ubaciti scrollbar u tooltip bez ekstenzivnih modifikacija tog widgeta tako da to planiram za buducnost kao i jos neke stvari tipa nekog alarma koji bi upozoravao na pocetak neke emisije (hvala adioe3 na ideji) pa linkova da se mogu otvoriti informacije o filmu, seriji, emisiji ako postoje itd…
Ako gledate kod, posto je ovo tek prototip nema jos komentara tako da je malo tezak za citati. Vjerovatno neke stvari su mogle bolje… neki algoritmi tipa za izracunavanje sta je trenutno na tv-u je vjerovatno mogao biti efikasniji ali opet kazem posto je tek u fazi prototipa bitno mi je bilo da radi bez problema.
Ako zelite probati aplet mozete skinuti ovdje:
http://listener.com.ba/thepage/progs/scroller/scroller.tar.gz
Princip instalacije je jednostavan:
-
untar… i dobicete folder scroller
-
u folderu su 3 fajla: install.sh, scroller.server i test1.py
kucajte:
i to je to…
Install skripta ce kopirati fajlove na odgovarajuce lokacije tj:
/usr/lib/bonobo/servers/scroller.server
/usr/local/bin/test1.py
Jedino sto vam ostaje restart gnome-a, logout i login su dovoljni npr.
EDIT: Tutorial je zavrsen i nalazi se na http://start.linux.org.ba/GNOME_Panel_applet_HOWTO
EDIT: Applet je doradjen sada prikazuje i sve nase programe takodjer popravljeni su neki problemi oko racunanja vremena… download lokacija je updateovana