GNOME vs KDE

Eh ljudi naslov sve kaze zanimaju me vasa misljenja, trazio sam po googlu ali nemogu odluciti
Za sada mi je bolji GNOME pa me zanima sta vi mislite

Koristio sam jedno vrijeme Gnome, i nije mi se svidio. Od tada, koristim KDE, i pravo mi je dobar, malo je u 4.* < 4.3 verzijama bio unusable ali sada je super, i necu mjenjati DE jos dugo. Ali tu se radi o onome sto ko hoce i voli, imas i XFCE i masu ostalih DE :slight_smile: pa probaj sve i uzmi onaj koji ti najvise pase! :slight_smile:

Ovo je tipična tema koja je prevaziđena, ali evo otprilike historijat pošto odavno nismo na ovu temu raspravljali :slight_smile:

KDE 3.5 series je bio popularniji od GNOME 2.starijeverzije

GNOME 2.starije_i_novijeverzije je bio popularniji od KDE >3.5 i KDE 4.1234 (ali ne klasični GNOME nego Ubuntu branded)

ovo se dosta osjetilo, KDE je bio grohno a pojavio se Ubuntu sa ušminkanim GNOME-om… da spomenem da je u ovom periodu SUSE umjesto KDE-a stavio GNOME za primarni DE

a danas?

KDE 4.5 i 4.6 su haos dobri skoro su izašli, lagano se vraćaju na scenu, mada, haos je i ubuntu branded GNOME 2.3nešta, sad ti je bukvalno do ukusa, jes da je i dalje malo GNOME na svoju ruku (čitaj: ne voli da kopira neke windows folove pa zbog toga ima nekih predobrih a i “preglupih” stvari) na KDE su su fakat po PS-u pravljene aplikacije i fakat se primjeti “inteligencija” a i kopiranje windows-a… ali uglavnom se sve što je na GNOME napravi se i na KDE, i obrnuto… od chat klijenata, file managera, terminala itd…

ali naravno kombinacija je skoro idealna jer su “cross look” na jednom i drugom dotegli skoro idealno, pa onda možeš da koristiš k3b, amarok, virtualbox, pidgin, firefox, openoffice itd a da ti se kompletno uklapaju u DE.

dakle nema više strogog odvajanja GNOME KDE itd što se tiče samih aplikacija, e sad ti probereš koje menije/tray-ove itd više voliš

ps:
meni je svejedno prije sam “mrzio” GNOME (u doba KDE 3.5) ali sada je super, pa su su mi sada tu neđe ih često switcham default DE između ova dva

Pa dobro sada meni se vise svidja GNOME zato sto odstupa od glupog Windowsa ali ni KDE nije los pa sam izmedju

To se ne bih složio, bili su onako bare-bare.

Inače zaboravio si spomenuti da Ubuntu 11.04 neće više koristiti ni KDE ni Gnome nego nešta svoje, kao i da Gnome 3 neće biti ni nalik starom Gnome-tu i već se priča da će uvesti neke stvari koje se mnogima neće svidjeti.

Inače zaboravio si spomenuti da Ubuntu 11.04 neće više koristiti ni KDE ni Gnome nego nešta svoje, kao i da Gnome 3 neće biti ni nalik starom Gnome-tu i već se priča da će uvesti neke stvari koje se mnogima neće svidjeti.[/quote]
Znaci li to da ni kubuntu nece koristiti KDE? :slight_smile:

Inače zaboravio si spomenuti da Ubuntu 11.04 neće više koristiti ni KDE ni Gnome nego nešta svoje, kao i da Gnome 3 neće biti ni nalik starom Gnome-tu i već se priča da će uvesti neke stvari koje se mnogima neće svidjeti.[/quote]
Ispravka, Ubuntu 11.04 ce koristiti sve iz Gnome3 osim shella. Razvili su svoj shell koji se zove Unity.

@boby: Naravno, sto ne bi koristio. I to verzija 4.6 :slight_smile:

ne moraš se ti slagati, ali statistički gledano KDE 3.5 je bio popularniji (doba suse-a i mandrive)

evo malo pogledaj i ovaj link :slight_smile:

http://forum.linux.org.ba/viewpoll.php?id=2193